alampauh

Wednesday, October 17, 2012

DEmam ooH dEmaM...

Assalamualaikum...

Tetiba smlm aku 'terkena' peenyakit demam nih..
Aduh...dah lama tak demam..
rasanya sejak aku berhijrah ke Shah Alam ni..
ni le kali pertama aku demam...

aku ni jenis yg jarang kena penyakit ni...
ALHAMDULILLAH la kan..
Tuhan maha adil adil..Dia tau orang bujang ni
kalau demam tak dak sapa nk jaga...
sbb tu kot aku jarang demam...

dan..sekali kena mmg aku rasa cm teruk sangat...
pergh lenguh dan sengal2 satu badan..
dengan tekak rasa perit...batuk...kepala berdenyut...

tapi yg best nya...aku pi klinik...
doktor cakap tak demam..huhuhu...
abih yg aku rasa sejuk, pening kepala, sengal satu badan tu apa?
huhuhu...

cmna nk bgtau ek?
aku rasa sebab suhu badan aku mmg agak rendah kot...
sbb tu jarang demam...
aku bukan cakap kosong...dulu masa H1N1 
aku ler yg jadi tukang amek 'suhu' semua staff kat opis aku
sbb nak report kat pengarah...siap dahi pengarah pun aku 'tembak' nak amek suhu..

berbulan gak ler aku jadi pencatit suhu..
dan dari situ aku dpt tahu yg suhu badan aku mmg selalu rendah..org lain everage dlm 36 celcius..
aku dlm 34 cam tu...

abih cmna...tadi pi check kt klinik...
doktor tunjuk bacaan 36.8!
tak demam katanya..

aku mmg dah agak...tak tahu lah kan...semua suhu badan manusia ni sama ker?
36.8 tu kalau bg aku naik 3 celcius dari normal suhu badan aku la..
tapi doktor mungkin lebih tahu dari aku...

tapi aku terpikir jugak....mungkin sbb tu aku jarang demam...
mungkin sebab tu aku selalunya cepat sejuk kalau mandi kt air terjun...kalau pegi berkelah mmg aku yg paling cepat menggigil..mungkin sebab tu jugak aku kurang berpeluh...
pernah berjalan ngn member2 ke Sogo...aku tak la berapa berpeluh...tp tgk diaorg...pergh...peluh mencurah2...

ntah la kan...aku cuma berharap semua baik la utk diri aku...
Ya Allah kau jauhilah penyakit dari diri aku ini..AMIN...


Monday, October 15, 2012

YES or NO ???

Assalamualaikum...

Sekarang ni aku tgh menaip utk post kat bolg aku ni sambil tgk tv..
menarik jugak cerita tu..
apa yg menariknya???

cerita YES MAN! ni ada pengajaran tersurat.
Bagi aku la. 
"YES" ataupun YA dlm melayunya..
Sambil tgk cerita ni aku terpikir jugak..
hmm...berapa banyak 'NO' yang aku telah guna
dalam hidup ni dan kalau aku guna YA mesti kesannya berlainan..

YES...cuba pikir2 benda apa yg korang takut nk buat...
dan gunakan NO sebagai alasannya..
pikirkan berapa banyak peluang dan pengalaman
yang telah kita terlepas hanya kerana takut nk berkata YES..
Kekadang tu kita memang terlepas banyak benda hanya kerana 
selesa dengan apa yg ada..dan NO, thanks! menjadi peneman kita..
pernah terpikir tak kalau kita sebut "YES, Ok!" apa impaknya plak 
dalam hidup kita
Mungkin hanya menolak pelawaan kawan lama utk keluar minum kita
terlepas banyak peluang yang kita tak terpikir...peluang perniagaan ke, mendapat kawan baru ke
ilmu baru, projek baru dan macam2 lagi yg kekadang tk terpikir oleh akal kita..
kita tak tahu rezeki yg tuhan nk beri pada kita kan...

TAPI...

aku terbaca jugak satu artikel ni :


Don’t Be A “Yes Man”


Yes sir! Yes Ma’am!
One time, I went to a seminar where all the guy leading the seminar wanted the audience to do was to say “Yes!” over and over again. No matter what the seminar leader said, he expected the audience to respond to with just one word: Yes!
You don’t ever want to be a “yes man” (or a “yes woman”). Why are you saying yes? Why are people “yes men” or “yes women?”
The reason is that they are insecure. They actually feel like nobody wants them, so when they find someone with whom to have a relationship, they agree with everything.
They’re so afraid to rock the boat. They’re so afraid that if they don’t say yes to everything that they’re going to lose this person and never have a chance at another relationship again.
Unfortunately they are unaware of one thing. The truth is that nobody wants to be with a “yes man” (or a “yes woman”).
It drives me crazy to be around these kind of people. I have friends who are “yes men,” and have been stuck in conversations like this:
DW: “Do you want Thai food?”
YesMan: “Yes.”
DW: “How about Mexican food?”
YesMan: “Sure.”
DW: What do you want to eat?
YesMan: “I want whatever you want.”
I really can’t stand it.
Stand up for yourself, have an opinion on things and don’t be afraid to communicate. People will respect you more.
I never respect “yes people.” If someone yes’s me to death, I don’t respect them because they don’t feel like my equal.
Everyone is each other’s equal. So if you feel like you’ve been a “yes man” or a “yes woman” in relationships, then it’s time for you to start saying the magic word: No!
These are two letters you need to learn — “n” and “o.” Use them. Be one with “no.”

SO APA PENDAPAT KORANG??
TERPULANG PADA MASING BILA DAN DIMANA NK GUNAKAN DUA PERKATAAN
YANG MUNGKIN SIMPLE BAGI KITA TAPI IMPAK YANG SANGAT BESAR..
"BERPADA2 DALAM MEMBUAT SESUATU"


Monday, October 1, 2012

dah lama tak pi....

Assalamualaikum / salam sejahtera...


Dah lama rasanya aku tak pi tempat ni...
tempat apa??

hehehe...
Pasar malam je..sebab yang paling utama
aku selalu balik keja lewat sampai rumah 
memang malas la nak keluar merayau2 kat mana-mana
dah...jadi aku memang jarang le ke pasar malam 
kawasan sini..

satu lagi sebabnya, pasar malam kat sini aku rasa macam kureng jer..
mungkin aku tak jumpa pasar malam yang gempak2 mcm kat kampung
aku kot...lagipun citarasa makanan memang selalu
menjadi masalah kat aku ni..

hehehe...nk buat macam mana tekak aku memang macam ni..
Dan sejak aku berhijrah kat sini memang aku dah kurang 
shopping kat pasar2 malam ni..
dulu kat kampung aku memang suka shopping kat tempat-tempat
macam ni...murah, boleh tawar menawar...

Tapi la ni, shopping kat shopping mall jer..
tawar menawar? memang tak dapat la..
terima jer diskaun yang dah ditetapkan..
tapi ada jugak la benda2 yang murah..
tengok la kan, kalau ada SALE baru aku gi shopping..

Dah lama tak tawar menawar ni, aku rasa skill aku pun dah makin karat.
Hari ni aku beli beg galas baru...
Boleh tawar rm5 jer..
kalau dulu mesti dapat kurang dalam rm15 ..
Ntah cmna tadi dapat tawar rm5 pun dah puas hati...hmm
terima saja lah seadanya...


ok lah ...harganya mula2 rm30 so aku dapat rm25..murah jer..
Janji aku boleh galas hari2 pi keja.
Beg aku sekarang dah putus tali.

Err ....sekarang ni aku gila beli ONLINE plak...
Tetiba best plak beli online ni..tak payah susah2 jalan..
penghantaran sampai rumah/opis

benda yang aku beli? Baru dua je setakat nih...

1st item:

Ini beg aku beli bukan untuk aku tau..
untuk ibu terchenta kat kampung..
aku tak tahu sangat bab2 beg ni..
Beg longchamp..
aku tengok ramai jer opismate aku beli..
jadi aku pun tumpang sekaki la beli...
harga RM250...hah beg galas aku rm25 jer..
Tak pa la...untuk ibu terchenta kan...
bila lagi nk berbakti untuk ibu kita...


2nd item:

Seiko Watches – Seiko 5 Military Automatic Mechanical Self-Winding



Ni aku beli untuk aku sendiri la..sebabnya jam aku dah rosak..
aku ada dua jam tangan ni., nak jadi cerita dua2 rosak...
jadi aku 'terpaksa' la beli yang baru..
boleh terima ke alasan tu?
hehehehe

So apa yang korang shopping ari ni?
tak kira la kita shpping kat mana pun..
Pasar malam ke, shopping mall ke, ONLINE ke..
yang penting kena berhemah..
ikut kemampuan...
bak kata orang dulu 
UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI ye..!!
Jangan sampai hutang keliling pinggang sudah..

;P


Thursday, September 27, 2012

Peristiwa parking lot stesen minyak..

Assalamualaikum / Salam sejahtera...


Rasanya dah lama benar tak merapu kat alam maya ni.
Tu la kan orang kata, kalau nak mengarang ni memang kena 
ada minat dan kreativiti. Kalau tak de minat, memang 'berhabuk' la laman ni.
Kalau kreativiti/idea tak de pun satu hal jugak....

Ni pun secara tak sengaja aku dapat...
kisahnya, petang tadi lepas balik keja aku singgah petrol stesen.
Lepas aku parking dan masuk kedai tu, aku tengok ada sorang mamat biker
ni dok tunggu orang. 

Mamat ni naik motor besar la. Tak lama lepas tu, ada satu keta mai,
oooo....tunggu awek rupanya...keta tu parking, mamat biker tu pun parking kat tepi 
keta awek dia. parking kat tempat letak keta...
lepas tu dia masuk dalam keta tu..depa dok 'bersembang' la dlm keta tu.

Tak lama kemudian ada sebuah lori mai. Pemandu lori tu reverse lori dia.
Ntah macam mana dia tak perasan ada motor kat situ
( walaupun motor tu besar )
lagipun tu kan tempat letak keta ( bukan parking motor )

Nak dijadikan cerita, BAM!!!
dia reverse lori sampai terlanggar motor mamat tu..
apa lagi mamat tu pun kuar dari keta awek dia sambil marah2..
pemandu lori tu diam jer...co-pilot dia pun dia jer..

Aku tengok je la drama petang tuh...pok pek pok pek..
mamat tu tak abih2 dok cakap, suara pun tinggi gak..
besala kan motor baru katanya..harga lebih RM 40,000

Dia mintak ganti rugi la..aku tgk driver lori tu pun kesian gak..
tak terkata apa2..diam jer..kekadang je dia cakap, tp tk dengar pun.
Lepas tu aku dengar kawan dia ( co-pilot tu ) telefon kt boss depa..
minta tolong nk pinjam duit sbb driver tu tak de duit.

Rasanya boss dia pun tak bagi kot. Driver tu melayu, co-pilot tu india.
Lepas co-pilot tu tgk dlm wallet dia...kira duit..tk cukup kot.
pastu dia masuk cucuk duit kt ATM mesin..

Dia pinjamkan duit dia dulu utk bayar kat mamat biker tuh...ada la nego skit2..
Aku rasa dalam 2-3 ratus kot.
Tapi aku paham la erti duit utk orang2 yg susah nih.. 
2-3 ratus mmg sangat2 besar...mungkin orang yg 'berada' tk terasa sangat la...
tapi bagi yg tak berapa berada...mmg sangat tinggi...

Lepas bayar tu, depa masuk dlm lori dan terus gerak...aku sempat tgk
co-pilot india tu dok tenteramkan kawan dia..

Jadi apa yang aku cuba nk sampaikan kat sini?
korang pikir2 la sendiri..

namun bagi aku perasaan bercampur baur...kesian pun ada, simpati pun ada...
mcm2..
-mungkin tuhan nk tunjuk supaya jgn 'dating' dalam keta
-mungkin tuhan nk tunjuk masih ada sifat tolong menolong berlainan bangsa
-mungkin tuhan nk tunjuk erti sahabat
-mungkin tuhan nk bagi pengajaran utk aku

korang macan mana?

Thursday, August 23, 2012

EID Mubarak!! Selamat Hari Raya...

SAlam SEmuaa..

HAHAHAAHA
Dah masuk raya ke-4 dah ni...
ari ni baru ada kesempatan nk post..
cewah mcm sibuk sgt kan...
bukan apa mabok ketupat..
ye la hentam ketupat pulut...
lepas tu sure mata syahdu jer..nampak bantal jer..
lalok semacam jer..
tu tak kira hentam lain2 kuih-muih lagi..
dan ada gak makan2 lain...laksa, mee, bihun...dan mcm2 lagi la
sbb tu mabok raya menjadi2...

Ha nk crita mai no..
ketupat kat utara ni semua ketupat palas @ ketupat pulut..
kat sini kalau ketupat nasi tu mmg kureng skit...
tak berapa nk layan sgt..
kalau tak dak ketupat pulut mmg tk rasa raya...hehehe
over...cuma rasa kureng jer...
tahun ni 1st time aku blaja buat ketupat tu..pergh...mmg 
mencabar...hahaha
tapi menjadi gak...ok la utk 1st timer..

So cmna ngn RAYA korang?
harap2 semuanya sambut dengan meriah ye...
JANGAN la ada yg putus sana sini..

Say NO to MERCUN

ok la...rajin sampai sini je ..
otak masih beku nk mengarang panjang2
korang tgk je la gam bar ni ye...
bak kata org 'a picture tells a thousand story'
cewahh betul ke ayat aku tu..klu salah tolong betulkan ye..

saksikan lah... jeng jeng jeng...

















Thursday, August 16, 2012

Yea Yea ari ni balik kampung..!!

Salam Semua....


Mlm karang bermula perjalanan utk balik ke kampung..
aku harap perjalanan tahun ni tak le terperangkap dalam jem...
semak perut la kalau jem jem nih...
bukan apa, buatnya time tu le nk terkucil ke apa ke..
jenuh nk menahan ooo

tahun lepas alhamdulillah, wpun tersangkut dlm jem
tp tk teruk sangat..
tahun ni pun harap2 trafik tk le teruk sangat..
aku pernah gak terperangkap sampai lebih dr 8 jam

dan Alhamdulillah tahun ni bosses bagi duit raya...
dah lama tak rasa dapat duit rasa nih..

terima kasih daun keladi...


Tuesday, August 14, 2012

tinggal 5 hari jer lagi...

Salam semua...

Sedar tak sedar Ramadhan dah masuk minggu terakhir...
rasa mcm kejap jer...
So tinggal lagi 5 hari je lagi kita nak berlumba2
untuk mendapatkan 'bonos' dlm setiap amalan kita...

kita sering kali lupa pasal 'bonos' yg Allah beri ni kan...
ye la, kakitangan kerajaan pun dpt bonos raya kan..
tp aku tk dpt pun, sbb kerja separuh gomen jer..
huhuhu...sabar sabar...
kena syukur apa yg ada...
lagi bnyk orang yg tak merasa bonos kan..
yg penting 'bonos' dari Allah masih ada 5 hari 
utk direbuti...gunalah peluang sebaik mungkin ye..

So mcm mana plak dgn mission nk turun kan berat badan aku..?
aku blum timbang lagi...hahahaha
tapi En Zaharin ada ajak menyawet..
menyawet? aduh tk pernah aku menyawet EZ ooi...
kt kolumpo ni kt mana nyer nk meyawet...?
kang tgh aku menyawet, tetiba kena tangkap ngan
DBKL

Persiapan raya? dah dah...siap belaka dah
orang lelaki biasa le kan..kejap jer nak prepare
baju2 raya nih...pegi shopping mall je..
tinggal 'jeans' raya je yg belum beli..
hehehhehe..

"Selamat berpuasa dan Aidilfitri yg bakal menjelma"

p/s: tak sabar nak BALIK KAMPUNG!!!
ni gambo ari raya aji yg lepas...
kampung aku tkde sawet...;)


Friday, August 3, 2012

14 dah....kejapnyer...

Salam semua...

dah 14 hari dah yer...
rasa macam baru je posa...

amacam dgn posa korang..
dh ada yg tinggal ker?
errr...bg yang perempuan yg lah ye...
yg lelaki ni ada ke yg 'uzur syarie'?

ingat puasa wajib bagi:

1-Islam
2-Cukup akal
3-Tiada keuzuran

kalau bagi yang belum sempat qadha puasa tahun lepas?
puasa yg 'terlangkau' tahun kena bayar fidyah secupak beras + puasa
Jangan ingat kalau dah bayar fidyah tak perlu ganti puasa ye...

wah wah dah mcm ustaz plak..
sbnrnya aku dok menaip ni sambil dok tgk 
kuliah kt TV..hehehhe
so taip je la apa yg menarik perhatian aku ni...

Sbb ada yg ingat kalau dah bayar fidyah, jd dah tk perlu ganti puasa...
NO NO NO!

kalau macam tu ramai le orang2 kaya yang tk puasa...
ye la kan....bayar jer fidyah, tk payah puasa...


dan satu lagi...
Jangan sgt mengejar yg sunat sampai tertinggal yang wajib..
(peringatan untuk diri sendiri)

"Sebaik-baik sedekah adalah sedekah benda/harta yg kita paling sayang/suka"

hah mcm mana dgn misi turun berat badan aku..
nampak mcm susah jer nk turun walau sekilo...
mampu?
bulan puasa pun tk mampu turun berat badan...
nk buat mcm mana bulan puasa ni rezeki betambah2...
ada je jemputan berbuka...boleh kata setiap hari (kecuali sabtu n ahad)
so kita tunggu lah je sampai akhir Ramadhan ni berjaya ke tidak...

ok la...sekian

selamat beramal....

Saturday, July 28, 2012

Summer Olympic : OPEN!




Salam semua...


Yea...bermula dah...
NI salah satu benda yg aku suka tengok...
acara sukan...hehehe..
tak kira la sukan apa aku mmg suka tonton...

tambah2 kalau bab2 olimpik ni kan...
Kalau sukan besar mcm ni..
pembukaan dia mmg gempak habis la kan
terutama bab masa nak nyalakan obor..
MANTOP!
semua tuan rumah akan bermati-matian nk
buat acara nyalaan obor yg paling gempak..
tapi yg lupa ye "obor" Ramadhan masih menyala...heheehe
perbanyakkan ibadah..

ok pasal olimpik nih..
David Beckham jadi duta olimpik..
Bg aku ok jer...ye la sapa yg tk kenal dia kan...
lagi pun dah mmg dia legend...
aku rasa dia mmg layak...
duta olimpik 2012...

Satu lagi pasal MASKOT!
maskot kali nih aku tk paham skit...
dah abih ke semua binatang kat Great Britain tuh?
bg aku terlalu abstrak la maskot tuh..
File:Olympic mascots (cropped).jpg
Wenlock and Mandeville.

So tunggu je lah acara sukan ni berlangsung..
aku paling suka acara balapan...
dan yg paling suka acara lari berganti-ganti
atau relay dlm bahasa LONDONnya...
best best n best..
hehehe

korang suka acara apa?


hah satu lagi..
apa yg aku perasan
makin bnyk negara2 yg masuk bertanding
yang aku tk pernah dengar@ tak tahu..
heheeheheh

antaranya:
File:Flag of American Samoa.svg
American Samoa
File:Flag of the Central African Republic.svg
Central African Republic
File:Flag of Djibouti.svg
Djouti

File:Flag of Eritrea.svg
Eritrea

File:Flag of Macedonia.svg
Macedonia

File:Flag of the Comoros.svg
Comoros

File:Flag of the Federated States of Micronesia.svg
Federal State of Micronesia

KORANG KENAL KE NEGARA NI?!





Wednesday, July 25, 2012

Bazaaarr Ramadan...

Salam semua...

Ramadhan Karim...

So kalau tiba ramadan, bazar ramadan pun bercambah la kan..
tp kalau orang bujang mcm aku nih...
balik pun cecah rumah dlm kul 7 lebih...
bazar ramadan ni mmg rahmat la...
ye la kan kul tujuh lebih baru sampai umah...
nak masak ker? tu pun kalau reti masak la..
ada bazar ramadan dekat umah ni syukur lah kan...

tp hmm selera aku lain skit...
walaupun posa, tp klu aku pi bazar ramadan kat umah aku ni...
hmmm....tk tau apa nk beli...
menu aku tgk sama jer...
ye la, bazar ramadan tu pun tk besar...

tp kalau aku balik penang...mmg tk cukup tgn kalu membeli..
semua makanan tgk mcm sedap jer...semua nk beli...
Kat sini aku tgk so so je la...tk berapa kena ngn selera aku...

tp mmg tk leh nk kurus jugak lah kan..
sbb mulai esok dah ada jemputan 'berbuka'...
yeee haaaa...
cm tahun2 lepas la kan...rezeki...gi makan free je hari2...
untung gak lah kan dept aku keja tu..
slalu dpt jemputan utk berbuka nih...
tahun lepas mmg berat aku tak turun pun...tahun ni???

aku baru timbang..
nak tahu berapa...

68kg

sebenarnya 68++ tp letak 68 jela kan...hehhee
rasanya boleh turun tak tahun nih???..hmmm

ok lah malas nk celoteh panjang2..

releks n tgk pic ni sudah lah ye...

1 day posa..ronda bazar ramadan kubang semang @ org slalu panggil  parit/ban busuk

ushar jangan tak ushar...

makin lama orang makin ramai...biasalah kan...ingatkan 1 day tk ramai

peberet aku nih...Popia Mak Teh...tp kuah dia dah rasa lain..huhuhu

'Mem Besar' tgh dok perati nak membeli...pilih ye mak...

ni le sbhgn drpd menu 1 day...sebahagian baru tu

2day punya menu...berbuka sblm balik Shah Alam...

kalau balik kg mmg meriah juadahnya...
maklumlah...semua berkumpul buka posa sekali..
mmg ramai...jd menu pun harus bnyk jugak..hehehhee

bestnya buka posa kat kampung...

nak balik kampung lagi lah....huhuhuhu



Friday, July 20, 2012

balik kampung.....

salam...

YEEEEAAAA..!!

balik kampung mlm ni..
rasanya mcm ramai gak yg nk balik kampung..
jalan kat key ell masa ptg td pun lengnang skit...
rasanya dah ramai yg amek cuti hari ni..

aku lepas keja ni baru nk bertolak
ke Permatang Pauh..
kampung terchenta..

saja je la kan nk balik kampung sambut
puasa...sementara emak masih ada nih..
keseronokkan balik kmpg masih lagi la terasa...

ada kawan aku yg dah tk de parent...
dia kata balik kampung pun dah tak seronok..
tu satu nikmat yg Allah bagi kt kita...
nikmat brsama ibubapa..

bagi yg dah tak ada ibubapa mesti
terasa betapa kita patot mensyukurinya kan...

kepada yg masih ada parent kat kampung..
balik² lah jenguk diaorang...
jgn dah tak sempat baru nk menyesal...

Marhaban Ya Ramadhan...

Salam semua...

Ramadhan menjelma lagi..
bersyukur kita dpt bertemu sua dgn bulan yg diberkati ini kan..

So amacam? dah bersedia...
ramai yg akan kata hari ni hari last utk makan kan...
padahal sepanjang tahun asyik melantak jer kan...

aku pun minggu ni murah rezeki ugak ler...
ada je yg ajak makan...
kalau timbang berat badan tu mau naik berkilo2...
tapi apa nk buat..
orang kata rezeki jangan ditolak..
musuh jangan di cari...

Smlm sarapan ada orang belanja..
lunch ada orang belanja...
minum petang ada orang belanja..
dinner pun ada orang belanja...
bukan setakat dinner...
supper siap makan sate...

Tp tu dah mmg habitat...eh eh habitat plak
tabiat orang Malaysia ni suka sedekah...
orang Malaysia mmg tak lokekkan...
(tp setengah tu pakai duit kompeni lah..)
tk kisah lah kan janji rezeki aku murah...

so sempena ramadhan yg bakal menjelma ni...
aku nk mintak maaf bnyk2 ler kepada sesapa 
yg baca blog aku ni dan tersa hati..
tak de maksud pun nk menyinnggung sesapa...
just my simple tot...not more than that..

akhir sekali ...

SELAMAT BERAMAL...

Ni ler rezeki aku tghari smlm....alhamdulillah

Tuesday, July 17, 2012

Pictures of my life...

Salam Semua....

Tgh godek2 HP tetiba rajin nk upload gambar dlm HP aku tuh...
kebanyakkan gambar tu aku yg snap...so gambar aku kurang lah..
kamera-man la katakan...
tp aku berada di tempat kejadian ye..

Jadi mari tengok2 ye...


KES 1 : Sambutan Harijadi
Lokasi: Dalam Opis
Suspek utama : Esvina
ni le kek nyer...1st time rasa kek sejuk cmni...sedap lain rasa dr kek2 biasa
suspek2 dalam kejadian tersebut...
GOTCHAAA!! ini suspek utamanya!


KES 2 : Boling Rumah Kijang
Lokasi: Endah Parade Mall, BJ 
Suspek utama : ???
Barang bukti pertama : cap Jari mesti berlambak nih..
Barang bukti kedua : AS tu aku lah ye..ok le dpt 672pin...
Akhirnya aku terpilih jugak utk wakil 'kijang'...tu pun sbb ramai yg tk datang....hehehe rezeki...


 KES 3 : Parti Durian
Lokasi: Bukit Kiara
Suspek utama : Farah, Zaril, Emelia...
Memang terbaik lahhh....raja buah...peberet
boleh berbunohan ni...gara2 high 'musang king'
oit minum air guna kulit tu..bukan makan kulit!
kontrol...jgn SENDAWA...ada bauuuu
Pergh...mmg rezeki makan durian...tiap2 minggu ada jer yg jemput pergi 'Durian Party'
2 minggu lepas maybank, minggu lepas stan chart, minggu ni RHB plak...hmm durian oh durian
mcm tau2 je kan aku suka DURIAN



 KES 4 : Sambutan Harijadi lagi
Lokasi: Knoodling
Suspek utama : Farah
Si Diva dgn keknya....jgn marah ye farah
Antara mangsa kejadian... kesiannnn...
awat tu cheq... takot meletop ka?
barang bukti : red velvet


KES 5 : Kuantan trip
Lokasi: Kuantan la kan...mana lagi
Suspek utama : Farah, Shiqin, Zaril
Pemandangan dari tempat kejadian..
barang bukti: air jagung GP~gelora point - terbaekkk!!
mmg bnyk kejadian masa pi kuantan nih....huhuhu mcm2.. jangan lupa 
singgah Tanjung Lumpur makan ketam telur masin..
yang pastinya aku nk ingatkan kepada sesapa yg nk pi kuantan
JANGAN MENGINAP KAT 'DE RHU'...
tempat tu teruk..


KES 5 : Pinto Cafe
Lokasi: Janda Baik
Suspek utama : Farah, Effy
aku mmg suka dgn rekabentuk cafe nih...unik
penuh atas meja...melepak sampai separuh hari...
cantik dan unik...suasana pun tenang...
Pinto cafe, mmg tenang tempat tu...ada air terjun dekat-dekat situ...
cafe ni boleh la nk buat port lepak2 ngn kengkawan... 
err nk dating pun boleh...
nk kawin lg boleh, 
boleh sewa dewan kt situ....
tp bg yg ada motion sickness cm aku nih...
boleh bengong skit le sblm sampai tempat tuh...



KES 5 : Ikan Bakar
Lokasi: Tanjung Harapan
Suspek utama : Farah, Zaril, effy, Izzat
tgk tu...penuh....jenuh sumbat
ni ler org yg bertanggungjawab utk menu...lapar sgt gamaknya..
ok jugak tempat ni...makanan dia pun boleh tahan ler...sedap.
tambah2 lagi kalau ada org belanja kan...mmg sedap sangat lah kan..


Akhir sekali..


KES DITUTUP!