alampauh

Saturday, October 22, 2016

Bersenam di pagi hari, jom gaya hidup sihat jom!



         Assalamualaikum...apa khabar? Hari ni rutin aku lain skit..pagi-pagi lepas subuh dah beria siap-siap nak berbasikal...basikal aku ni dah lama tak naik...berhabuk dah pun...kalau dah lama tersimpan je tu, paham-paham lah, angin tayar pun tak dak dah. Kena la pam dulu sebelum tu. Pam memang dah ada kat rumah ni. Memang saja beli sebab dah agak dah basikal tu akan terperam jadi harta karun...simpan bawah tangga je.

         Tapi ari ni angin rajin bersenam mai...rajin la nak pam semua tu. Basikal ni aku beli sebelum puasa, nak naik pi masjid malam-malam...habis bulan puasa, basikal pun dok bawah tangga..Dah siap semua...kayuh la ke jalan tar belakang rumah je. Jalan tu tepi hutan. Waktu pagi syok juga la,sejuk je. Rupanya ramai juga yang berjogging dan berbasikal kat situ. Aku first time bersenam kat sini. Memang aku lah yang ketinggalan. Memang jadi tempat penduduk taman ni beriadah kat situ. Ada yang dah ada geng bersenam dah aku perhatikan. 

          Dah kayuh 3 pusingan, aku check fitbit aku...eh tak nyala plak...aduh bateri pulak kong... kenapa lah time-time aku rajin bersenam ni bateri boleh kong pula. Tak de la rekod bersenam aku untuk hari ni..tapi dah alang-alang bersenam tu teruskan je... lepas berbasikal, aku berjogging/walking pula sebab rasa macam peluh tak banyak keluar. Basikal dah aku hantar kat rumah. Lepas tu aku pergi jogging. 

         Hmmm... dah lama gila aku tak jog ni. Sejak lutut aku injured, memang aku tak lari dah. Dah 4 tahun rasanya. Jadi hari ni aku cuba berlari semula...berhuhuhu je la...memang semput baq hang. Dapat la buat 2 pusingan. Aku tak tau berapa km...jap nak check google..hmmm...one way around 1.8k.. kayuh basikal kira-kira dalam 8km tadi... jog 2km... patut la penat sampai ke petang nih...

         Ni rajin nak update bukan apa.. tengah tunggu orang pasang aircond kat rumah ni..janji pukul 2 petang.. sekarang dah pukul 3 dah. Dah mesej, dia kata kerja dia kat tempat lain belum selesai..berhuhu lagi lah...nak buat macam mana...tapi leceh lah kan dok menunggu ni..program semua terbantut...nanti aku citer pasal aircond dalam entri yang lain lah... hehehehe...bye bye...dia dah mesej OTW...

Jalan tar belakang rumah je..sebelah tu hutan simpan katanya..
muka tercungap-cungap dah tu sebenarnya...pancit, semput semua ada...


4 comments:

  1. Replies
    1. Harap2 lah..jgn hangat2 taxx ayam sudey...

      Delete
  2. chaiyokkkk nan! hari² buat nanti mesti alah bisa tegal biasa..

    ReplyDelete