alampauh

Thursday, August 23, 2012

EID Mubarak!! Selamat Hari Raya...

SAlam SEmuaa..

HAHAHAAHA
Dah masuk raya ke-4 dah ni...
ari ni baru ada kesempatan nk post..
cewah mcm sibuk sgt kan...
bukan apa mabok ketupat..
ye la hentam ketupat pulut...
lepas tu sure mata syahdu jer..nampak bantal jer..
lalok semacam jer..
tu tak kira hentam lain2 kuih-muih lagi..
dan ada gak makan2 lain...laksa, mee, bihun...dan mcm2 lagi la
sbb tu mabok raya menjadi2...

Ha nk crita mai no..
ketupat kat utara ni semua ketupat palas @ ketupat pulut..
kat sini kalau ketupat nasi tu mmg kureng skit...
tak berapa nk layan sgt..
kalau tak dak ketupat pulut mmg tk rasa raya...hehehe
over...cuma rasa kureng jer...
tahun ni 1st time aku blaja buat ketupat tu..pergh...mmg 
mencabar...hahaha
tapi menjadi gak...ok la utk 1st timer..

So cmna ngn RAYA korang?
harap2 semuanya sambut dengan meriah ye...
JANGAN la ada yg putus sana sini..

Say NO to MERCUN

ok la...rajin sampai sini je ..
otak masih beku nk mengarang panjang2
korang tgk je la gam bar ni ye...
bak kata org 'a picture tells a thousand story'
cewahh betul ke ayat aku tu..klu salah tolong betulkan ye..

saksikan lah... jeng jeng jeng...

















Thursday, August 16, 2012

Yea Yea ari ni balik kampung..!!

Salam Semua....


Mlm karang bermula perjalanan utk balik ke kampung..
aku harap perjalanan tahun ni tak le terperangkap dalam jem...
semak perut la kalau jem jem nih...
bukan apa, buatnya time tu le nk terkucil ke apa ke..
jenuh nk menahan ooo

tahun lepas alhamdulillah, wpun tersangkut dlm jem
tp tk teruk sangat..
tahun ni pun harap2 trafik tk le teruk sangat..
aku pernah gak terperangkap sampai lebih dr 8 jam

dan Alhamdulillah tahun ni bosses bagi duit raya...
dah lama tak rasa dapat duit rasa nih..

terima kasih daun keladi...


Tuesday, August 14, 2012

tinggal 5 hari jer lagi...

Salam semua...

Sedar tak sedar Ramadhan dah masuk minggu terakhir...
rasa mcm kejap jer...
So tinggal lagi 5 hari je lagi kita nak berlumba2
untuk mendapatkan 'bonos' dlm setiap amalan kita...

kita sering kali lupa pasal 'bonos' yg Allah beri ni kan...
ye la, kakitangan kerajaan pun dpt bonos raya kan..
tp aku tk dpt pun, sbb kerja separuh gomen jer..
huhuhu...sabar sabar...
kena syukur apa yg ada...
lagi bnyk orang yg tak merasa bonos kan..
yg penting 'bonos' dari Allah masih ada 5 hari 
utk direbuti...gunalah peluang sebaik mungkin ye..

So mcm mana plak dgn mission nk turun kan berat badan aku..?
aku blum timbang lagi...hahahaha
tapi En Zaharin ada ajak menyawet..
menyawet? aduh tk pernah aku menyawet EZ ooi...
kt kolumpo ni kt mana nyer nk meyawet...?
kang tgh aku menyawet, tetiba kena tangkap ngan
DBKL

Persiapan raya? dah dah...siap belaka dah
orang lelaki biasa le kan..kejap jer nak prepare
baju2 raya nih...pegi shopping mall je..
tinggal 'jeans' raya je yg belum beli..
hehehhehe..

"Selamat berpuasa dan Aidilfitri yg bakal menjelma"

p/s: tak sabar nak BALIK KAMPUNG!!!
ni gambo ari raya aji yg lepas...
kampung aku tkde sawet...;)


Friday, August 3, 2012

14 dah....kejapnyer...

Salam semua...

dah 14 hari dah yer...
rasa macam baru je posa...

amacam dgn posa korang..
dh ada yg tinggal ker?
errr...bg yang perempuan yg lah ye...
yg lelaki ni ada ke yg 'uzur syarie'?

ingat puasa wajib bagi:

1-Islam
2-Cukup akal
3-Tiada keuzuran

kalau bagi yang belum sempat qadha puasa tahun lepas?
puasa yg 'terlangkau' tahun kena bayar fidyah secupak beras + puasa
Jangan ingat kalau dah bayar fidyah tak perlu ganti puasa ye...

wah wah dah mcm ustaz plak..
sbnrnya aku dok menaip ni sambil dok tgk 
kuliah kt TV..hehehhe
so taip je la apa yg menarik perhatian aku ni...

Sbb ada yg ingat kalau dah bayar fidyah, jd dah tk perlu ganti puasa...
NO NO NO!

kalau macam tu ramai le orang2 kaya yang tk puasa...
ye la kan....bayar jer fidyah, tk payah puasa...


dan satu lagi...
Jangan sgt mengejar yg sunat sampai tertinggal yang wajib..
(peringatan untuk diri sendiri)

"Sebaik-baik sedekah adalah sedekah benda/harta yg kita paling sayang/suka"

hah mcm mana dgn misi turun berat badan aku..
nampak mcm susah jer nk turun walau sekilo...
mampu?
bulan puasa pun tk mampu turun berat badan...
nk buat mcm mana bulan puasa ni rezeki betambah2...
ada je jemputan berbuka...boleh kata setiap hari (kecuali sabtu n ahad)
so kita tunggu lah je sampai akhir Ramadhan ni berjaya ke tidak...

ok la...sekian

selamat beramal....