alampauh

Saturday, July 28, 2012

Summer Olympic : OPEN!




Salam semua...


Yea...bermula dah...
NI salah satu benda yg aku suka tengok...
acara sukan...hehehe..
tak kira la sukan apa aku mmg suka tonton...

tambah2 kalau bab2 olimpik ni kan...
Kalau sukan besar mcm ni..
pembukaan dia mmg gempak habis la kan
terutama bab masa nak nyalakan obor..
MANTOP!
semua tuan rumah akan bermati-matian nk
buat acara nyalaan obor yg paling gempak..
tapi yg lupa ye "obor" Ramadhan masih menyala...heheehe
perbanyakkan ibadah..

ok pasal olimpik nih..
David Beckham jadi duta olimpik..
Bg aku ok jer...ye la sapa yg tk kenal dia kan...
lagi pun dah mmg dia legend...
aku rasa dia mmg layak...
duta olimpik 2012...

Satu lagi pasal MASKOT!
maskot kali nih aku tk paham skit...
dah abih ke semua binatang kat Great Britain tuh?
bg aku terlalu abstrak la maskot tuh..
File:Olympic mascots (cropped).jpg
Wenlock and Mandeville.

So tunggu je lah acara sukan ni berlangsung..
aku paling suka acara balapan...
dan yg paling suka acara lari berganti-ganti
atau relay dlm bahasa LONDONnya...
best best n best..
hehehe

korang suka acara apa?


hah satu lagi..
apa yg aku perasan
makin bnyk negara2 yg masuk bertanding
yang aku tk pernah dengar@ tak tahu..
heheeheheh

antaranya:
File:Flag of American Samoa.svg
American Samoa
File:Flag of the Central African Republic.svg
Central African Republic
File:Flag of Djibouti.svg
Djouti

File:Flag of Eritrea.svg
Eritrea

File:Flag of Macedonia.svg
Macedonia

File:Flag of the Comoros.svg
Comoros

File:Flag of the Federated States of Micronesia.svg
Federal State of Micronesia

KORANG KENAL KE NEGARA NI?!





Wednesday, July 25, 2012

Bazaaarr Ramadan...

Salam semua...

Ramadhan Karim...

So kalau tiba ramadan, bazar ramadan pun bercambah la kan..
tp kalau orang bujang mcm aku nih...
balik pun cecah rumah dlm kul 7 lebih...
bazar ramadan ni mmg rahmat la...
ye la kan kul tujuh lebih baru sampai umah...
nak masak ker? tu pun kalau reti masak la..
ada bazar ramadan dekat umah ni syukur lah kan...

tp hmm selera aku lain skit...
walaupun posa, tp klu aku pi bazar ramadan kat umah aku ni...
hmmm....tk tau apa nk beli...
menu aku tgk sama jer...
ye la, bazar ramadan tu pun tk besar...

tp kalau aku balik penang...mmg tk cukup tgn kalu membeli..
semua makanan tgk mcm sedap jer...semua nk beli...
Kat sini aku tgk so so je la...tk berapa kena ngn selera aku...

tp mmg tk leh nk kurus jugak lah kan..
sbb mulai esok dah ada jemputan 'berbuka'...
yeee haaaa...
cm tahun2 lepas la kan...rezeki...gi makan free je hari2...
untung gak lah kan dept aku keja tu..
slalu dpt jemputan utk berbuka nih...
tahun lepas mmg berat aku tak turun pun...tahun ni???

aku baru timbang..
nak tahu berapa...

68kg

sebenarnya 68++ tp letak 68 jela kan...hehhee
rasanya boleh turun tak tahun nih???..hmmm

ok lah malas nk celoteh panjang2..

releks n tgk pic ni sudah lah ye...

1 day posa..ronda bazar ramadan kubang semang @ org slalu panggil  parit/ban busuk

ushar jangan tak ushar...

makin lama orang makin ramai...biasalah kan...ingatkan 1 day tk ramai

peberet aku nih...Popia Mak Teh...tp kuah dia dah rasa lain..huhuhu

'Mem Besar' tgh dok perati nak membeli...pilih ye mak...

ni le sbhgn drpd menu 1 day...sebahagian baru tu

2day punya menu...berbuka sblm balik Shah Alam...

kalau balik kg mmg meriah juadahnya...
maklumlah...semua berkumpul buka posa sekali..
mmg ramai...jd menu pun harus bnyk jugak..hehehhee

bestnya buka posa kat kampung...

nak balik kampung lagi lah....huhuhuhu



Friday, July 20, 2012

balik kampung.....

salam...

YEEEEAAAA..!!

balik kampung mlm ni..
rasanya mcm ramai gak yg nk balik kampung..
jalan kat key ell masa ptg td pun lengnang skit...
rasanya dah ramai yg amek cuti hari ni..

aku lepas keja ni baru nk bertolak
ke Permatang Pauh..
kampung terchenta..

saja je la kan nk balik kampung sambut
puasa...sementara emak masih ada nih..
keseronokkan balik kmpg masih lagi la terasa...

ada kawan aku yg dah tk de parent...
dia kata balik kampung pun dah tak seronok..
tu satu nikmat yg Allah bagi kt kita...
nikmat brsama ibubapa..

bagi yg dah tak ada ibubapa mesti
terasa betapa kita patot mensyukurinya kan...

kepada yg masih ada parent kat kampung..
balik² lah jenguk diaorang...
jgn dah tak sempat baru nk menyesal...

Marhaban Ya Ramadhan...

Salam semua...

Ramadhan menjelma lagi..
bersyukur kita dpt bertemu sua dgn bulan yg diberkati ini kan..

So amacam? dah bersedia...
ramai yg akan kata hari ni hari last utk makan kan...
padahal sepanjang tahun asyik melantak jer kan...

aku pun minggu ni murah rezeki ugak ler...
ada je yg ajak makan...
kalau timbang berat badan tu mau naik berkilo2...
tapi apa nk buat..
orang kata rezeki jangan ditolak..
musuh jangan di cari...

Smlm sarapan ada orang belanja..
lunch ada orang belanja...
minum petang ada orang belanja..
dinner pun ada orang belanja...
bukan setakat dinner...
supper siap makan sate...

Tp tu dah mmg habitat...eh eh habitat plak
tabiat orang Malaysia ni suka sedekah...
orang Malaysia mmg tak lokekkan...
(tp setengah tu pakai duit kompeni lah..)
tk kisah lah kan janji rezeki aku murah...

so sempena ramadhan yg bakal menjelma ni...
aku nk mintak maaf bnyk2 ler kepada sesapa 
yg baca blog aku ni dan tersa hati..
tak de maksud pun nk menyinnggung sesapa...
just my simple tot...not more than that..

akhir sekali ...

SELAMAT BERAMAL...

Ni ler rezeki aku tghari smlm....alhamdulillah

Tuesday, July 17, 2012

Pictures of my life...

Salam Semua....

Tgh godek2 HP tetiba rajin nk upload gambar dlm HP aku tuh...
kebanyakkan gambar tu aku yg snap...so gambar aku kurang lah..
kamera-man la katakan...
tp aku berada di tempat kejadian ye..

Jadi mari tengok2 ye...


KES 1 : Sambutan Harijadi
Lokasi: Dalam Opis
Suspek utama : Esvina
ni le kek nyer...1st time rasa kek sejuk cmni...sedap lain rasa dr kek2 biasa
suspek2 dalam kejadian tersebut...
GOTCHAAA!! ini suspek utamanya!


KES 2 : Boling Rumah Kijang
Lokasi: Endah Parade Mall, BJ 
Suspek utama : ???
Barang bukti pertama : cap Jari mesti berlambak nih..
Barang bukti kedua : AS tu aku lah ye..ok le dpt 672pin...
Akhirnya aku terpilih jugak utk wakil 'kijang'...tu pun sbb ramai yg tk datang....hehehe rezeki...


 KES 3 : Parti Durian
Lokasi: Bukit Kiara
Suspek utama : Farah, Zaril, Emelia...
Memang terbaik lahhh....raja buah...peberet
boleh berbunohan ni...gara2 high 'musang king'
oit minum air guna kulit tu..bukan makan kulit!
kontrol...jgn SENDAWA...ada bauuuu
Pergh...mmg rezeki makan durian...tiap2 minggu ada jer yg jemput pergi 'Durian Party'
2 minggu lepas maybank, minggu lepas stan chart, minggu ni RHB plak...hmm durian oh durian
mcm tau2 je kan aku suka DURIAN



 KES 4 : Sambutan Harijadi lagi
Lokasi: Knoodling
Suspek utama : Farah
Si Diva dgn keknya....jgn marah ye farah
Antara mangsa kejadian... kesiannnn...
awat tu cheq... takot meletop ka?
barang bukti : red velvet


KES 5 : Kuantan trip
Lokasi: Kuantan la kan...mana lagi
Suspek utama : Farah, Shiqin, Zaril
Pemandangan dari tempat kejadian..
barang bukti: air jagung GP~gelora point - terbaekkk!!
mmg bnyk kejadian masa pi kuantan nih....huhuhu mcm2.. jangan lupa 
singgah Tanjung Lumpur makan ketam telur masin..
yang pastinya aku nk ingatkan kepada sesapa yg nk pi kuantan
JANGAN MENGINAP KAT 'DE RHU'...
tempat tu teruk..


KES 5 : Pinto Cafe
Lokasi: Janda Baik
Suspek utama : Farah, Effy
aku mmg suka dgn rekabentuk cafe nih...unik
penuh atas meja...melepak sampai separuh hari...
cantik dan unik...suasana pun tenang...
Pinto cafe, mmg tenang tempat tu...ada air terjun dekat-dekat situ...
cafe ni boleh la nk buat port lepak2 ngn kengkawan... 
err nk dating pun boleh...
nk kawin lg boleh, 
boleh sewa dewan kt situ....
tp bg yg ada motion sickness cm aku nih...
boleh bengong skit le sblm sampai tempat tuh...



KES 5 : Ikan Bakar
Lokasi: Tanjung Harapan
Suspek utama : Farah, Zaril, effy, Izzat
tgk tu...penuh....jenuh sumbat
ni ler org yg bertanggungjawab utk menu...lapar sgt gamaknya..
ok jugak tempat ni...makanan dia pun boleh tahan ler...sedap.
tambah2 lagi kalau ada org belanja kan...mmg sedap sangat lah kan..


Akhir sekali..


KES DITUTUP!


Sunday, July 15, 2012

Jiran oh jiran... lagi...

Salam semua..

Aduh..aduh... aduh...
Aku rasa aku dah post pasal jiran aku nih...
tp aku nk jugak post sekali lagi..

mana taknya...dia buat hal lagi...
sesak dah lubang hidung aku nih..

kisahnya?

sesapa yg dok keyel and shah alam ni tahukan...
kalau rumah teres 'tong sampah' (tempat buang sampah tu) kat 
pagar depan rumah....arkitek mana le yg buduh design cmni...
kalau kat Penang, lori sampah ambek kt belakang rumah...

Kat sini lori sampah ambek kat depan rumah...
jiran aku plak renovate rumah sampai tk de tempat buang sampah...

JADI???
dia buang/letak kat tong sampah umah aku ler (selamat aku sewa jer)
aku tak kisah sangat...

Tapi berpada2 la kan...
dah tahu buang kat depan umah orang...
rancang le sikit sampah ko tuh...
dah tahu ujung minggu tak de orang kutip...
jangan ler letak PERUT IKAN kat situ...


dia punya BAU....
paham2 je la kan..
perut ikan  kalau dah busuk...mmg menusuk idung la...
tiap kali aku kuar masuk umah...ada bau...
buka pintu rumah pun bau sampai ruang tamu...
jenuh aku dok sembur air freshener dalam umah aku nih

Aduh...jiran oh jiran...mana le letak ko punya otak nih...



Friday, July 13, 2012

Tipon oohh Tipon...!

Salam semua...

al-kisahnya:

Masih dok terngiang-ngiang lagi
pesanan mak aku
"Kalau pi sembahyang Jumaat, dengaq apa yg khatib baca,
tu rukun solat jumaat..."

Zaman sekarang ni, ye la kan...
teknologi makin canggih manggih...
semua orang ada handphone.
 Rasa mcm tk lengkap je kalau tertinggal HP kat umah kan...
mesti semua pernah rasa cm tu kan...
rasa mcm tk lengkap...

Tapi apa yg aku  nk cerita kat sini;
TAKKAN LA MASA KHUTBAH PUN DOK LEKA NGAN HANDPHONE..

ramai gak yg aku tengok asyik sangat ngan HP masing2 masa 
khatib tgh baca khutbah...kebanyakkannya dok chat or sms..
hai takkan la tak boleh tunggu sampai habis solat jumaat dulu kot.
Busy sangat ka? 

bukannya apa kekadang kita terlampau leka dengan dunia...

"Demi masa, 
sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.
 Kecuali orang-orang yang beriman & mengerjakan kebaikan serta saling berpesan (menasihati) untuk kebenaran,
 dan saling menasihati dengan kesabaran." 

Al-Asr (103): 1-3


Tuesday, July 10, 2012

The NATURE of Art!!

Salam semua..

Ni ada lg yg aku nk share, benda2 menarik yg aku baca kt group pfshostel..
terima kasih kerana share..

POSTED BY : Johari Mohd Yusof (PFSHOSTEL)
Looks ordinary enough, but watch as the rice  grows! 


   Stunning  crop art has sprung up across rice  fields  in Japan , but this is no alien  creation.   The designs have been  cleverly  PLANTED!  Farmers creating  the huge displays use no ink  or  dye.   

Instead,  different colour rice plants have been precisely  and strategically arranged and grown in the  paddy fields. 

As summer progresses and the  plants shoot up, the detailed artwork begins  to  emerge.   




     A Sengoku  warrior on  horseback   has been  created from hundreds of thousands of  rice  plants.   
The  colours are created by using different varieties  of rice plants, whose leaves grow in certain  colours.   
This photo  was taken in Inakadate , Japan   .   


Napoleon  on horseback can be seen from the  skies.   

This was  created by precision planting and months of  planning by villagers and farmers located in   Inkadate , Japan  .   




Fictional  warrior Naoe Kanetsugu and his wife, Osen,  
Whose lives are featured on the  television  series  'Tenchijin' &  nbsp;appear in fields in the town of  Yonezawa in the  Yamagata prefecture of Japan   .   


This year, various  artwork has popped up in other rice-farming   areas of Japan , including designs of deer dancers.   
Smaller works of 'crop-art' can be seen in other rice-farming areas of Japan  such as  this image of Doraemon and deer dancers   
The farmers create  the  murals   by  planting little purple and yellow-leafed   Kodaimai rice along with their local  green-leafed Tsugaru, a Roman variety, to create the coloured patterns  in the time between planting and harvesting in   September. 
The murals in Inakadate cover 15,000 square meters of paddy  fields.   


From ground level, the  designs are invisible,  and viewers have to climb the mock castle tower of  the village office to get a glimpse of the work.  


Closer to  the image, the careful placement of the  thousands   of rice  plants in the paddy fields can be  seen.   
Rice-paddy  art was started there in 1993 as a local  revitalization project,  an idea  that grew from meetings of the village committees.   
The  different varieties of rice plants grow alongside each other to create the   masterpieces.   In the  first nine years, the village office workers and local farmers   grew a simple design of Mount Iwaki every year.   But their ideas grew more complicated and attracted more attention.   
In 2005,  agreements between landowners   allowed the creation of enormous rice paddy art.   A year later, organizers used computers to  precisely plot the planting of four  differently colored rice varieties that bring the images to life!   

TRULY A  WORK OF ART!