alampauh

Wednesday, June 29, 2011

AYAH...sentiasa diingatan...

AL-FATIHAH...
"Minggu sebelumnya mmg aku dok rasa semacam..ingat nak balik kampung jer.
Jadi aku pun dah plan nk balik kampung pada 24/6/2011. Cuti pun dh amek. Aku tk kira manager
bagi ke tak ke..yang aku tau aku nak balik...
Rasa mcm dh lama tk balik kampung jenguk org tua. Tapi perasaan nk balik kampung
kali ni rasa lain macam jer.."
"Tiba2 pada hari Rabu 22/06/2011 jam 12.11tghari dpt mesej dr kakak aku..
"cuma nk bgtau, ayah sakit, dah tk boleh bangun.."
jantung aku dah berdegup kencang...aku paham sgt dgn perangai keluarga aku..
kalau tak teruk depa tk akan hantar mesej...
aku bgtau kakak aku mmg aku nk balik hari khamis nanti...
Then dia kata ok lah...
Mmg suka bergambar...Pak Ad Puteh
 "Petang tu, aku ke Lanai nak makan sblm men badminton...tetiba dpt mesej lagi...adik aku tny nk balik tak?
balik kampung? aphal nih..aku dh makin tk sedap perut...dia kata ayah aku dh tenat..lepas tuh 
dpt mesej dr kakak aku
"AYAH TENAT"
Mmg sah selera aku terus hilang...tk jadi order..dan aku terus balik...sblm tu minta maaf le kt member 
aku sbb dh janji nk balik penang skali dgn dia...nk buat cm mana emergency...
Sempat posing sblm pi masjid...
"Malam tuh kami bertolak ke Penang dalam kul 9mlm...sbb kena setelkan
beberapa urusan dulu..beli nasi lemak 2 bungkus..mkn dlm keta jer...
sepanjang perjalanan aku cuma minta kepada tuhan supaya
jgn le jadi benda2 tak elok...harap dpt sampai dgn selamat dan sempat jumpa
ayah...aku dpt tau org ramai dh ada kat umah di kampung..org masjid dh baca yasin..
Aku rasa cm perjalanan tuh lama sgt w/pun dh berkali2 aku asyik ulang-alik
penang-KL.."
basikal yg bnyk berjasa...kenderaan ke masjid dan pasar..
"Kami sampai kt kampung kul satu pagi. Yang ada kt umah cuma ahli keluarga aku jer..
Orang kmpung dh blk..mklum lah dh pukul 1 pagi.
Aku tgk sorang drpd kakak aku tgh baca Yasin..anak menakan aku tgh picit kaki ayah..
Lepas letak barang semua, aku baring kat ujung kaki ayah...picit kaki ayah..
waktu tu ayah aku dh tk sedar..cuma kelihatan dada dia jer berombak menghela nafas.
Mata dh tertutup rapat..kami gilir2 sapu air kt bibir kering ayah...dan mengesat liur yg tk tertelan...
like father, like son... kenangan abadi
"aku baring kejap utk hilangkan lenguh badan...adik aku ambil giliran jaga ayah. Agak dlm 10 minit..
adik aku minta ganti..mengantuk sgt katanya...maklumlah drive jauh..
aku pun ambil giliran utk jg ayah...aku ke bilik air ambil wuduk dan baca surah yasin...
Sambil baca, aku lap bibir ayah, sapu air di bibir ayah...sambil urut dada ayah...sambil aku baca yasin.."
Semasa cuti2 M'sia ke C.highland
"Tiba2 aku tgk keadaan ayah agak pelik...nafas ditarik dalam...dada makin berombak...
aku makin panik...mcm terlintas difikiran...
aku ucap kalimah 'lailahaillallah, muhammadur rasulullah' di telinga ayah...
berkali-kali...kemudian aku lihat badan ayah bergetar....
Adik aku terjaga...terus dia kejutkan semua org...aku terpaku...Mak aku bangun sambil
melafazkan syahadah ditelinga ayah..Mak suruh kejutkan semua orang. aku cuba sambung bacaan yasin...ayat 66...tp aku tk dpt baca kerana pandangan dah kabur..aku sebak bila dgr perkataan
"AYAH DAH TAK ADA"
2.40 a.m .. 23/06/2011
Hobi... w/pun sakit..pokok2 bunga tetap nk belek..
"Pagi tu kami sekeluarga sibuk membuat persiapan apa yang perlu...
Orang kampung perlu diberitahu, sanak saudara dan sahabat handai..
masing dgn tugas masing2...seperti diatur2...semua mcm paham2 apa yg perlu 
dilakukan..
Paginya..seusai Subuh, tetamu mula bertandang...memandangkan hari tu hari
bekerja, ramai yg datang seawal pagi....
Buah hati pengarang jantung Tokwan..mampu buat Tokwan tersenyum w/pun ketika sakit..
Dalam pukul 9.40 pg, jenazah dimandikan...aku dan adik beradik aku turut sama memandikan jenazah...
Bakti terakhir yg dpt kami buat utk ayah...selesai jenazah dimandikan...tiba masa utk dikapan...
Saat yg sgt hiba bila disuruh utk mengucup wajah ayah buat kali terakhir...
Airmata menitis ketika wajah ayah ditutup buat selama-lamanya...."
Antara sanak saudara, jiran dan kenalan yg hadir...
"Selesai dikapankan, jenazah ayah dibawa utk disembahyangkan di Masjid Permatang Janggus.
Aku berterima kasih kepada yg menolong mengusung jenazah ayah ke Masjid. 
jarak perjalanan agak jauh...selesai disembahyangkan...jenazah dibawa ke tanah perkuburan berdekatan rumah aku...liang lahad ayah berhampiran dgn tok dn tokwan...
Dibawah terik matahari...talkin dan tahlil dibuat...selepas semuanya selesai kami beredar
dari tanah perkuburan...aku hanya berdoa...semoga doaku sampai kepadamu...

"Ya Allah tempatkan roh ayah bersama golongan yg beriman, jauhkanlah dari siksaan kubur,
terangilah kubur ayah, terimalah semua amalan baik beliau, ampunilah semua dosa2
beliau..amin"
potret terakhir...
Doaku lagi... Ayah semoga kita sekeluarga dipertemukan sekali lagi di syurga..Amin


Wednesday, June 22, 2011

AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU

Santai Bersama BEN ASHAARI

hehehe..tgh bos tk de...blogwalking...and ternampak segmen nih..
try je la...tak pernah aku join xtvt blogger nih...
tak rugi pun kan...  :)

Budak baca ayat al-Quran elak dirogol

Berita Harian Online Budak baca ayat al-Quran elak dirogol

Subhanallah... kepada semua yg bergelar ibu dan bapa hayatilah kisah ini..
Jgn hanya mengejar ilmu dunia ( ada ke ilmu dunia? semua ilmu sekiranya kita
beramal dengan rasa ikhlas kepada Allah, semuanya mendapat balasan yg baik..)

Dalam sibuk kita memberi pendidikan kepada anak-anak kecil diharap jgn dipinggirkan
kelas2 Al-Quran...jangan lah Al-Quran dipandang dgn sebalah mata...ilmu Al-quran bukan
hanya untuk bekalan di dunia tetapi juga menjadi bekalan di akhirat nanti..wallahualam...

Saturday, June 18, 2011

BOwlIng TIme ..AGAIN..!!

aL-kiSAHnyA:

Ingat lagi pasal post bowling yang lepas..
yoo...akhirnya tiba lah hari utk pertarungannya..
hahaha...cm nk nk wakil negara jer kan..

Game dijadual start kul 9.00..
aku kuar umah kul 8.15..bajet sempat..
alih2 tersangkut jugak kat summit usj...jem..
tp sampai ok ler..kul 8.50

sampai jer sana..tgk org ramai giler..mak aii..
aku melenggang jer...tgk org lain...siap bawak bola,glove semua bagai..
1 team 4 org..yg mai baru 3 org mana lagi sorang nih?
tunggu punya tunggu...batang hidung dia tk nampak jugak..
call tk jawab2...hampeh..sah2 kena kencing lagi nih..
kalau tk nak mai baik jgn bg nama..
bagi je la kat org lain kan..

DAh tu terpaksa ler main ngan 3 members jer..
time giliran 'dia' kami gilir2 baling..
malu siot nk baling...org tgk jer..
team lain asyik tny plak...malu arr nk bgtau kena kencing..
siot..terpaksa la..nk buat cm na...tk baling kang..tk jalan plak
game tuh..

selamat ler dpt team sblh yg tk bnyk songeh kan..
agak2 sekepala jugak..
'level' permainan pun lebih kurang jer..
kalau dok ngan team lain..mak aaii..
semua tgk pro-pro jer..
kitaorg nih PRO-sak jer..
main utk suka suki jer..

baling2 punya baling...sedar2 dah habih..
tak tau plak penganjur ada sedia hadiah
utk team yg cepat habih...kami no 2..
tak dpt hadiah...ceh ada lagi team yg lagi cepat habis dr kami rupa nya..
melepas ler hadiah tuh...

sambil tuh..aku sempat gak jalan tgk score team lain..
mak aaiii...score sampai ada yg 248...
tu dah kira taraf wakil malaysia tuh..
abih cmno den nk monang?

Aku punya score?
1st game : 145
2nd game : 117
3rd game : 175
ok tak?

team yg menang?
1. Sunshiri
2. BNM2
3..??? (tk ingat ler)

 ok la...tgk jer la photo kat bawah nih...meriah tul.
Sblm bermula acara, ucapan alu-aluan dr penganjur, Maybank

para peserta yg tk sabar-sabar nk nk tunjuk taring masing2


jiran kitaorg..dr MSC smelting..phot team aku? tak do..malu nk bergambar

ni ler tean BNM2 yg dapat no 2..maap ler gambar bontot jer..pakcik maleh nk pusing . mmg tk leh  jd paparazi  betauliah!!


DAN..
sebelum terlupa..to my lovely father...
HAPPY FATHER's DAY
semoga cepat sembuh..
SAAD BIN ADBULLAH
semoga tuhan memberkati kita sekeluarga..amin

Thursday, June 16, 2011

JANggut Oh JaNGGut..!!!

ihsan dari : Laa Tahzan 16 June 10:59

The many shades of Brad Pitt: The actor sported a grey goatee beard on his way to the US Capitol building to discuss his charity efforts

DILAKNAT MENYERUPAI WANITA


Tidak dapat dinafikan bahawa pembeza lelaki dan perempuan adalah janggutnya. Oleh kerana itu berkata Imam al-Ghazali rahimahullah:

“Dengan memelihara janggut, dapat dibezakan lelaki dengan wanita”. (Lihat: Ihya Ulumuddin, 2/257)


Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa-sallam melaknat orang lelaki yang sengaja menyerupai perempuan sebagaimana sabda baginda:


لَعَنَ رَسُولُ اللهَ الْمُتَشَبِّهِيْنَ مِنَ الرِّجاَلِ بِالنِّسَاءِ

"Rasulullah melaknat orang-orang lelaki yang menyerupai perempuan".
(Hadis Riwayat Bukhari)
Antara pahlawan melayu terbilang..terkenal dengan 'JANGGUT'nya..
Menurut Ibn Qaiyim al-Jauziyah rahimahullah:

"Adapun setiap helai janggut ada kebaikannya, antaranya ialah perhiasan, kesegakan (sebagai lelaki) dan kehebatan, juga pembeza antara lelaki dan perempuan". (Lihat: التبيان فى اقسام القرآن hlm. 231)


Berkata syeikh Muhammad Nashiruddin al-Albani rahimahullah:

"Sesungguhnya dengan mencukur janggutnya seseorang lelaki tidak dapat dibezakan dengan perempuan sebagaimana yang telah dibezakan oleh Allah, kerana janggutlah yang benar-benar membezakan antara lelaki dengan perempuan". (Lihat: اداب الزفاف hlm. 123. Nashiruddin al-Albani)
Sebenar penyerupaan yang nyata pada seorang lelaki dengan seorang perempuan ialah dengan pencukuran janggutnya. Kerana tidak terdapat perempuan yang berjanggut. Dengan mencukur licin janggutnya, lelaki telah melakukan penyerupaan mengatasi segala penyerupaan lainnya. Kerana jika dibandingkan dengan pakaian, perempuan telah memakai seluar dan baju yang dipakai oleh lelaki dan lelaki pula telah memakai apa yang dipakai oleh perempuan, di segi pakaian mereka hampir sama, tetapi janggutlah yang benar-benar dapat membezakan antara dua jantina ini. Oleh yang demikian, al-Allamah al-Kandahlawi berkata:

“Tidak seorang pun yang meragukan bahawa penyerupaan secara sempurna seorang lelaki dengan seorang perempuan didapati dengan mencukur janggutnya. Penyerupaan ini melebihi sekadar penyerupaan dari segi pakaian dan selainnya. Sebab janggut seorang lelaki adalah pembeza pertama dan pembeda terbesar antara lelaki dan wanita seperti yang diketahui dan disaksikan oleh semua manusia, tidak ada yang mengingkarinya kecuali orang yang ingin menipu dirinya sendiri, mengikuti kehendak hawa nafsunya dan menjadi waria setelah Allah memberi kenikmatan kepada dia berupa bentuk lelaki yang tampan yang difitrahkan kepadanya”. (Lihat: وجوب اعفاء اللحية hlm. 31-32. Al-Kandahlawi)
 
Semoga dpt dihayati bersama...wallahualam..

Wednesday, June 15, 2011

Merempit wei..!!

alkisahnya..
Minggu lepas kalau pi
kerja best jer...jalan kosong.
bukan yg betul2 kosong...kt KL ni
kalau nk tunggu jalan kosong time raya la kot..
tu pun aku dengar orang criter jer...sbb
time2 raya ni aku sama gak ngan
orang lain...BALIK KAMPUNG..
nk raya kat kl ni? oh TIDAKKK..

ok sambung balik bab merempit nih..
aduh hari nih nk pi keja...
keta punya la bnyk..tak tau aku cerok mana
dia mai bnyk2 nih..

Apa lagi kena ler guna skill yg bertahun2
aku timba..sejak dari form 4 lg dah
merempit ke sekolah kan...bukan dekat..
dari Matang Pauh sampai Ayaq Itam tu..
hari2 naik jambatan pulau pinang...

So bab2 jem nih..terpaksa ler kuarkan semua
skill yg ada...keta ni pun satu.ikut suka hati mak
bapak depa jer nk tukaq2 lane..
dengan ada yg signal pun tak kasi..
main hentam jer..
tak perihatin langsung dgn penunggang motorsikal nih..

OII..!! org yg nek moto ni pun bayaq cukai jalan jugak tau..
bukan hangpa jer yang bayaq..awat ingat org yg nek moto
ni bayaq RM 2 hinggit jer ka?
HELLO..
Kami pun ada pakai keta gak...bayaq gak cukai jalan utk
keta..cuma nk pi keja nek moto jer..
jadi tolong ler jgn pandang sblh mata jer..
bertimbang rasa skit la kan..

kalau dah korang tersangkut dlm jem..jgn ler nk blok
jalan tu sampai org yg nek moto pun tk leh jalan..
untung gak kan kitaorg nek moto..
kureng skit sesak kat jalan tuh..

Jadi pd pemandu kereta semua..
bertimbang rasa le sama ngan yg beroda dua nih..
kami pun sayang nyawa juga..
kalau nk belok tu tgk ler side mirror dulu ye..

Dah tua2 nih nk merempit pun dah rasa penat :p

pikir2 kan lah ye

Sunday, June 12, 2011

1st CLASS..!!

sebelum tuh ...baca ni dulu..BOWLing TIme!!

YES!!!!
free movie...again...hehehe..
x-men mmg cerita kesukaan aku..
semua filem aku pi tgk kat wayang..
kira 'MATI SUSAH KIPAS' ler..

aku pi tgk kat GSC Pavilion..
lepas main boling td aku terus ke Pavilion..
hmmm..samapi sana agak awai gak ler..
2.30 pm..movie kul 3.00pm

dah samapi tuh aku call ler mereka2
yang kata nk mai..
mula2 aku call FW (bkn nama sbnr)
she said " OTW" dan suruh aku call 'Azrina'(juga bkn nama sbnr)
Baru jer ckp 2-3 patah tetiba 'Azrina' letak phone..
Aik?! 

lepas tuh baru aku tau cerita sebenar..
rupa2nya masa aku call dia, dia tgh driving..
and ada sorg polis nampak dia jwb phone masa drive..
So apa lagi..polis tu gertak nk saman..
dia kata nak saman saman lah..
pastu polis kata boleh 'settle' kat situ..
WHAT?!! mmg tk bermaruah punya polis..
saja cari kesalahan org semata2 nk 'duit kopi'

"apa pun i'm sorry 'Azrina', x tau u tgh drive"

kembali cerita pasal x-men..
kepada semua yg minat x-men, movie ni mmg 
dok dlm kategori wajib tonton ler..
so korang boleh tau pasai apa
x-men n magneto gaduh..pasai apa prof-x lumpuh..

REVIEW:
PLOT: 7.5  (menarik dan tersusun...tk le pening2 kepala nk pikir..)
WATAK: 7 (ok.. tp aku rasa sesetengah watak perlu di'kembang'kan..)
SINEMATOGRAFI: 7 (sbb 1/2 scene tu CGI tk berapa smooth)
PELAKON: 7 (ok ler)
AKSI: 6.5 (aku rasa aksi bertarung between 'mutant' kureng)

dan aku bagi 4 drpd 5 bintang..sebab aku suka X_MEN
:)

BOwlIng TIme..!!! JOm ASah BaKAT BERkaraT ni..!!

Al-kiSAHNya;

Hari ni ada game boling..hmm
dah hampir dekat 3 tahun kot aku tk men boling..
Ye ke? rasanya lah..

so ari ni dpt lah asah balik bakat yg dah 
berkarat nih..
nk buat mcm mana..nk men kat sini tk dak geng ler..

Jd pagi2 lagi kena ler kuar umah..tk le pagi sgt..dlm kul 9.30..
yo la... nk terjah ke AMPANG..dah la aku tak
pernah pi situ..jauh ooo dr SHAH ALAM ni nk ke sana..

Pada yg kenai aku..tahu2 je la kan..aku nih mmg buta jalan skit,
selamat ler ada 'Pak Garmin' tolong tunjuk jalan..
klu tk mmg aku sesat ler jawabnya..

Sampai sana, tgk2 cuma ada 5 org jer yg ada..
aik bnyk nih jer..lor..dlm email berkobar2 sampai 14 org..
last2 5 ketul jer yg mai..

ceh..mmg tak leh pakai..
*your word is ur bond*
bukan apa..kesian ler kat org yg organize
at least support la skit kan..

Tp tk kisah la kan..janji yg ada, kita MAIN!!!!
nk pilih 4 org utk wakil dept...HAHAHAA
sian ye kat sorang yg tk terpilih...
aku? uuu kecut...dh lama tak main...

So apa lagi..LET THE GAME BEGIN!!

MAka bermula lah game pemanas badan..
agak berkarat gak ler..
nak try bola mana yg sesuai...
lane condition lagi..
final score aku utk 1st game
113 jatuhan pin 

Dan...second game..
cewah cewah..tgk score tuh..
163 tuh...
tak sangka2 plak menjadi...ramai yg cemburu tu..
ok la kan utk org kebanyakkan nih..

Dan lepas tu...satu 'pakatan' utk menjatuhkan score
aku bermula..tetiba je semua harapkan aku
baling masuk longkang...
hampeh tul..tk dak semangat kesukanan langsung..
hehehe tak de ler..depa cuma jeles jer...dengki ler tuh!!
oleh kerana 'tekanan' yg diberikan..
aku hanya berjaya menjatuhkan 128 pin jer..

Apa pun mmg best dpt men bowling nih..
dah lama tak men..
pastu masa nak balik singgah makan dulu..
kat pelita nasi kandaq..
wooo...nasi kandaq wei..
mmg favourite..makan nasi goreng ayam..
mmg sedap...ataupun aku mmg lapaq sbb tk breakfast...
thanks to Mr Aiman sbb belanja makan..

:)

...Bersambung...aku pi tgk wayang lepas tu..

Saturday, June 11, 2011

stress test??!!!

Al-KISahnya:

huhuhu..
KEJA..KEJA..KEJA

MMg  tak pernah nak abih2..
kat meja aku tuh fail dah bertimbun2..
bila nk siap nih??!!

ari ni ada lagik keja 'tambahan'..
nk buat cmna kan..
dah nama pun keja..
kena buat jugak ler...

tapi dah tak menang tangan dah...
mai keja awai?
dah buat dah...
balik keja lambat?
pun dah buat...

tapi mmg tak mcm nk abih...
ada jer benda yg nk kena buat...
tensen..?? skit jer ler kot..
kiranya tahap mengawal tekanan keja
aku nih tinggi gak ler kan...
workplace stress, work conflict

bukan apa...kena ler pandai hiburkan hati sendiri..
selamat ler kat tempat keja aku
ada 'macam-macam' jenis orang kan...
leh ler menghiburkan hati...muhahahaha

ye la kan nasib baik dpt opismate yg agak2
sekepala...kalau tak mmg tahap ke'stress'an
lagi2 mencanak lah...

ingat hari ni nk tgk pertandingan 'bintang Bxx'
tp rasa cm tk de mood dah...
penat otak dah..

So aku chow je la...
Sebab?
adik aku kata dia bawa balik 
LAKSA PENANG
homemade tuh...
memang sesuatu yg dpt menghilangkan stress aku..yeah!
berkobar2 nafsu makan aku..

TQ family kat kampung
kerana ingat kat aku disini..
kenyang malam ni makan laksa..
burppp..bye bye stress

:)


Tuesday, June 7, 2011

jiRan oH JirAN..!!!

al-KIsahNYa:

ok lah sebelum  aku berceloteh
panjang lebar lagi...baik aku
cegheta skit intro kt hgpa no..

bagi yg mmg org Selangor or KL nih
mungkin tak terbiasa kot dgn senario nih..
senario apa?
hehe

bukan apa...cuma pasai rumah2 teres kt sini..
kat belah UTARA lah kan..
rasanya semua rumah teres ada tong sampah kat belakang 
rumah...
Lain plak ngan kat sini ...
TEMPAT BUANG SAMPAH
ada kat gate depan rumah...camna tuh..?
aku pun masa mula2 dok sini heran gak..
apa kejadahnya tong sampah depan rumah kan..
terima je lah..arkitek bongok mana lah yg buat pelan cam nih..

So apa yg jadi??..
ujung minggu...masa aku dok rehat2 kt ruang tamu..
tetiba ada BAUUU!!
alamak..bau busuk apa plak nih..
bangkai tikus ker?
tapi rasanya mcm bau perut ikan jer..
tapi aku tak pernah plak beli ikan2 segar nih..
orang bujang..besa la..makan kt kedai..

aku mula la menjadi CSI..
mencari2 bau busuk tuh..
aku mmg tk suspek ler kt tong sampah umah aku..
sbb aku tau sampah aku..tk de nyer perut ikan..

dah semua kawasan rumah aku check..
then aku jenguk gak kat tempat buang sampah umah aku tu..
GUILTY AS CHARGE!!!
mmg ada satu bungkusan sampah yg mmg bkn aku punya..
tu SAMPAH JIRAN AKU...

Aduh mana dia taruk otak nih..
dah ler umah dia renovate sampai tk de tempat buang sampah..
tumpang tempat sampah org ...buat cmni plak..
pikir-pikir ler...
ujung minggu nih mana ada lori sampah mai amek
sampah ko tuh..
yg jd mangsa ? aku ler..
terpaksa bau ikan busuk tu seharian..
arkitek buat pelan umah ni pun bongok..
ada ke tempat buang sampah letak kt depan??

JIrAN oH JIran!!

           

Saturday, June 4, 2011

WeTLaND PUTrajaYA.. X-T.I Penang

Al-Kisahnya;

Ari ni ada mini gathering...jd ker?
ntah ler..dah alang-alang tk mende nk buat
aku join jer ler...

Sebenarnya Che Din dh 2-3 minggu dok
war-warkan kat 'mukabuku'..
Tp almaklumlah kan cuti2 sek nih..
ramai yg balik kg, cuti2 M'sia, kenduri kawin
mcm2 lg program lah kan..
aku?
aku tk de mende..terperosok kat sini jer..
Dari dok layan TV jer...baik kuar amek angin kan?
Che Din sekeluarga...hepi family
aku sampai kat situ kul 10.30 pg...hmmm
ushar punya ushar...tk nampak orang pun..
pusing2 tgk tk nampak gak..
aku salah tempat ker?

Dah ler aku tk pernah sampai wetland nih..
aisey..cmna nih..aku tunggu jr la dlm keta..
aku tunggu dlm setengah jam..
hmm...sorang pun tk nampak batang hidung nih...

aku start keta nk blah..tetiba aku nampak satu keta masuk..
tgk driver dia cm kenai jer....misai dia tuh..hahah
tgk no plat  keta Pxx 1979

betul lah apa aku agak tu..mmg CHE DIN..
ceh organizer lg lambat dr aku..hahaha jgn marah che din..

w/pun satu 'aliran' tp ingat2 lupa..

SIHAT...tgk ler tagline kt beg tuh

ni last sekali sampai...jenuh tunggu

lepas tu baru ler sorang-sorang sampai..
jd ler kan walaupun 6org (campur anak che din 8 org ler..)
dapat gk ler aku jumpa member2 lama nih..
ada yg lepas sekolah tk pernah jumpa dah..
ada yg baru hari ni aku jumpa..
hehhe cm wife che din tuh...
tak perasan pun masa kat sek dulu...
maklum ler aku nih low profil skit...
'outsider' plak tuh...
ye la kan...TI tu satu batch brapa ratus org..
budak2 kelas JENTERA pun ada yg aku tk kenai..
hehhehe...
Dah tua2 ni kembali mengeratkan silaturrahim apa salahnya kan..

bapa mithali che din nih..

xtvt chit-chat


si cilik 


acara wajib....gambar ramai2
SO...aku suka bab2 jumpa member lama nih..
macam2 cerita ada kan..
ye la kekadang kita tk sangka tgk kejayaan sahabat2 kita..
masa sekolah dulu mana kita tau kan apa akan jd pd masa depan
aku tumpang gembira...

Jadi kalau ada apa2 lg xtvt  jgn lupa jemput ye..
kalau ada rezeki kita jumpa lagi...


"Kami di Sekolah Teknik
Rasa Bangga Nama Teknik
Menuntut Ilmu Sedia Bertugas
Pada Watanku Syabas
Kami Seterus Berbakti
Bercita Harapan Tinggi
Masa ke Masa
Makin Teguh Jati
Sekolah Teknik Kami"



            

Thursday, June 2, 2011

12 mlm....AkU KElaPaRAn..!!

alkisahnya:
Kononnya lah kan...
aku ingat nk ler control skit..
apa sebabnya? apa punca nya?
bg yg tak tau sila ikut link di bawah...


Dah berjaya dah ...
2 hari tau aku tak makan time2 malam nih..
hehehehe..
maasuk hari ke-3...
pergh...
dia punya dugaan...

Balik jer dr main badminton...
tetiba perut aku berkeroncong..
aku kelaparan...hehehe..ronda-ronda
kat taman depan umah aku..
ingat nk beli koay teow kerang..

elok aku berhenti jer..brader tu bg tau dah habis..
huhuhu...
pusing2..ushar2...tak de yg berkenan..
aku terus balik..

tiba2 jer rasa rajin nk masak maggi..
besala kan  orang bujang..
tu jer resepi yg aku tau..
tapi aku mmg masak maggi...
sekali lagi MASAK..

aku tak suka sgt makan maggi dgn air panas jer..
terdesak sgt baru aku buat cam tuh..
korang tak caya?!

meh aku boh gambar maggi yg aku buat tu..
kalau time kelaparan nih aku mmg rajin skit..

TADAAAAA!!!

cam na? ok tak...hehehe tu jer la yg aku reti buat...
janji sedap bagi tekak aku nih..

nk resepi? cewahhh mcm ler sedap sgt kan..
tapi aku tak kisah..
aku nk tulis gak resepi dia sbb ari ni aku terlebih rajin skit..

BAHAN2:
Maggi Ayam - sudah tentu lah kan
Bawang besar- 1 labu
ubi kentang
bunga kubis
bawang merah
bawang putih
cendawan
kacang buncis
Telur
air
lada hitam dan garam.

CARA2:
Semua bahan tu potong ler ikut suka hati korang...janji boleh masuk mulut..
pastu tumis bawang merah dan bawang putih...
dah naik bau..masukkan air..
pastu masukkan kentang dan bawang besar..rebusssss sampai empuk..
then masukan bunga kobis, cendawan dan kacang buncis...rebus sampai layu skit..
boh lada hitam..(aku pakai pepper yg aku amek kt McD..heheh)
dan garam secukup rasa..

bila semua dah empuk...masukkan maggi..
then telur...dan serbuk perasa..

dan SIIIAAAPPP!!!!
boleh makan...kalau kena ngan selera korang ler..

selamat mencuba..muahahaha






Wednesday, June 1, 2011

Free movie again...

alkisahnya:

hmm..
asyik dpt tiket jer kan..mlm semalam aku pi tgk
ler movie nih...
tgk kat dia punya thriller cm best jer..
alang2 dah dpt tiket tu aku gagah le jugak pi tgk..

ingatkan cerita nih okey..
tp malangnya...hmm korang tahu2 ler sendiri kan
tgk iklan jer gempak lebih...
bila dah tgk..hancuss
nsib baik ler aku dapat tiket free
kalau tak mmg tak berbaloi2 langsung..

my review?

plot : 4/10 (jalan cerita tk menarik..)
pelakon : 5/10 ( sapa2 jer la pelakon nih..)
sinematografi : 5/10 ( so so jer...)
aksi : 4/10 ( hampeh..below expectation)