alampauh

Wednesday, October 17, 2012

DEmam ooH dEmaM...

Assalamualaikum...

Tetiba smlm aku 'terkena' peenyakit demam nih..
Aduh...dah lama tak demam..
rasanya sejak aku berhijrah ke Shah Alam ni..
ni le kali pertama aku demam...

aku ni jenis yg jarang kena penyakit ni...
ALHAMDULILLAH la kan..
Tuhan maha adil adil..Dia tau orang bujang ni
kalau demam tak dak sapa nk jaga...
sbb tu kot aku jarang demam...

dan..sekali kena mmg aku rasa cm teruk sangat...
pergh lenguh dan sengal2 satu badan..
dengan tekak rasa perit...batuk...kepala berdenyut...

tapi yg best nya...aku pi klinik...
doktor cakap tak demam..huhuhu...
abih yg aku rasa sejuk, pening kepala, sengal satu badan tu apa?
huhuhu...

cmna nk bgtau ek?
aku rasa sebab suhu badan aku mmg agak rendah kot...
sbb tu jarang demam...
aku bukan cakap kosong...dulu masa H1N1 
aku ler yg jadi tukang amek 'suhu' semua staff kat opis aku
sbb nak report kat pengarah...siap dahi pengarah pun aku 'tembak' nak amek suhu..

berbulan gak ler aku jadi pencatit suhu..
dan dari situ aku dpt tahu yg suhu badan aku mmg selalu rendah..org lain everage dlm 36 celcius..
aku dlm 34 cam tu...

abih cmna...tadi pi check kt klinik...
doktor tunjuk bacaan 36.8!
tak demam katanya..

aku mmg dah agak...tak tahu lah kan...semua suhu badan manusia ni sama ker?
36.8 tu kalau bg aku naik 3 celcius dari normal suhu badan aku la..
tapi doktor mungkin lebih tahu dari aku...

tapi aku terpikir jugak....mungkin sbb tu aku jarang demam...
mungkin sebab tu aku selalunya cepat sejuk kalau mandi kt air terjun...kalau pegi berkelah mmg aku yg paling cepat menggigil..mungkin sebab tu jugak aku kurang berpeluh...
pernah berjalan ngn member2 ke Sogo...aku tak la berapa berpeluh...tp tgk diaorg...pergh...peluh mencurah2...

ntah la kan...aku cuma berharap semua baik la utk diri aku...
Ya Allah kau jauhilah penyakit dari diri aku ini..AMIN...


Monday, October 15, 2012

YES or NO ???

Assalamualaikum...

Sekarang ni aku tgh menaip utk post kat bolg aku ni sambil tgk tv..
menarik jugak cerita tu..
apa yg menariknya???

cerita YES MAN! ni ada pengajaran tersurat.
Bagi aku la. 
"YES" ataupun YA dlm melayunya..
Sambil tgk cerita ni aku terpikir jugak..
hmm...berapa banyak 'NO' yang aku telah guna
dalam hidup ni dan kalau aku guna YA mesti kesannya berlainan..

YES...cuba pikir2 benda apa yg korang takut nk buat...
dan gunakan NO sebagai alasannya..
pikirkan berapa banyak peluang dan pengalaman
yang telah kita terlepas hanya kerana takut nk berkata YES..
Kekadang tu kita memang terlepas banyak benda hanya kerana 
selesa dengan apa yg ada..dan NO, thanks! menjadi peneman kita..
pernah terpikir tak kalau kita sebut "YES, Ok!" apa impaknya plak 
dalam hidup kita
Mungkin hanya menolak pelawaan kawan lama utk keluar minum kita
terlepas banyak peluang yang kita tak terpikir...peluang perniagaan ke, mendapat kawan baru ke
ilmu baru, projek baru dan macam2 lagi yg kekadang tk terpikir oleh akal kita..
kita tak tahu rezeki yg tuhan nk beri pada kita kan...

TAPI...

aku terbaca jugak satu artikel ni :


Don’t Be A “Yes Man”


Yes sir! Yes Ma’am!
One time, I went to a seminar where all the guy leading the seminar wanted the audience to do was to say “Yes!” over and over again. No matter what the seminar leader said, he expected the audience to respond to with just one word: Yes!
You don’t ever want to be a “yes man” (or a “yes woman”). Why are you saying yes? Why are people “yes men” or “yes women?”
The reason is that they are insecure. They actually feel like nobody wants them, so when they find someone with whom to have a relationship, they agree with everything.
They’re so afraid to rock the boat. They’re so afraid that if they don’t say yes to everything that they’re going to lose this person and never have a chance at another relationship again.
Unfortunately they are unaware of one thing. The truth is that nobody wants to be with a “yes man” (or a “yes woman”).
It drives me crazy to be around these kind of people. I have friends who are “yes men,” and have been stuck in conversations like this:
DW: “Do you want Thai food?”
YesMan: “Yes.”
DW: “How about Mexican food?”
YesMan: “Sure.”
DW: What do you want to eat?
YesMan: “I want whatever you want.”
I really can’t stand it.
Stand up for yourself, have an opinion on things and don’t be afraid to communicate. People will respect you more.
I never respect “yes people.” If someone yes’s me to death, I don’t respect them because they don’t feel like my equal.
Everyone is each other’s equal. So if you feel like you’ve been a “yes man” or a “yes woman” in relationships, then it’s time for you to start saying the magic word: No!
These are two letters you need to learn — “n” and “o.” Use them. Be one with “no.”

SO APA PENDAPAT KORANG??
TERPULANG PADA MASING BILA DAN DIMANA NK GUNAKAN DUA PERKATAAN
YANG MUNGKIN SIMPLE BAGI KITA TAPI IMPAK YANG SANGAT BESAR..
"BERPADA2 DALAM MEMBUAT SESUATU"


Monday, October 1, 2012

dah lama tak pi....

Assalamualaikum / salam sejahtera...


Dah lama rasanya aku tak pi tempat ni...
tempat apa??

hehehe...
Pasar malam je..sebab yang paling utama
aku selalu balik keja lewat sampai rumah 
memang malas la nak keluar merayau2 kat mana-mana
dah...jadi aku memang jarang le ke pasar malam 
kawasan sini..

satu lagi sebabnya, pasar malam kat sini aku rasa macam kureng jer..
mungkin aku tak jumpa pasar malam yang gempak2 mcm kat kampung
aku kot...lagipun citarasa makanan memang selalu
menjadi masalah kat aku ni..

hehehe...nk buat macam mana tekak aku memang macam ni..
Dan sejak aku berhijrah kat sini memang aku dah kurang 
shopping kat pasar2 malam ni..
dulu kat kampung aku memang suka shopping kat tempat-tempat
macam ni...murah, boleh tawar menawar...

Tapi la ni, shopping kat shopping mall jer..
tawar menawar? memang tak dapat la..
terima jer diskaun yang dah ditetapkan..
tapi ada jugak la benda2 yang murah..
tengok la kan, kalau ada SALE baru aku gi shopping..

Dah lama tak tawar menawar ni, aku rasa skill aku pun dah makin karat.
Hari ni aku beli beg galas baru...
Boleh tawar rm5 jer..
kalau dulu mesti dapat kurang dalam rm15 ..
Ntah cmna tadi dapat tawar rm5 pun dah puas hati...hmm
terima saja lah seadanya...


ok lah ...harganya mula2 rm30 so aku dapat rm25..murah jer..
Janji aku boleh galas hari2 pi keja.
Beg aku sekarang dah putus tali.

Err ....sekarang ni aku gila beli ONLINE plak...
Tetiba best plak beli online ni..tak payah susah2 jalan..
penghantaran sampai rumah/opis

benda yang aku beli? Baru dua je setakat nih...

1st item:

Ini beg aku beli bukan untuk aku tau..
untuk ibu terchenta kat kampung..
aku tak tahu sangat bab2 beg ni..
Beg longchamp..
aku tengok ramai jer opismate aku beli..
jadi aku pun tumpang sekaki la beli...
harga RM250...hah beg galas aku rm25 jer..
Tak pa la...untuk ibu terchenta kan...
bila lagi nk berbakti untuk ibu kita...


2nd item:

Seiko Watches – Seiko 5 Military Automatic Mechanical Self-Winding



Ni aku beli untuk aku sendiri la..sebabnya jam aku dah rosak..
aku ada dua jam tangan ni., nak jadi cerita dua2 rosak...
jadi aku 'terpaksa' la beli yang baru..
boleh terima ke alasan tu?
hehehehe

So apa yang korang shopping ari ni?
tak kira la kita shpping kat mana pun..
Pasar malam ke, shopping mall ke, ONLINE ke..
yang penting kena berhemah..
ikut kemampuan...
bak kata orang dulu 
UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI ye..!!
Jangan sampai hutang keliling pinggang sudah..

;P