alampauh

Wednesday, April 27, 2011

"inilah pentingnya ENGLISH education..."


Perkasa bahasa Melayu: TPM
2011/04/26
Sikap malu bertutur menyebabkan bahasa kebangsaan terus terpinggir

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sikap malu dan rendah diri masyarakat untuk bertutur menggunakan bahasa Melayu menyebabkan bahasa itu seolah-olah terpinggir di bumi sendiri.
“Saya pergi ke China dan mereka cakap dalam bahasa Cina, begitu juga di Jepun, bila majlis cakap bahasa mereka, cuma apabila hendak bercakap dengan kita secara peribadi, barulah mereka bertutur dalam bahasa Inggeris.

Situasi ditempat keja aku:
Lokasi 1: Medan selera a.k.a kups
"hi...how r u?" sapa wanita MELAYU 1 kepada rakannya yg baru bertemu pada pagi itu.
"fine, thanks..and u?" balas temannya sambil tersenyum riang...dan bermulalah perbualan yg mesra dan panjang lebar...dalam bahasa english yg lancar, sesekali terselit sepatah kata bahasa 'kuno' warisannya..
Lokasi 2 : Dalam lif
"OMG...i kena buat report in MALAY!!" luahan rasa wanita MELAYU 2 hampir separuh menjerit kepada temannya tanpa menghiraukan keadaan sekeliling yg semuanya melayu.
"Yeah?  i did last week. It was so......" balas temannya kembali.

     Jadi apa pendapat anda semua? Ini adalah keadaan biasa di persekitaran kita sekarang. Aku bukan seorang yang anti kepada bahasa asing cuma sedih dengan kehilangan identiti bangsa sendiri. Apakah punca kepada keadaan ini?.
     Cuma satu yang ingin dikupas di ruangan maya ini. Walaupun aku masih sedar hakikatnya masih banyak faktor-faktor yang menyumbang kepada permasalahan ini. Satu perkara yang ingin perkatakan, sejauh manakah pendidikan BAHASA MELAYU itu sendiri diajar dalam sistem pendidikan kita?
     Bilangan rakyat negara kita yang bergelar graduan semakin ramai saban tahun. Tapi sejauh mana pendidikan BAHASA MELAYU yang para graduan kita ini belajar? Kebanyakkan yang melanjutkan pelajaran sehingga peringkat menara gading tetapi pemahaman ataupun pendidikan formal BAHASA MELAYU mereka hanyalah setakat SPM sahaja.
     Ini kerana tiada penekanan khusus untuk setiap pelajar terus mempelajari BAHASA MELAYU di peringkat yang lebih tinggi. Berbeza dengan bahasa inggeris yang diberikan penekanan yang khusus contohnya setiap pelajaran harus lulus ujian MUET apabila berada di menara gading. Itu belum diambil kira pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara.
     Kesimpulannya anda fikirkanlah sendiri, sebahagian besar graduan lepasan universiti kita hanyalah mempunyai pendidikan formal BAHASA MELAYUnya setakat lulusan SPM sahaja walaupun mempunyai segulung ijazah dalam gengaman.



Monday, April 25, 2011

Sesat dihujung jalan, Kembali ke pangkal jalan?!!...

Alkisahnya:
SEsat? jalan?! Pangkal jalan?!..
Hmmm...ni cerita pasal Garmin? apa hal plak nk ceta pasal garmin ni kan?.
Bukan apanya saja jer nak tambah 'post' kat blog aku ni..hahaha...tak de la...ni ceritanya... aku beli garmin ni tahun lepas...sebab??
Hahaha hanya org2 yg mcm aku jer yg rasanya terpaksa 'membeli' garmin ni. SEBAB?? hehe..biasa la kan...ROAD BLIND aka buta jalan..Tu la satu-satunya sebab pasal apa aku beli benda alah ni.
Aku ni jenis kalau 'berjalan' tu payah skit nk ingat jalan. Agak2 kalau pi 4-5 kali pun blum tentu aku ingat jalan tuh.
Dan tu jugak lah rasanya sebabnya aku lebih suka dok umah je. hmmm...jap nak pikir balik...
Adakah sbb aku payah nk ingat jalan, aku suka dok umah?
ataupun sebab aku suka dok umah so aku tak tau jalan?
Satu persoalan yg perlu kembali difikirkan....hehehe
Kesimpulannya: ok ler aku beli benda nih..kalau nk pi mana2 rasa cm secure skit...sbb w/pun tempat yg nk dituju kekadang tk sampai, tetapi aku dah confident boleh balik umah sbb dah set dalam garmin!!
tak risau sesat kalau nk balik umah dah!!

@nan

Friday, April 22, 2011

kena 'AMBUSH'..

alkisahnya;

Ini ler Bos Besar aku...aku mmg kenai dia tapi dia tak berapa nk kenai aku ..hehehe...sapalah kita kan, macai jer...tp dia ok kot...selalu aku tgk ok jer...asyik senyum jer...tak tahu ler sbb aku tk pernah berurusan terus dgn dia. Tp apa pun TAHNIAH ye Bos sbb sambung lagi 5 tahun...harap2 'bertambah-tambah' ler rezeki org2 bawahan nih dibawah kepimpinan Bos... ;)

Dan nak dijadikan cerita...Ntah apa...tk de ribut tak amaran tetiba jer dia terjengul kat dept aku...yg mana tgh bergelak ketawa gumbira...semua tersentot..terbantot..tetiba jer semua jd well behave...bersopan santun berbudi bahasa...'Si Ain' yg selalu menjerit utk report position pun tetiba report pakai ST jer ( pd yg tk tau..ST tu kurang lebih cm YM or FBchat ler ..kitaorg punya internal messaging system)

So apa lagi semua switch mode kepada 'pelakon' berjaya....tetiba semua membz kan diri..tapi aku mmg time bz ..tk berlakon..mmg wat keja...hehehehe...
Orang yg paling terkantoi adalah jiran aku nih...hehehe..pandai plak berlakon ye...tetiba jer dgr nama aku sayup2 dipanggil..."Naannn...nannn..." ala-ala ucop wilcha n johan dok panggil 'Husin'..walhal dia tgh angkat gagang tepon (pura-pura tepon jer)...siap bagi isyarat tuk kemas meja..
awat tak nya...tempat kitaorg nih mmg port 'makanan'...almaklumlah kan tempat rezeki..

Last2 aku gak yg terkial2 dok cari tempat nak sorok semua benda tuh...huh mmg ler panik skit...yg dlm kotak tuh boleh ler letak jer bawah meja....yg sambal kicap tuh?!! lantak ler kan...aku letak jer kat meja ujung2 skit...nk wat cmna...ini semua gara2 "acap in the market"...pada yg paham tu paham ler...yg tak paham tu, buat2 paham jer ler.. ;0

Inilah bukti yg jelas lg nyata cmna keadaan sblm kena 'ambush' dgn Zeti. Penuhkan makan kat tempat nih...pisang goreng siap sambal kicap, creampuff....murah sungguh rezeki.. :) GOTCHA!!!



Tuesday, April 19, 2011

nAK BUat mcM mANA ...dAH NASib ...

ALKISAHNYA:
          Nampak gambaq kat atas tuh...huhu tu la nasibnya...penat jer aku kumpul duit setahun lebih utk memenuhi impian memiliki sebuah "DSLR"...tapi apakan daya. Belum ada rezeki. Duit yg aku kumpul tuh terpaksa le digunakan utk membeli laptop yg baru gara perampok durjana. Takkan aku nak beli kamera ni jugak, abih tu photo semua aku nk uploadkan kemana? Jd kena lah beli laptop dulu...So D90 under 'PENDING' in my wishlist...huhuhu...

Dan memperkenalkan my new lappy. Sony VAIO. Saja jer nk try brand sony plak. Sblm ni dah pakai Compaq, mmg puas hati. So skrg tgh 'berjinak-jinak' dgn lappy sony ni ler plak. Tetiba rasa cm nk ubah selera skit, tu yg aku amek kaler putih ni. Amacam, ok tak??

INIlah free gift yang aku dapat:
Ni pulak ada free gift yang aku dpt. Satu set complimentary gift sony vaio.
Benda yg ada dlm set tu
1-Torchlight
2-penyangkut magnetic
3- kunci berkod

 Ni pulak mesti semua org tahu kan...external harddisk...jenama western digital...320G storage capasiti
( ok la...aku mmg dok niat nk beli benda ni pun..)

 Ni aku suker..ni aku suker...sony HEADPHONE..mmg best arr
         
Dan last sekali...satu box penuh dengan benda2 rencam ni...ada apa ek...jap...hmmm...usb, screen cleaner, berus habuk, microphone, cd, usb fan, usb laptop light, kunci laptop..dan benda2 yg aku tak tau apa gunanya....

So assalamualaikum buat masa sekarang...nk tidur lah...

Monday, April 18, 2011

hihi...i'm back

alkisahnya:

Wednesday, April 6, 2011

RUMAH kena ROMPAK!!!

alkisahnya: Malang memang tidak berbaukan...takdir, rezeki semua ditangan Allah...maka hari ini terjadi lagi satu episod malang dalam hidup aku. Dalam pukul 3.30 petang dpt sms dari adik aku ygn rumah ada orang masuk....WHAT??? alamak...mcm-mcm benda dok berligar2 dalam otak aku time tuh...abis la...tetiba jadi tensen....dah la keja kat opis pun bnyk nk setelkan...tp terpaksa la jugak mintak timeoff kat manager aku tuh...dok kat opis pun tak sedap hati...dan dan hujan turun dengan lebatnya...cm tau-tau je kan perasaan berserabut aku. Tapi nk buat camna redah je la hujan lebat tuh...aku bawa moto tu tak ler sampai merempit sebab nak cepat sampai umah...aku kalau time2 hujan nih mmg bawa motor ala kadar je kelajuannya....fobia jatuh motor.... Then sampai umah tgk adik aku dah ada kat umah. Baru balik dari balai polis buat report. then aku pun masuk umah tgk apa benda yg hilang...huhuhu my precious laptop kena rampok!! abih la...semua benda yg ada dalam tuh aku tak buat backup lagi...huhuu @#%%$#$#....opsss... Pencuri tu masuk ikut siling dlm bilik aku...sah2 laptop aku terserlah dok dalam bilik tu, so jadi mangsa ler...HP sony ericson aku pun kena sapu...wargh...sayang arr hp tuh walaupun dah ada hp baru. Duit syiling adik aku pun kena sebat...satu balang penuh...mau ada dalam rm300 kot...yg lain2 tak tau la apa yg dia amek...rasa cm dia tergesa-gesa jer...duit rm5 kat lantai bilik aku dia tak amek plak...saja tinggal utk aku beli makanan kot...huhuhu...dah tu siap sempat plak 'melanggah' (minum) ayaq dalam petiais umah aku... So skrg nih aku hidup tanpa laptop yg sentiasa menjadi sebahagian dalam rutin harian aku...abih semua koleksi gambar aku...tu yang sakit hati tuh...ni pun taip guna laptop adik aku...laptop sekolah...so kerugian yang dianggarkan dalam rm3-4 ribu kot...ye la kan...bg org2 yg mcm aku nih bnyk tuh....hi penat pulak ler nk himpun duit...tp yg nasib baik nyer selamat ler dia tak cilok sekali aku punya keta. kunci keta dah ler ada tergantung kat tepi pintu jer...kira bernasib baik jugak ler...

Yang peliknya broadband aku dia tak amek plak. Padahal broadband tuh dh mmg tercucuk kat laptop aku. Siap dia pi cabut tinggal kat situ...agaknya pencuri nih tak tau IT kot...tak reti guna broadband...ataupun dia takut polis boleh kesan...boleh ker?? aku pun tak tau..Apapun bersyukurlah kepada ALLAH swt tak ada perkara yg lebih buruk berlaku...Doakan aku tabah menghadapi semua dugaan ini.


"ALLAH TAK AKAN MENDUGA MANUSIA MELAINKAN DENGAN DUGAAN YANG MAMPU DITANGGUNG OLEH UMAT-NYA"


@nan

"mencari sakinah..."



"Apabila kita asyik duduk termenung
memikirkan nasib diri...
merenung jauh mereka di sana hidup
penuh keseronokan dan kegembiraan...
Namun, kita masih tak sedar tentang hakikat
erti kebahagian yang sebenar-benarnya..."

Ramai orang tersalah sangka tentang maksud ketenangan dalam hidup. Selalu orang mengaitkan ketengangan itu dgn faktor harta, faktor kekayaan..w/pun itu boleh menjadi penyumbang tapi itu bukan segala-galanya. Berapa ramai orang yang berada di dalam rumah yang besar, tidur di atas katil yang empuk,tetapi dia tidak lebih enak ataupun lenanya tidak nyenyak. Bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk kadang2 dia lebih lena berbanding kita. Ada orang yang berada di hadapannya hidangan yang hebat...lauk pauk yang bagus...tetapi lidahnya tidak enak, lebih enak lagi orang yang makan kadang2 dengan satu dua mata lauk, tetapi dia lebih sedap dan selesa makannya...kata Hamka "lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmatNya"


"Jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun,Jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang, dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun..."

p/s: petikan dari ceramah Dr Asri Zainal Abidin....ceramah mencari sakinah...

Tuesday, April 5, 2011

TerBaEEKK..!!

post ni sebenarnya saja jer nak try, boleh ke tak ....tp video klip ni mmg terbaekk..
saja jer godek-godek mencuba nasib kan...tetiba boleh plak ....hmmm sesuatu yg baru telah dipelajari hasil dari 'cuba-cuba'... :P

selamat menonton....



Sunday, April 3, 2011

a VeRY ProDucTIvE WeeKEnd..!!


ok! back to the bisnes..ujung minggu lepas adik aku pi Melaka..so aku dok umah sorang...Hari sabtu owner umah mai nak pebaik tangki ayaq yg bocor...asyik bocor je tangki nih...dulu dh bocor...aku balik kg seminggu...lepaih tuh dpt bil...mak aiii...seratus lebih..gilorr arrr...so baju terpaksa antar dobi...hahaha td kata rajin kan...tp baju hantar dobi...ye la tak leh pakai 'anak dara jepun' tuh..
Lepaih antar baju, pi shopping kat TESCO Shah Alam...1st time pi situ, dh 2 tahun dok Shah Alam, ni ler 1st time pi situ...hehe...saja jer pi survey2 harga barang...beli skit barang dapur..tetiba terbeli berus lantai...so sampai umah jadi rajin plak...cuci bilik ayaq...kira lip lap lip lap ler bilik ayaq umah aku. Pastu cuci dapur yg dah lama tak guna...gas pun baru jer beli slps 2
minggu tkdak gas masak.
Hari Ahad sambung mood rajin...'anak dara jepun' dah boleh guna...so basuh plak 'kain2 buruk' yg ada kat dapur..cuci peti ais,kemas rumah...dan rajin plak nak buat salad buah...hehe salad ni favourite family aku...nak resepi? senang jer...

ini lah resepinya:
Buah-buahan segar...(ikut suka masing2)
buah kering...(aku suka boh kismis n aprikot kering)
fruits salad dressing/sos salad buah..(aku slalu guna yg lady's choice)
ayaq garam :)

cara2 buat:
senang jer..potong buah ikut camna yg korang nak...rendam ngan ayaq garam dlm 30 minit...boh dlm peti sejuk...buah kering tk yah rendam...then lepaih tuh tos buah tu...dan campoq semua bahan2 tuh...siap....enak jika dihidang sejuk...hehe.

ni ler bahan yg aku guna, epal, pear,oren,capsicum,tomato n kismis.
Tp kali nih aku improvise skit..hehe guna apa yg ado je..
capsicum n tomato cherry pun aku boh...dah jadi salad fruit+vegi dah.. :)
ni bab yg paling malas skali...
nk potong buah2 tu bg jadi kiub2 kecik...huhu jenuh ler
ni ler final produk nyer. lepaih campoq semua bahan2 tuh...nyum2


BLURR: Malam td masa kuar amek baju kat dobi, rasa lapar, pi kedai makan..2 -3 kedai tutup...ceh..jumpa 1 kedai, Brutal Cafe, kat umah aku jer..hehehe...aku order nasi goreng kampung, tomyam ayam n ayaq laici...
then waiter tu mai bagitau laici abih, ok then, aku pesan fresh orange...pun abih...ok la...milo ais...tup2 aku dapat 'teh O ais'...whattttt???? mood malas nk bertengkar sbb org ramai...redha jer la...pastu nasi goreng n tomyam sampai...errrrr...dapat tomyam campoq plak dah..aduuhhh!!! mmg blur bro nih...malam ni aku redha jer...malas nk kecoh, lgpun order aku sampai awai...2 meja sblm aku masih tk dpt order depa..tgk muka pun dah masam...apa nk buat bukan salah aku....dah mmg waiter tuh BLURRRR...

@nan