alampauh

Tuesday, May 2, 2017

Piala OFMA 2017 - We did it!!!

Assalamualaikum / Salam sejahtera



          OFMA 2017 sudah pun melabuhkan tirai, legasi acara tahunan sukan bolasepak 9 sebelah interbatch diteruskan. Apa yang pastinya ianya sudah menjadi satu acara yang aku nantikan saban tahun. Kembali ke bumi bertuah yang banyak mengajar aku tentang hidup berdikari. Kembali menjalin ikatan persahabatan antara bekas warga Penang Free School. Once a FREES, always a FREES!

          Tahun ni makin hebat dengan setiap batch ada logo masing-masing. Tapi batch aku, tak sempat nak siapkan logo, kat banner pakai yang penganjur tolong buatkan je. Bukan tak ada ye. Bila aku tengok banner dengan logo setiap batach pun dah rasa semangat dah. Hurm.. mungkin tahun depan kalau setiap batch siap ada bendera logo masing-masing mesti lagi gempak kan? Batch 96, bertanding atas nama 9Sixers.




          Jumlah pasukan yang bertanding pada tahun ini adalah 35 kesemuanya. Seperti tahun-tahun sebelumnya, pasukan/batch dibahagikan kepada 3 kategori;

1) Piala OFMA YDP

Group A
- 89ners
- RimauAkaq 84 Liaq
- Mamus 85B
- PFS 79'ers

Group B
- RimauAkaq 84 Jinak
- Frees 87
- Sixty Niners FC
- Dalca 88

Group C
- One 8 One 6 FC
- LeGasi Legenda 83
- Mamus 85A

2) Piala OFMA NYDP1

Group A
- Frees 99
- Frees 95C
- 9sixers
- Frees 97
- Class of 98

Group B
- Retro 9t
- Old Frees 93
- PFS Puskas92
- Frees 91
- Frees 94

3) Piala OFMA NYDP2

Group A
- Casarena 07
- Forte e Sabio B
- Batch 2004A
- MIDI Fortune FC

Group B
- Forte e Sabio A
- Batch 2004B
- Sikayzie FC
- Batch 2006

Group C
- Ola Bola FC
- Batch 2005
- Fidelis 02

Group D
- Shempoi 2010
- Fortis 02
- Batch 2001



          Fuh..memang banyak pasukan yang bertanding...mujurnya padang sekolah ni besaq kan... 4 padang bola muat ko! tu pun perlawanan berlangsung dari pukul 9 pagi ...dan perlawanan akhir jam 6 petang... seharian lah kami kat sini.. tapi masa lepak bersama member-member ni memang berharga. Setahun sekali je kot. 

          Ok la cerita pasal bab bola... Batch kami dapat result yang memberangsangkan tahun ni. Ye la team kami ni pada hari perlawanan baru berjumpa... training apa pun tak dak, turun padang sekolah terus lawan je...hehehehe...


          9sixers berjaya menjadi juara Group A untuk piala NYPD1 dan Retro 9t menjadi juara untuk Group B. Maka untuk semifinal 9sixers bertemu dengan naib juara Group B iaitu Frees 94. Retro 9t pula akan berjumpa Class of 98 yang menjadi naib juara Group A berdasarkan kiraan jariangan gol kerana medapat jumlah mata yang sama dengan Frees 97.

Keputusan Semifinal
1. 9sixers (0) vs Frees 94 (0) - 9sixers menang sepakan penalti.
2. Retro 9t (2) vs Class of 98 (0)



Final
Perlawanan akhir yang menemukan 9sixers dan Retro 9t juga berkesudahan dengan keputusan 0-0. Sekali lagi penentuan menerusi sepakan penalti untuk mengetahui juara pada tahun ini. Nasib tidak menyebelahi kami 9sixers pada kali ini apabila keputusan sepakkan penalti menyaksikan kami tewas akhirnya. Namun kami tewas bermaruah! 



          Menjadi Naib Juara Piala NYDP1 pada tahun ni juga satu keputusan yang sangat memberangsangkan. Sebenarnya tujuan utama kebanyakkan yang hadir adalah untuk berjumpa rakan-rakan lama yang jarang bertemu, jumpa senior, junior dan sama-sama bergelak ketawa mengenang secebis memori lama semasa bergelar pelajar di Penang Free School.

Keputusan-keputusan lain;




          Aku macam biasa lah, nak main keadaan tak mengizinkan. Hehehehe biasalah masalah lutut, nak lari pun tak boleh. Jadi aku jadi cameraman tak bertauliah je lah macam biasa... pusing-pusing padang snap gambar... jom tengok momen-momen pada hari tu... harap jumpa lagi tahun depan...




































          Maaflah keputusan penuh untuk 2 piala lagi aku terlupa... maklumlah dah penat menunggu dan rush nak balik. Kalau macam tahun lepas penganjur sediakan keputusan kat whiteboard... tahun ni tak de... jangan ingat jadi jurugambar ni tak penat... brapa kali aku pusing pandang entah... padang Penang Free bukan kecik weiii... 

p/s: kalau sesiapa yang ada keputusan penuh tu, tolong bagitau ye...nanti aku update





2 comments: