alampauh

Tuesday, May 2, 2017

Piala OFMA 2017 - We did it!!!

Assalamualaikum / Salam sejahtera



          OFMA 2017 sudah pun melabuhkan tirai, legasi acara tahunan sukan bolasepak 9 sebelah interbatch diteruskan. Apa yang pastinya ianya sudah menjadi satu acara yang aku nantikan saban tahun. Kembali ke bumi bertuah yang banyak mengajar aku tentang hidup berdikari. Kembali menjalin ikatan persahabatan antara bekas warga Penang Free School. Once a FREES, always a FREES!

          Tahun ni makin hebat dengan setiap batch ada logo masing-masing. Tapi batch aku, tak sempat nak siapkan logo, kat banner pakai yang penganjur tolong buatkan je. Bukan tak ada ye. Bila aku tengok banner dengan logo setiap batach pun dah rasa semangat dah. Hurm.. mungkin tahun depan kalau setiap batch siap ada bendera logo masing-masing mesti lagi gempak kan? Batch 96, bertanding atas nama 9Sixers.




          Jumlah pasukan yang bertanding pada tahun ini adalah 35 kesemuanya. Seperti tahun-tahun sebelumnya, pasukan/batch dibahagikan kepada 3 kategori;

1) Piala OFMA YDP

Group A
- 89ners
- RimauAkaq 84 Liaq
- Mamus 85B
- PFS 79'ers

Group B
- RimauAkaq 84 Jinak
- Frees 87
- Sixty Niners FC
- Dalca 88

Group C
- One 8 One 6 FC
- LeGasi Legenda 83
- Mamus 85A

2) Piala OFMA NYDP1

Group A
- Frees 99
- Frees 95C
- 9sixers
- Frees 97
- Class of 98

Group B
- Retro 9t
- Old Frees 93
- PFS Puskas92
- Frees 91
- Frees 94

3) Piala OFMA NYDP2

Group A
- Casarena 07
- Forte e Sabio B
- Batch 2004A
- MIDI Fortune FC

Group B
- Forte e Sabio A
- Batch 2004B
- Sikayzie FC
- Batch 2006

Group C
- Ola Bola FC
- Batch 2005
- Fidelis 02

Group D
- Shempoi 2010
- Fortis 02
- Batch 2001



          Fuh..memang banyak pasukan yang bertanding...mujurnya padang sekolah ni besaq kan... 4 padang bola muat ko! tu pun perlawanan berlangsung dari pukul 9 pagi ...dan perlawanan akhir jam 6 petang... seharian lah kami kat sini.. tapi masa lepak bersama member-member ni memang berharga. Setahun sekali je kot. 

          Ok la cerita pasal bab bola... Batch kami dapat result yang memberangsangkan tahun ni. Ye la team kami ni pada hari perlawanan baru berjumpa... training apa pun tak dak, turun padang sekolah terus lawan je...hehehehe...


          9sixers berjaya menjadi juara Group A untuk piala NYPD1 dan Retro 9t menjadi juara untuk Group B. Maka untuk semifinal 9sixers bertemu dengan naib juara Group B iaitu Frees 94. Retro 9t pula akan berjumpa Class of 98 yang menjadi naib juara Group A berdasarkan kiraan jariangan gol kerana medapat jumlah mata yang sama dengan Frees 97.

Keputusan Semifinal
1. 9sixers (0) vs Frees 94 (0) - 9sixers menang sepakan penalti.
2. Retro 9t (2) vs Class of 98 (0)



Final
Perlawanan akhir yang menemukan 9sixers dan Retro 9t juga berkesudahan dengan keputusan 0-0. Sekali lagi penentuan menerusi sepakan penalti untuk mengetahui juara pada tahun ini. Nasib tidak menyebelahi kami 9sixers pada kali ini apabila keputusan sepakkan penalti menyaksikan kami tewas akhirnya. Namun kami tewas bermaruah! 



          Menjadi Naib Juara Piala NYDP1 pada tahun ni juga satu keputusan yang sangat memberangsangkan. Sebenarnya tujuan utama kebanyakkan yang hadir adalah untuk berjumpa rakan-rakan lama yang jarang bertemu, jumpa senior, junior dan sama-sama bergelak ketawa mengenang secebis memori lama semasa bergelar pelajar di Penang Free School.

Keputusan-keputusan lain;




          Aku macam biasa lah, nak main keadaan tak mengizinkan. Hehehehe biasalah masalah lutut, nak lari pun tak boleh. Jadi aku jadi cameraman tak bertauliah je lah macam biasa... pusing-pusing padang snap gambar... jom tengok momen-momen pada hari tu... harap jumpa lagi tahun depan...




































          Maaflah keputusan penuh untuk 2 piala lagi aku terlupa... maklumlah dah penat menunggu dan rush nak balik. Kalau macam tahun lepas penganjur sediakan keputusan kat whiteboard... tahun ni tak de... jangan ingat jadi jurugambar ni tak penat... brapa kali aku pusing pandang entah... padang Penang Free bukan kecik weiii... 

p/s: kalau sesiapa yang ada keputusan penuh tu, tolong bagitau ye...nanti aku update





Sunday, April 30, 2017

Guardians of the galaxy 2 - Baby Groot so cute!

Guardians of The Galaxy 2 (GOTG2)
Hai hai, 
         Pada kaki wayang sekalian, dah tonton ke Guardians of the galaxy 2? Aku dah berkesempatan menonton GOTG2 ni. Kepada yang belum menonton, aku rekemen untuk pi tonton filem ni. Dan kepada mereka yang belum menonton GOTG yang pertama, aku syorkan untuk tonton dulu filem yang pertama tu untuk dapatkan feel yang lebih untuk tonton filem ni.

         Untuk pegetahuan korang, genre filem ni memang mejadi kegemaran aku. Genre yang macam ni bagi aku boleh membuatkan aku release stress dan terhibur berbanding genre-genre filem yang lain. Ok, berbalik pada filem GOTG2 ni, Apa pendapat aku mengenai filem ni?

          Pada yang menggemari filem Marvel ni, GOTG2 ni adalah antara filem yang ditunggu-tunggu. Pada mulanya, expectation aku biasa-biasa je...macam filem-filem Marvel yang lain, menarik tetapi jalan cerita dan twist cerita agak boleh dijangkakan.

         Dan aku pada mulanya anggap GOTG2 ni macam yang pertama, boleh dijangka tetapi tetap menarik bagi aku. Apabila dah menonton GOTG2 ni... WOW.... Aku suka!!! Ni salah satu filem yang boleh buatkan aku ketawa sepanjang masa.

         Dari segi jalan cerita, masih klise dengan cerita-cerita superhero yang lain. Tetapi apa yang membuatkan filem ni menarik adalah dialog-dialog dalam filem ni. Dialog yang diucapkan boleh aku kategorikan sebagai sarcastic humor, yang jenakanya mampu membuatkan aku tersenyum dan kadang kala pecah juga deraian ketawa aku. ( aku ni jenis susah nak gelak kuat )

          Apa yang paling best untuk filem ni? Bagi aku watak Baby Groot sangat-sangatlah berkesan. Watak yang mampu mengheret penonton untuk ketawa pecah panggung. Dengan karektor innocent sebagai 'baby' yang tak tahu apa... ramai yang terpesona dengan karektor 'cuteness overload' Baby Groot. Baby Groot memang betul-betul berjaya mencuit hati penonton.

Baby Groot... walaupun CGI, tapi sangat berkesan...

Kesimpulannya, filem ni aku kategorikan antara terbaik yang aku pernah tonton kerana twist pada karektor dan dialog yang berkesan. Hmmm berapa bintang aku nak bagi untuk filem ni? Abam beri 4.5/5 bintang... kepada yang belum menonton filem ni, silalah kepada pawagam yang terdekat ye.. tak rugi..

oh ya, sebelum aku tamatkan kisah kali ni, macam biasalah, kalau filem marvel tu, jangan keluar panggung awal ye... tunggu sampai habis tulisan-tulisan tu naik sebab ada babak-babak tambahan tu..

SELAMAT MENONTON! I am Groot!

Wednesday, April 12, 2017

Menabung yang merugikan...

Assalamualaikum/ salam sejahtera

          Aku rasa sejak kecil lagi kita diajar supaya menabung kan? Kat rumah, parent suruh kita menabung, kat sekolah cikgu pun suruh kita menabung. Kempen menabung pun banyak. Semua orang kata menabung tu baik, tetapi kenapa aku kata menabung ni merugi kan? Jangan cepat melatah ye...sejak aku kerja kat bank ni...banyak kes dah aku nampak..

Apa itu menabung yang merugikan?

Menabung Duit syiling

          Ini adalah punca utama kita menabung kan. Ada syiling je masuk tabung. Malas nak pakai duit syiling ni. Ye lah kan kalau bawa banak-banyak duit syiling ni mau tercabut bahu plak kan. Ramai yang tak suka bawa syiling sebab berat. Kaum lelaki lagilah...sampai rumah je campak je duit syiling tu atas meja atau pun dalam laci ( macam aku la ).
          Macam mana merugikan pula? Setengah orang ada tabung yang besar untuk syiling. Bekas yang besar mengammbil masa untuk penuh. Kalau dah penuh pun buat bekas tabung yang baru. Inilah yang merugikan. Bayangkan kalau dah beratus-ratus ringgit yang tersimpan dalam tabung tu...merugikan tanpa dapat apa-apa pulangan...sebab malas nak bawa simpan dalam bank...kalau simpan dalam bank ada juga pulangannya.
          Keduanya, bila kita simpan syiling ia juga merugikan kerajaan. Macam mana tu? Sebab kita telah mematikan kitaran duit syiling tersebut. Bila kita mematikan kitaran syiling, maka duit syiling yang ada tak cukup. Jadi kerajaan kena cetak syiling yang baru... ia melibatkan kos... cetak baru... dapat kat orang awam... simpan... jadi kena buat syiling baru lagi... bayangkan kalau seorang ada 500 keping syiling, kalau sejuta orang dah berapa duit syiling yang disimpan dan tak digunakan.

bayangkan berapa tahun nak penuh?
kalau separuh daripada 'tabung' ni simpan kat bank dah berapa pulangan yang kita dapat...
simpan dalam tabung macam ni pulangan zero

gambar sumber sinar harian

          Sekarang ni aku rasa dah banyak Coin Deposit Machine (CDM) yang diletakkan dimerata tempat. Senang je nak tukar syiling tu. Kalau nak tahu klik je link bawah ni.




SBB (Simpanan Bawah Bantal)

          Ini lagi satu perkara yang kerap terjadi dan masih lagi ada yang menyimpan sendiri duit mereka. Ada yang tak percayakan institusi kewangan, takut bankrup dan duit mereka hilang. Institusi kewangan kita ni dilindungi oleh PIDM ye... ye yang macam kat iklan tu.
          Bukan setakat simpan bawah bantal atau tilam tau. Ada yang simpan dalam pasu, bawah tikar dan ada yang simpan dalam tiang seri rumah. Selalunya yang disimpan tempat-tempat macam ni adalah wang kertas. 
          Jenis simpanan macam ni sangat berisiko . Banyak kes-kes yang aku lihat sepanjang aku kerja ni. Paling kerap berlaku adalah kes wang kertas dimakan oleh anai-anai. Bayangkan segulung duit kertas RM100 dimakan oleh anai-anai. Sekelip mata sahaja nilai berkurangan dan mungkin tk bernilai terus. Kalau bawa tukar kat bank pun, akan dinilai terlebih dahulu. Bukan akan dapat 100% nilai wang kertas tu. Kes naya kan. Kalau separuh dah dimakan anai-anai, maka separuhlah nilai duit tu.

hidangan untuk anai-anai
bayangkan susut nilai duit ni...banyak tu..

gambar-gambar sumber dari google

          Selain tu, ada juga kes rumah terbakar. Ada kes yang hilang berpuluh ribu duit simpanan ( mungkin peniaga kot ) sebab tu simpan berpuluh ribu kat rumah. Ada kes yang terjumpa duit rosak tersimpan ditempat tersembunyi oleh ahli keluarga yang dah meninggal dunia dan jumlah beribu-ribu.

Jom menabung cara bijak!

          Sekarang ni dah banyak ilmu tentang kewangan ni. Kalau yang banyak duit dan tak tahu nak buat apa dengann duit tu, pergi je kat bank-bank yang korang simpan duit tu. Minta je bantuan daripada perundingan kewangan kat bank tu. Diorang sedia memberikan khidmat nasihat... sapa yang nak kehilangan pelanggan berpotensikan.
          Untuk ibubapa, rajin-rajin dapatkan info terkini kerana banyak simpanan yang baik untuk anak-anak yang memberikan pulangan yang menarik. Ada juga yang menawarkan rebet untuk potongan cukai ( yang tak de anak cam aku, tengok je la )
          Selain tu,  terdapat banyak lagi sumber-sumber yang kita boleh 'simpan' duit kita, insuran, takaful, tabung haji, ASB dan sebagainya... cuma tepuk dada, tanyalah akal kita mana yang lebih baik dan lebih penting untuk kita dan keluarga..
          Jom berubah dari menabung secara konvensional kepada alternatif yang ada... Menabung bukan tak baik dan merugikan, cuma lakukan secara bijak. Bagi yang menabung syiling tu, rajin-rajinlah pergi tukar kat bank ke kedai makan ke... atau pergi simpan terus kat bank atau tabung haji atau mana tempat yang bagi pulangan yang bijak...

SEMOGA KITA SEMUA MENABUNG SECARA BIJAK!!!

Sunday, April 9, 2017

Klinik gigi : semua fully booked...aduh

Assalamualaikum / salam sejahtera..


          Siapa yang tak pernah sakit gigi kan... perkara ni berlaku kat aku tahun lepas. Bangun pagi je gigi berdenyut-denyut sakit. Disebabkan tempat aku kerja ada klinik panel, aku gigihkan juga pi cari klinik-klinik gigi panel tuh.

          Ha... nak tahu betapa gigihnya aku mencari klinik panel nih... aku pusing satu USJ, Puchong dan Shah Alam.., gigihkan? walaupun gigi tengah sakit. Mulanya aku ingatkan klinik gigi ni macam klinik-klinik biasalah... boleh walk-in je... tetapi... Dah tak terkira aku brapa banyak klinik yang aku pergi hari tu... dan semuanya FULLY BOOKED. Hati hati plak aku...

          Aku macam tak percaya jer... memang gila... susahnya kalau sakit gigi ni... tak leh nak walk-in...

          Dan selasa lepas aku sakit gigi lagi... kali ni memang aku nak pergi cabut lah. Malam tu sakit memang berdenyut-denyut... jagi aku ambik cuti je la keesokkan harinya.. Pagi tu aku pun pergi la klinik gigi yang berhampiran rumah aku ni.
Klinik Pergigian Medina, Bandar Saujana Putra.
~selesa jugak klinik ni...
          Aku dah malas nak cari panel nih. Takut perkara tahun lepas berulang lagi. Dan seperti yang dijangkakan, kalau bukan klinik panel ( bayar sendiri ) ni memang tak ramai orang. Klinik tu memang tak ada pesakit time aku pergi tu... fuh lega

          Dan seperti yang aku duga juga, kalau gigi masih sakit memang doktor tak nak cabut...huhuhu... terpaksalah buat temujanji hari sabtu plak. Doktor bagi antibiotik untuk gigi tu, ada infection katanya. Makan 5 hari, bagi sakit hilang baru boleh cabut.

          Semalam (sabtu) aku terpaksalah serah diri untuk cabut gigi tu walaupun dah tak sakit... hehehehe.. gigi berlubang dan patah tinggal tunggul je...

          Jadi hujung minggu ni aku berhibernasi dalam rumah je la... cabut gigi, sakit gak oooo.... hari ni baru ok sikit... tu je la nak cerita... kalau benda percuma memang ramai orang, yang berbayar memang tak de orang... tapi ikutlah masing-masingkan... macam aku, malas nak cari klinik panel sebab jauh...pergi yang dekat je...bayar pun bayar lah...lepas ni kena jaga gigi elok-elok lah...


hmmm...doktor tu ada tanya nak bawa balik ke gigi ni? aku hanya mampu geleng je..
.
.
.
sebab mulut kebas dan penuh air liur, tak leh nak cakap...hahahaha