alampauh

Friday, April 7, 2017

Jalan-jalan hujung minggu : Port Dickson dan Melaka

Assalamualaikum...salam sejahtera...

BNM PD resort
          Kalau hujung minggu ni selalu je terpikir nak buat apa. Kadang-kadang tu memang rasa aman damai jer melepak kat rumah. Tapi ada masanya teringin jugak nak jenjalan kan. Ye lah takkan tiap-tiap minggu nak duduk lepak kat rumah jer, bosan gak.

          Minggu lepas dapat peluang pi resort tempat kerja aku. Bukan senang ooo nak dapat resort kat Port Dickson nih. Mungkin ada staff yang reject tempahan resort tu, so dapatlah aku melarikan diri ke sana ujung minggu lepas.
Pemandangan dari bilik...
          Dah tu kalau nak pi resort ni mana best pi sorang-sorang ( kecualilah jika tengah nak melayan blues tu, masa tu aku pi je sensorang). Makannya aku ajak la geng-geng blogger bujang yang selalu lepak skali. Bukan apa, yang bujang ni senang skit, kurang komitmen katanya. Kurang ye bukan tak de komitmen.
4 sekawan
         Kami pi berempat je...sebab 4 orang ni je lah yang selalu free...ada lagi 2 3 orang tu busy memanjang. Dan target utama ke PD tu adalah nak terjun kolam. Macam kat area Putrajaya dan 
Shah Alam ni tak dak kolam kan? Tapi kat resort tu best skit lah. Tak ramai orang. So lagi best nak bermandi-manda.

          Sampai je PD petang tu, kami ronda-ronda pantai Teluk Kemang dulu. Sebab check-in lambat skit, pukul 4 petang. Jadi lepak-lepak jap kat pantai amek angin...buang angin dsbnya...hehehe... Ok masa dah time, jom check-in....Lepas check-in je...letak barang dan...kecebusss...aktiviti mengolamlah jawabnya.
sofa a.k.a katil
          Petang tu memang heaven sangat mandi kolam sebab tak dak orang lain pun. Kolam tu memang kami conquer habis... best siotttt.... kolam tu kami yang punya... berenanglah sepuas-puas hati kau.... apa lagi macam-macam perangailah yang keluar... ada yang menari dalam airlah... menyelam... tidor kat dasar kolam.... berenang ala-ala duyung... dan macam-macam lagi lah... bukan senang nak dapat keadaan yang macam ni... rasa berbaloi sangat mai jauh-jauh nih...

jom ke dasar kolam
hikmat apungan...wachaaaaa!!
sunken shoalin
take a deep breath and rest...
submerge..
feel the splash...

          Malam tu pula, kitaorang dinner kat Melaka ko....MELAKA... dekat jer katanya...aku tertanya-tanya gak dalam hati, dekat ke? Tapi kalau dengan depa ni memang banyak la kerja gila yang akan terjadi...So malam tu kami bertolak ke Melaka lepas penat berenang....Hujan lebat plak... Makanya pukul 9.00 kot sampai Melaka. Bertolak dari PD lebih kurang kul 730....lepas maghrib...

          Sampai kat sana kami makan kat kawasan penempatan kaum portugis. Aku sebelum ni memang tak tahu sangat pasal  kaum portugis ni...kalau sebut portugis yang terlintas dalam otak aku Si Ronaldo pemain bola Portugal tu je. Tapi kan, semuanya meleset, portugis kat Malaysia ni aku tengok lebih kurang macam rupa melayu je...tak dapat nak beza pun....ada la segelintir yang lain skit, tapi kebanyakkannya aku tengok memang macam melayu.
medan makan portugis
butter prawn
bendi goreng belacan
baked fish...i think ikan merah kot


          Lepas makan, macam biasa lah...aktiviti bergambar...kami 4 orang ni kalau kemana-mana memang suka sangat bergambar.... tak caya tengok gambar-gambar ni...
u snap me...
then I snap u

          Usai semua, lebih kurang jam 11 kami betolak balik ke PD. Aku pulak yang jadi drebar. Adeh la...kenyang dan penant memang kombinasi yang terbaik untuk tidur sebenarnya....tapi apakan daya kena jadi driver. Pukul 1 pagi baru sampai resort PD uolllll....gilerrr arrgghh...
          
         Keesokkannya semua janji nak bangun pukul 7 PAGI!!! Nak sarapan dan mandi kolam...hakikatnya....hmmmm....semua kata bangun awal...tapi....sambil tunggu semua orang bangun aku kelaur cari sarapan, mujur ada gerai dekat-dekat situ je...tapau 4 nasi lemak, balik makan...samabal dia, perghhhh pedas ya amat....hanattt..

          Dan acara seterusnya mandi kolam...tapi kali ni kureng skit sebab ramai orang....terpaksa kawal diri...hahahaha...tak boleh jadi gila-gila macam semalam...semua terpaksa kawal diri...tapi kejap jer....hahaha...lepas semua orang naik...kolam kembali kepunyaan kami...apa lagi sesi photoshoot lah...
/
tengok apa tu?
model tuala
light and shadow


          Pukul 12 tengah hari, kami check-out, tapi tak balik terus. Lepak-lepak kejap sebab ada yang nak buat photoshoot untuk product review....so sesi bergambar lah lagi....

me
what I really need...
"oh makk!!"
nak yang mana?

          Dan dalam perjalanan ke kereta untuk balik....satu lagi sesi photoshoot....haaaa kan aku dah kata kalau berjalan dengan geng ni memang banyak sesi bergambarnya...
bricks and wall
OOTD
cari sorang lagi....jumpa tak?
"Don't touch me..."
ni le nama resort tu...

          itu je lah catatan perjalanan aku pada ujung minggu lepas....hmmm rupanya banyak jugak aktiviti jalan-jalan aku yang tak aku ceritakan dalam blog nih....tengoklah kalau rajin nanti aku update catatan perjalanan aku versi throwback ye...aku rasa sampai takat ni dulu lah ye... sampai 

nice blue sky...

jumpa lagi...adios...eh orang portugis cakap apa ek? jap nak google..... 
Tchau!

4 comments:

  1. tu bendi goreng belacan lah nan, hahahaha....

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Tak sempat dah...pegi melaka semata2 utk makan je.

      Delete