alampauh

Tuesday, July 16, 2013

Baru seminggu harga dah lain???!

Assalamualaikum...


Salam semua...hehehe :)
tetiba teringat pasal ptg smlm...
aktiviti biasa sepanjang bulan posa ni.
lepas rushing balik dari keja..6.30 petang...dr KL nak ke Shah Alam
korang boleh bayang kan kalut ke tak...
kekadang pecut sampai 140kmj...
errkk...melalut plak dah...

Tp mmg kalut gk la balik tiap2 hari..
sbb nk singgah bazar ramadhan lagik..
oh ya...apa yg aku nk citer adalah pasal harga OTAK-OTAK!!!

Baru je minggu lepas aku tgk harga dia 60sen satu...
Hari ni bila aku nk beli tetiba ada tanda harga baru 70sen satu
ARGHHH!!! baru seminggu kot!
mentang2 la gerai dia ramai yang beli sampai kena beratur...
cepat je naik harga...tp mmg sedap la otak2 dia..
sebab aku mmg pernah beli kat tokey tu masa time bukan bulan posa.

So aku beli kat gerai lain yg juai 60sen satu..
sebab sakit hati punya pasal..
lepas tu balik umah...time berbuka jamah otak2 tu..
huhuhu....kureng isi ikannya...kureng sedap..
patot la 60sen...
So cmnya..?? terpaksalah kan...nk sedap skit kena beli jugak yg mahal skit tu..
bukan apa cuma ralat skit je sebab mcm mengambil kesempatan jer...
mentang2 orang ramai datang beli kt gerai dia terus naik harga...
apa salahnya sedekah skit time2 bulan posa ni kan..
banyk pahalanyeer!!!

Tepuk dada, tanya selera!!! hmm esok nk makan apa ye??!

Monday, July 15, 2013

Salam Ramadhan

Assalamualaikum semua...


Tetiba time2 lepas sahur ni ada mood nk update blog plak..
amacam ngan posa korang? terbaik?
Tahun ni aku ok la...setakat ni terawih FULL lagi..
hurmm
minggu ni tak tahu lah kan sbb banyk plak jemputan iftar..
wah dah macam YB lagaknya..
Tapi mcm tu la tiap2 tahun sejak jd perantau ni..
Tp tahun ni alhamdulillah kureng sikit jemputan...
So harap2 boleh la ada kekuatan nk terawih...

Tiba bulan posa ni selalu teringat ngan air katira..
mmg feberet masa zaman student kt johor dulu..
mujur skrg ni kat bazar2 ramadhan ada gak jual air ni..
boleh lah lepas gian...muhahahaah

ok lah ye...Selamat berpuasa semua..
semoaga Ramadhan kali  ini lebih baik dr yang sebelumnya..
Amin...Ramadhan Kareem..


Saturday, March 23, 2013

Bau, Panas, Bunyi!!!

Assalamualaikum...

BAU
Semua ada deria bau kan..?
berapa ramai yang bersyukur dengan nikmat tu?
Nak cerita skit pasal pengalaman aku ni..
last 2 or 3 weeks ago..(tetiba skeping london plak)
aku kena 'serang' ngan migrain dan selsema yg agak teruk gak la..
lepas 2-3 hari tu baru aku perasan yang aku 
tak bau apa2 langsung...
camna aku boleh sedar? 
masa nk kuar rumah sembur ler minyak wangi kat badan..
tetiba tak de bau...aku pelik gak sbb minyak wangi  tu bau kuat gak..
hai aku beli ORI ok..takkan kena tipu kot..
TAK ADA BAU LANGSUNG...
lepas tu aku mula rasa cuak...aku try cium2 , hidu2 
benda2 yang ada bau dlm rumah nih....
semua aku tk bau apa2 pun...masa tu mcm2 ler dlm kepala nih...
aku letak minyak cap kapak kat hidung ni pun tk bau apa...
cuma rasa pedih jer...
dalam seminggu gak aku hilang deria bau nih..
masa tu baru laah tahu nk menghargai nikmat BAU ni..
bukan setakat tk bau, makan pun rasa tak sedap...
bayangkan semua makanan tak dak bau...
memang rasanya OUT skit...
skrg nih Alhamdulillah dah dpt balik deria tu...BERSYUKUR sangat...
kita tkan menghargai sesuatu sehingga kita kehilangannya...
~tp yg bestnya aku boleh selamba je bawa moto belakang lori sampah.. :)

PANAS
Hari ni aku pi main ping pong MAKSWIP kt Puchong..
boleh la kan main skit2...bukan terer sgt pun 
cuma BNM tak ramai player pun...
jadi dapat lah peluang nak wakil bank...
muhahahaaha
Apa yang nk aku cerita kat sini...
dewan tu, Ya Allah punyalah panas...
korang takyah buat apa pun..
masuk - duduk - terus berpeluh..
bergelen2 gak ler peluh yg mencurah2 hari ni..
dah macam main dalam sauna...
memang giler PANAS..
~anyway, Congratulation kepada team wanita keran berjaya sampai final...

BUNYI
Sebentar tadi, sedang aku dok lepak2 tengok TV...
tetiba dengar bunyi motor depan rumah...
kemudian dengar suara perempuan mintak tolong..
Rupa2 ada 2 orang perempuan baru balik berjalan kaki
dari pasaraya dekat rumah aku ni kena SAMUN..
betul2 depan rumah aku ni...
kesian kat diaorang...tapi selamat la tak cedera ka apa ka...
cuma dompet duit je yang kena ragut...
dah makin rasa tak selamat kawasan perumahan nih...or mmg Malaysia makin tak selamat..
dah ler rumah ni pernah kena pecah masuk...
Semoga Allah melindungi...

BISMILLAHITAWAKALTULILLAH...














Sunday, March 17, 2013

Dah 4 bulan tak update ko...!!!

Assalamualaikum...

huih sedar tak sedar dah 4 bulan tak update blog ni..
hehehehe 
Aku pun tak tahu blog ni masih ada ke orang yang baca...
tp tak kisah lah kan ada orang baca ke tak..

ni lah yang dikatakan hangat2 tahi ayam ayam kan...
bukannya apa, bukan senang nak dapat mood
and idea nak menulis ni ( tulis ker? bukan taip ke?)

Aku pun kekadang heran gak dgn blogger2 yang dok 
update blog diaorang hari2...mana mai idea yang mencurah2 tu..
aku ni idea kering kontang smpai 4 bln..(tak nak ngaku MALAS )

Ha apa yang aku nak crita kali ni...??
 korang pernah dengar pasal migrain??
Yang sakit kepala melampau tu....

minggu lepas ( or 2 weeks ago ) penyakit tu hinggap kt kepala aku plak...
sakit bukan kepalang lagi kan...berdenyut2... semua jadi eksterm...
dengar bunyi rimas, bau perfume pun sesak nafas, tengok cahaya pun kepala berdenyut...
Apa lagi dh tk tahan, pergi la jumpa doktor...

Aku pun criter la simtom2 yg berlaku kt aku kan...
hah ni la yg buat aku terkejut...
MIGRAINE WITH AURA kata doktor tu...
AURA??
pelikkan...tp mmg ada rupanya benda tu....

camna doktor tu tau...sbb simtom2 yang aku bgtau kt dia lah...
AURA tu mcm sign orr tanda2 sblm kena serangan migrain yg teruk..
Aura tu plak berbeza pada setiap orang...
apa tanda2 yg aku dpt???
HALF BLIND...
hah cmna tu...2 jam sblm kena migrain aku kena cm "blind spot"
camtu...mcm ada benda tutup kt mata aku ni..semua nampak separuh jer...
contohnya; MALAYSIA
aku hanya nampak MALAY jer...separuh lagi hilang.

Enhancements reminiscent of a zigzag fort structure

Mostly one-sided loss of perception

cm ni ler lebih kurang apa yg aku nampak

sbb tu lah aku pegi jumpa doktor..
aku tk tahu pun yg sakit kepala tu migrain...
ingatkan sakit biasa jer..jumpa doktor sebab nk check mata jer...
takottttt oooo tetiba tak nampak...
akhirnya aku tahu puncanya...migraine with aura...

ps : yang best dpt MC ( best ke klu kepala berdenyut2 sepanjang hari? )