alampauh

Saturday, February 26, 2011

Customer alwayz RITE..!!!

Alkisahnya:
Hari ni sabtu kan...so memang hari bermalas-malasan la...tapi dlm dok malas2 tuh perut kena isi jugak. So ari nih rasa cm nak makan KFC..(sebab dkt ngn umah..nk pi kedai nasi campur jauh plak rasanya..)
So lepas layan TV kejap, aku pun pi le KFC kat umah aku tuh..Dah sampai sana, belek2 menu, then aku decided utk order 'DINNER PLATE'...baca betul2 dinner plate...aku order la cm besa...
"1 dinner plate, spicy, take away n 1 mirinda strawbery"
then casher tu pun buat aku punya order. Hmmm..aku nampak cm dia letak 2 ketul ayam jer...tkpa la mungkin aku salah tgk kot.
"RM 13.40 encik"
aku pun kasi duit ngam-ngam rm13.40..then resit aku tk mintak (very-very bad habit).
Masa aku nk amek straw, aku check ler kotak yg berisi ayam. Aik mmg 2 ketul jer. Eh..Eh..dinner plate bkn ada 3 ketul ayam ker. So aku pi la tanya kat casher tuh.
"Cik, tadi saya order dinner plate kan?"
"tak. snack plate" dia jawab
"oh ye ke"
Dalam hati aku mungkin dia silap punch kot..so ok la..then masa letak mknn dlm 'box' motor aku, aku fikir balik, apsal mahal sgt nih. slalu makan snack plate dlm rm11 jer...
So demi mendptkan kepastian aku masuk balik, aku tgk customer ramai beratur kat casher tuh..
so aku tungu jap, then nampak manager dia...apa lagi aku serbu la. tp bkn pi marah buta tuli. aku tanya dia brapa harga dinner plate + air dan brapa harga snack plate...
then manager tuh tak brapa ingat...then dia masuk dlm amek calculator..mai kat aku, kira2 n tunjuk harga plus tax...hmmm dinner plate harga RM13.40.
So aku bgtau la dia yg tadi aku order dinner plate dpt ayam 2 ketul jer. (selamat dia tk mintak resit..sebab aku tk amek tadi). Then dia minta maaf dan nk bagi kat aku ayam seketul lagi. Bila dia kuar dia bagi kat aku seketul ayam dan aiskrim mangkuk yg kecik tuh...jadi ler kan...dpt gak something...
"aik cmna dinner plate leh ada 2 ketul jer ayam nih?"
"Ini lah hasil daripada aduan rakyat...dpt extra aiskrim"


Moral of the story :
1 - jangan lupa amk resit...PENTING
2- Jang takut untuk menuntut HAK ANDA SEBAGAI PENGGUNA!!

No comments:

Post a Comment