alampauh

Sunday, September 4, 2016

"Excuse me, where's the W.C?"

السلام عليكم Salam Sejahtera


         Sedang aku dan seorang kawan tengah lepak-lepak di kawasan berhampiran Masjid Putra, ada seorang budak lelaki cina datang bertanyakan soalan. Aku rasa budak ni daripada segerombolan pelancong yang sedang melawat Putrayaja. Mungkin dari Taiwan atau Hongkong ataupun dari tanah besar China.

          Eh, melalut pulak dah. Budak lelaki tu datang dan bertanya, "Excuse me, WC?" Aku dan kawan aku memandang satu sama lain. Dua-dua menunjukkan muka tak paham. Budak tu ulang lagi,"W.C..W.C" .. "oh my godddd" budak tu mengeluh... Eh, apa benda yang kau nak ni? siap berdrama pulak depan aku ni... adeh la... 

         Aku pun apa lagi teka la apa yang dia cari.. "Toilet?..restroom?... Gents?... washroom?"..
"The toilet just over there" sambil aku tunjuk arah public toilet yang ada kat situ. Selalunya kalau pelancong datang bertanya tu memang cari tandaslah kan..lepas tu budak tu terus lari kearah tandas tu...hmmm... no thank you meh?

         Tengah dok syok-syok tangkap pokemon, ada lagi yang datang bertanya. Kali ni seorang perempuan dan anaknya. "Excuse me, W.C?" hah....lagi...soalan yang sama juga... W.C...apa ke benda W.C ni.. aku pun tanya balik "restroom? ladies? toilet?".. perempuan tu angguk kepala.. aku terus tunjuk arah tandas tadi..

         Aku paling kat kawan aku.. "eh, ko google apa benda W.C tu sekarang"..dia pun google:

WC is derived from "water closet" (flush toilet), and is commonly used on signs to indicate the location of a public toilet

         Huh, rupanya tak cukup lagi pengetahuan aku pasal toilet ni ye. Sekurang-kurangnya dapat jugalah pengetahuan baru. Aku pun hairan juga pasal apa kat Malaysia ni orang jarang (memang tak pernah dengar sebelum ni) guna WC ni? 

         Kemudian kawan aku bagitahu yang hasil dari 'googling' dia yang WC selalu digunakan untuk 'FREE PUBLIC TOILET'... betul ke? kalau betul, patutlah jarang sangat WC digunakan kat Malaysia ni sebab banyak tandas-tandas awam kat Malaysia ni nak masuk kena bayar...huhuhuhu


Water closet @ public toilet




Saturday, September 3, 2016

ETS : Indah khabar sahaja?

السلام عليكم Salam Sejahtera



          Dah lama tak gunakan pengangkutan awam ni. Minggu lepas berkesempatan menggunakan perkhidmatan ETS. tak tahu ETS tu apa? HAHAHA... mustahil sebagai rakyat Malaysia tak tahu apa itu ETS kan. Keretapi laju tu... yang ala-ala cam kat jepun tu ( tengok dlm tv je, aku tak pernah sampai jepun pun).

         Sudah sekian lama tak menggunakan pengangkutan awam, sebab? Paham-paham je lah kan. Banyak faktor menolak daripada faktor menarik. Tapi disebabkan ramai yang dah naik ETS, aku pun teringin jugalah nak merasa. Nak juga tahu, dah berubah ke taraf perkhidmatan pengangkutan awam kat Malaysia ni.

        Tambahan pula, kekerapan tren ETS dah banyak. Aku selalu juga tengok jadual ETS ni. Dulu memang sikit je trennya. Tu pun sampai Ipoh sahaja. Sekarang ni dah sampai Padang Besar. Kira dah makin baiklah. Kepada sesiapa yang nak tahu jadual perjalanan ETS boleh klik link di bawah ni ye;



        Tapikan.... ada tapinya...aku cuba untuk book online tiket ETS ni, tetapi hampa. Memang tak boleh nak dapat tiket asyik keluar error je. Bukan sekali aku cuba, 5-6 kali dalam masa 2 minggu. Tapi disebabkan rasa malas nak drive dan nak merasa naik tren balik Penang, aku usahakan juga untuk dapatkan tiket...pergi kaunterlah jawapnya.

         Nak tahu apa terjadi? aku pergi kaunter KTM kat KL Sentral pukul 8.30 malam. Yang boleh aku puji kaunter buka sampai pukul 1 pagi (kalau aku tak salah dengar...hehehehe...) Tapiiiii... Offline lah pula... sistem down... aku tanya bila agaknya sistem akan up? Awek kaunter tu cakap tak tahu..sebab dari semalam sistem down... hah? dari semalam? dah 2 hari...lepas tu ada aci Indian belakang aku buat drama.. "Saya ni penjawat awam tau, tak de banyak masa nak datang sini, online pun tak boleh"... dalam hati aku, eh penjawat awam sekarang ni kerja sampai malam ke?

         Esoknya, aku pergi lagi, kali ni pukul 10.30 malam, lepas aktiviti solat hajat KBBA. Alhamdulillah, sistem dah UP. Dapatlah tiket ETS balik Penang. Nak tahu tambang berapa?

KL Sentral-Butterworth =RM 59.00 (ETS gold, 4 jam )
Butterworth-KL sentral =RM 79.00 (ETS platinum- 3 jam 30min)

Butterworth-KL Sentral, 5.00am - 8.35am

         So, macam mana? puas hati tak dengan perkhidmatan ETS ni? Bagi aku ada sedikit rasa tak puas hati. Sebab?... meh nak ceritakan, secara keseluruhannya perkhidmatan ETS ni ok. Masa perjalanan pun macam naik kereta je ( 4 jam, KL-Penang) dah laju. 

          Tapi aku tak boleh nak book online. Nak beli tiket wayang pun boleh online sekarang ni. Aku malas nak pergi beratur kat kaunter. Sebab lain.. Aku sanggup bayar mahal sikit untuk ETS platinum (RM 79.00 ) dengan harapan masa tiba adalah seperti yang dicatatkan... 8.35 PAGI... tapi harapan punah...pukul 9.00 baru sampai KL Sentral...Bagi aku ketetapan masa tu sangat penting, sebab tu aku sanggup bayar lebih untuk sampai pukul 8.35 pagi..tapiiiiiii huhuhuhu je la...

          Kalau 2 pekara ni dapat diperbaiki, mungkin aku akan jadi pelanggan setia untuk balik Penang dengan ETS ni. Aku memang harap dapat diperbaiki sebab perkara ni memang ada penyelesaiannya...

Anda bagaimana? Puas hati dengan perkhidmatan ETS ni? sebenarnya perkhidmatan dah ok cuma perbaiki sikit sana sini..eh lupa, ETS platinum dapat sarapan pagi ye...kepada yang belum cuba ETS ni..silalah ..mana tahu anda suka...


Perjalanan awal pagi..

Sorang? tak le..aku sampai awal

dapat ni untuk sarapan pagi...