alampauh

Monday, October 15, 2012

YES or NO ???

Assalamualaikum...

Sekarang ni aku tgh menaip utk post kat bolg aku ni sambil tgk tv..
menarik jugak cerita tu..
apa yg menariknya???

cerita YES MAN! ni ada pengajaran tersurat.
Bagi aku la. 
"YES" ataupun YA dlm melayunya..
Sambil tgk cerita ni aku terpikir jugak..
hmm...berapa banyak 'NO' yang aku telah guna
dalam hidup ni dan kalau aku guna YA mesti kesannya berlainan..

YES...cuba pikir2 benda apa yg korang takut nk buat...
dan gunakan NO sebagai alasannya..
pikirkan berapa banyak peluang dan pengalaman
yang telah kita terlepas hanya kerana takut nk berkata YES..
Kekadang tu kita memang terlepas banyak benda hanya kerana 
selesa dengan apa yg ada..dan NO, thanks! menjadi peneman kita..
pernah terpikir tak kalau kita sebut "YES, Ok!" apa impaknya plak 
dalam hidup kita
Mungkin hanya menolak pelawaan kawan lama utk keluar minum kita
terlepas banyak peluang yang kita tak terpikir...peluang perniagaan ke, mendapat kawan baru ke
ilmu baru, projek baru dan macam2 lagi yg kekadang tk terpikir oleh akal kita..
kita tak tahu rezeki yg tuhan nk beri pada kita kan...

TAPI...

aku terbaca jugak satu artikel ni :


Don’t Be A “Yes Man”


Yes sir! Yes Ma’am!
One time, I went to a seminar where all the guy leading the seminar wanted the audience to do was to say “Yes!” over and over again. No matter what the seminar leader said, he expected the audience to respond to with just one word: Yes!
You don’t ever want to be a “yes man” (or a “yes woman”). Why are you saying yes? Why are people “yes men” or “yes women?”
The reason is that they are insecure. They actually feel like nobody wants them, so when they find someone with whom to have a relationship, they agree with everything.
They’re so afraid to rock the boat. They’re so afraid that if they don’t say yes to everything that they’re going to lose this person and never have a chance at another relationship again.
Unfortunately they are unaware of one thing. The truth is that nobody wants to be with a “yes man” (or a “yes woman”).
It drives me crazy to be around these kind of people. I have friends who are “yes men,” and have been stuck in conversations like this:
DW: “Do you want Thai food?”
YesMan: “Yes.”
DW: “How about Mexican food?”
YesMan: “Sure.”
DW: What do you want to eat?
YesMan: “I want whatever you want.”
I really can’t stand it.
Stand up for yourself, have an opinion on things and don’t be afraid to communicate. People will respect you more.
I never respect “yes people.” If someone yes’s me to death, I don’t respect them because they don’t feel like my equal.
Everyone is each other’s equal. So if you feel like you’ve been a “yes man” or a “yes woman” in relationships, then it’s time for you to start saying the magic word: No!
These are two letters you need to learn — “n” and “o.” Use them. Be one with “no.”

SO APA PENDAPAT KORANG??
TERPULANG PADA MASING BILA DAN DIMANA NK GUNAKAN DUA PERKATAAN
YANG MUNGKIN SIMPLE BAGI KITA TAPI IMPAK YANG SANGAT BESAR..
"BERPADA2 DALAM MEMBUAT SESUATU"


No comments:

Post a Comment