alampauh

Sunday, February 27, 2011

Present...The AlamPauh Model..

alKiSAhnYa:
Hmm...entry ni didedikasikan kepada semua 'para model' terlibat secara langsung atau tak langsung, sukarela atau paksa rela di dalam BLOG ni...meraka ini juga antara penyokong kuat blog nih..hahaha ( suka ye muka masuk blog ). Ini lah insan2 yg menceriakan, menambah asam garam dalam perjalanan suka suki hidup aku...inilah dia insan2 terpilih yg bersama-sama di tempat aku mencari sumber rezeki yang halal...di suatu tempat yg di beri nama lubuk emas negara...heheheh lawak jer... :)
Ye la kan dari pukul 9 pagi sampai la pukul 6 petang ( selalunya aku tk balik pun pukul 6 ptg ni) muka-muka ni lah yang selalu aku dok hadap...kalau kena yg tak satu kepala mau sakit jiwa di buatnya kan... selamat lah semua yg ada nih peel nya boleh diterima akal...kalau tak mau merana hidup pakcik...ye la kan dalam semua-semua
tuh, pakcik lah pangkat yg terkebawah sekali kan...tak ke merana kalau dapat org atasan yg peel hancusss...ala2 diva n divo tuh...mampuih ooo...tp syukur insan2 ini semuanya O.K ... ;) .....dan mari kita lihat calon-calonnya:

"makcik ni mmg dah tak yah diperkenalkan lagi..antara model favorite kat dlm blog nih...kira top ranking lah"
















"Charlie @ Mat Smart @ AA @ Raf @ ...ntah apa lagi nama yg dia ada aku pun tak tau...kalau ikut nickname mmg model glamor kiranya nih..."











"hah yg ni mmg berjiwa model nih...tengok renungan matanya...hahaha...tyra bank mesti suka nih...ni pon antara muka2 yg selalu kuar kat blog nih"














"ni plak muka baru yg akan diperkenalkan di dlm top ranking model blog nih...rajin keja tuh...tgk2...tk nampak cam berlakon kan...ops!"











"ni dia sekutu makcik slbh aku...sempat gak kan mai posing kat sini walaupun dok kat blok sebelah"















"ni sorang lagi muka baru..dasyat gak, tekun keja, apa la yg direnungkan tuh"
p/s: berlakon jer tuh












"hah ni sorang lagi...kur..kur...tapi hari nih rambut dia tak sempat set..peace no war"















"tengok bertapa harmoni nya keja kat sini kan...senang di bawa berbincang"

inilah wajah-wajah yg seharian aku hadap...best dapat kawan dengan depa-depa nih. kepada rakan2 sekerja yg tiada di dalam senarai diatas maaf lah ye... bukan anda tak hot cuma gambar tak de dalam koleksi jer...klau ada mmg dah masuk dlm senarai nih dah...ni semua sekadar mewarnai sedikit coretan dlm perjalanan hidup kita kat sini...jangan minta royalti ye...tauke blog mmg tak mampu nk bayar...hehehehe

Saturday, February 26, 2011

PD oh PD

AlkISAhnYa...
Minggu lepas, my bro, his friend n me went to BNM PD resort.
Ni kali kedua aku pi resort n
ih. Sj nak makan angin. Jgn sampai perut masuk angin sudah. Yela, minggu
lepas punya cerita kan, tapi tak de masa nk post entry nih..(hehhehehe...alasan semata2..ckp je la maleh, kan senang).
Mula2 ingat nk pi satu kerata jer, alih2 dia kena sekolah ganti la plak. So, terpaksa la aku drive sendiri. Selamat ler ada
GARMIN kan. Aku nih bukannya apa, cuma buta jalan jer.
Payah bebenor nk inat jalan nih. Ntah kena penyakit apa ntah.setakat sekali 2 pi tuh mmg aku kompem tk ingat jalan dia. Jadi ni ler beberapa pic yg dap
at dirakamkan....org kata 'pictures can tell 1000 stories'. so tengok gambar je la no....hahahaha..sebenarnya malas dah nk mencoret....

"gambar ni saja jer nak try keupayaaan Hp baru...hehehe...ok tak? bulan oh bulan..."


















"ni la pemandangan resort pd wakt tgh malam..."












"ni plak waktu siang..hehehe mestila kan...klau dh cerah cm ni...mesti la siang...."













"tunggu burger slps balik dr makan malam...burger nampak sedap tp tak de sos cili...ada sos lada hitam jer..potong stim betoi"













"pantai belakang resort bnm..."














"pantai PD...semput budak2 nk lari pi men laut....."













"Muzium tentera darat, ingat lg masa sek rendah, cikgu tanya jer, mesti nk jd askar...tu la bakal2 perajurit negara tgh kawad..tabik!!..."











TRIVIA:










adios....

Customer alwayz RITE..!!!

Alkisahnya:
Hari ni sabtu kan...so memang hari bermalas-malasan la...tapi dlm dok malas2 tuh perut kena isi jugak. So ari nih rasa cm nak makan KFC..(sebab dkt ngn umah..nk pi kedai nasi campur jauh plak rasanya..)
So lepas layan TV kejap, aku pun pi le KFC kat umah aku tuh..Dah sampai sana, belek2 menu, then aku decided utk order 'DINNER PLATE'...baca betul2 dinner plate...aku order la cm besa...
"1 dinner plate, spicy, take away n 1 mirinda strawbery"
then casher tu pun buat aku punya order. Hmmm..aku nampak cm dia letak 2 ketul ayam jer...tkpa la mungkin aku salah tgk kot.
"RM 13.40 encik"
aku pun kasi duit ngam-ngam rm13.40..then resit aku tk mintak (very-very bad habit).
Masa aku nk amek straw, aku check ler kotak yg berisi ayam. Aik mmg 2 ketul jer. Eh..Eh..dinner plate bkn ada 3 ketul ayam ker. So aku pi la tanya kat casher tuh.
"Cik, tadi saya order dinner plate kan?"
"tak. snack plate" dia jawab
"oh ye ke"
Dalam hati aku mungkin dia silap punch kot..so ok la..then masa letak mknn dlm 'box' motor aku, aku fikir balik, apsal mahal sgt nih. slalu makan snack plate dlm rm11 jer...
So demi mendptkan kepastian aku masuk balik, aku tgk customer ramai beratur kat casher tuh..
so aku tungu jap, then nampak manager dia...apa lagi aku serbu la. tp bkn pi marah buta tuli. aku tanya dia brapa harga dinner plate + air dan brapa harga snack plate...
then manager tuh tak brapa ingat...then dia masuk dlm amek calculator..mai kat aku, kira2 n tunjuk harga plus tax...hmmm dinner plate harga RM13.40.
So aku bgtau la dia yg tadi aku order dinner plate dpt ayam 2 ketul jer. (selamat dia tk mintak resit..sebab aku tk amek tadi). Then dia minta maaf dan nk bagi kat aku ayam seketul lagi. Bila dia kuar dia bagi kat aku seketul ayam dan aiskrim mangkuk yg kecik tuh...jadi ler kan...dpt gak something...
"aik cmna dinner plate leh ada 2 ketul jer ayam nih?"
"Ini lah hasil daripada aduan rakyat...dpt extra aiskrim"


Moral of the story :
1 - jangan lupa amk resit...PENTING
2- Jang takut untuk menuntut HAK ANDA SEBAGAI PENGGUNA!!

Saturday, February 19, 2011

cEriTa HarI jumAAt..!!

ALKISAH...

Selamat Hari Jumaat! Penghulu segala hari...dan kisah
aku pd hari ini...hmm..cm besa la kan. Pagi sampai tmpt keja, buat tu skit, buat ni skit...alih
2 tgk
jam dah pukul 10. Dah malas nk turun breakfast...lagipun 'jiran' aku MC. Usai solat subuh, teti
ba dpt sms, MC, uih awai dia pi kilnik...hehehehe....So tk breakfast la aku ari nih. tkpa la ingat time lu
nch nanti nk mkn ayam bakar IB.

Ni le tempat yg bernama LANAI...
clubhouse utk staff BNM...ok tak?



Then driver kata nk pi Lanai je. OK la. Tukar menu...LASAGNA...ya la kan adat org menumpang tkleh bnyk kore... ikut je la kan....sampai je Lanai, yg angan2 nk mkn Lasagna hilang entah kemana....perut melayu katakan...order nasi goreng..hahaha...dh brapa hari tk jamah nasi..asyik mkn merapu jer...


Lepas order mknn, dok borak2, sembang2 gebang2....tg
k jam dah dekat 1.20, ayaq je yg sampai...makan tk sampai2...waduh-waduh..ngapain bisa jd begini? lepas tu 'kepala' waiter mai ckp mknn blum siap...bnyk customer...ceh...cmna nih...alamak nampak gayanya kena minum ayaq je la aku tghhari nih..dah la pg tak bfast, ni order tak sampai plak..nasib la kan. Apa boleh buat ayaq pun ayaq la...janji berisi skit perut aku w/pun ngan ayaq jer.
model2 utk blog aku nih...hahaha















" TA...DAAA....ni je order yg sampai.... tunggu punya la lama...ish ish... :( "

















Akhirnya, kitaorg minum n pi solat Jumaat
dulu...lepas abih solat jumaat baru mai sini balik utk makannnnnn...arghhh..10sen tul...apa la nasib aku hari ni...



dah nk buat cmna...minum je la labu..dah tu je yg ada.













Then, lepas solat jumaat, pi balik lanai utk makan...


















Dan akhirnya, mkanan yg dinanti2kan tiba jua...












Part2
Malam tu plak...adik aku ajak pi Alamanda, tgk wayang. Kunun nk tgk "i am number 4"....tp tarikh mula tayangan 24/02....aduh kena lagik...so kitaorg pilih jer movie yg ada...dan "SANCTUM 3D" yg terpilih....ok la aku pun tk pernah tgk 3D kat wayang...mahal siot tiket..rm17..ok la ok la.....nk try 3D punya pasal kan.

ni pawagam yg slalu dikunjungi klau nk tgk movie....












Ulasan filem:


hahaha...nk mengulas konan...perut memulas tau ler..ok la aku just wanna try my skill. Jalan cerita ok la..base on true story katanya..entah betul ke idak..pada yg baru menonton movie 3D, ikut citarasa masing2 la..bg aku aku bg 6/10 jer...sbb adengan 3D dia kdg2 nampak best kdg2 hampeh. aku lebih suka tgk yg biasa. 3D nih kekadang buat filem tu nampak tak real...mungkin sbb masih kureng smooth teknologi tu...setengah adengan tu mmg nampak fake sgt...tk real langsung...da tu plak kena pakai 'cermin mata 3D' lg...dr bermata 4, jd mata 6 aku nih...tp ok la masih boleh dibuat koleksi utk tgk time2 boring...


the journey will continue...

Tuesday, February 15, 2011

KeNapa AkU SUka IT???

AlkiSAh:
SAlam MAuliDUR RAsuL..!!!
Assalamualaikum...
agak lama juga yer tk post kat sini..
So apa cerita nk taip nih eh?
Hah tadi beriya sgt nk taip kan..

hah ada satu cerita..
sapa sangkakan kemajuan IT nih ada bnyk
gak pekdahnya..le ya kan keburukan pun bnyk gak..
Tp yg nih aku nk ceta pasal apsal aku suka IT..

apsal aku suka...boleh jumpa kawan2 lama...
cuba bygkan masa dolu2...nk ke satu-satu tempat rasa cm jauh sgt..
ingat lagi mak aku ceta..kalau dr Penang nk ke KL..perghh!!
Mcm2 persiapan org buat...rebus telor la, ketupat la dan mcm2 lg
sbb jauh tu KL..berhari-hari amik masa..

skrg nih..ujung bulan kalau aku nk balik kg..
lepas keja jer terus pecuuutttt....hehehe...4 jam je..

aik apa plak kes kat atas ngan IT?...ooo tu nk ceta pasal kemajuan..
tp melalut skit...
hah sbb aku suka IT??, ada facebook...
ye la...dah bnyk member2 sekolah lama yg aku jumpa balik..
Ada yg dh bepuluh2 tahun tk jumpa...tup-tup jumpa dlm
FB.
bestkan...jumpa kawan lama...
kalau org dulu tu, mmg susah kan nk cari kawan2 lama..
jgnkan kawan, sedara yg pindah pun susah nk keep track.
skrg ni macam2 ada...telefon bukan setakat dgr sora,
dah bole nampak muka...klau nk ceta bab alat telekomunikasi nih..
mmg tak abih la...

Mlm td aku jumpa sorang lagi member satu kelas
masa kat sekolah teknik...dh lama gk aku dok cari dia...
rupa2nya dia pakai nickname la utk FB dia..padahal dah lama
dia ADD aku... hehehe...

Dan sekarang mari kita tgk antara member2 lama yg berjaya
di jejaki dalam JEJAK KASIH FB ni...

Dia ni dulu aku paggil pak berahim, rapat gak la dlm kelas dulu...















dlm pic ni ada gak member satu
kelas masa teknik dulu...jd pilot khabarnya
(dh try cr pic dia pakai uniform
tp tk jumpa..last2 boh je la pic ni)








ni plak sorang lagi budak kelas aku dulu...masa kat teknik gak..merican, betoi kot aku eja nama dia.. skrg nih kat LEBANON, sama ngan pak berahim...









hmm tiga pic kat atas member aku yg dah jd tentera, satu kelas masa kat TEKNIK PENANG...hhmmm dulu kelas aku tuh antara kelas2 anak hantu sekolah...sebut jer kelas JENTERA...cikgu dah tau dah cmna perangai bdk2 dia. Mmg tk sangka ye ada gak yg berjaya sampai cm nih...mmg aku TABIK spring la...toing..toing..toing....(hehehehe dlm tentera ada ke tabik spring nih )



Ni pulak Reunion Old Frees Batch 96. W/pun aku sekolah tu sampai tgktn 3 jer..tp kenangan dan pengalaman dgn depa semua nih mmg best. Ni ada yg tk pernah jumpa dah lebih dari 15 tahun dah..lama kan...selepas lebih dari 15 tahun tuh....ni gathering masa tahun baru cina yg lepas..ada dlm 22-24 org kot yg mai (3/2/2011)



Dan yang ni paling dasyat la...reunion x-SKPTK...Sekolah Kebangsaan Permatang To' Kandu...ni ada yg lebih 20tahun tak jumpa..setengah tu aku dh tak ingat nama dah.










"kepada semua sahabat yg pernah bersama mengharung suka duka dalam menuntut ilmu, semoga semuanya berjaya dlm hidup dan ikatan ukhwah ini berkekalan..."...Aznan bin Saad


Kesimpulannya, kebaikkan atau keburukan IT@teknologi bergantung pada diri kita sendiri. Kalau kita guna utk kebaikan maka baiklah jadinya...sekiranya sebaliknya itu terpulang pada akal dan iman masing2 yg dianugerahkan Ilahi...



Friday, February 11, 2011

The "HUNT" continue....




ALKISAHNYA :
Hari selasa lepas dah sambung survey..
Sblm ni suvey kt Penang masa balik kg.
Dan hari ini 'pemburuan' bersambung.
hmm...korang mesti tertanya2 apa yg diburu?
Tp makcik sebelah aku kt tmpt keja mmg dah tau dah..
hari-hari dok surf internet dok belek menda tuh...
hehehehe...nak buat camna kan..
dah kaki 'racun' ramai (termasuklah makcik sblh tuh)..
di pendekkan cerita..


inilah mendanya yg aku dok buru..
besa la kan...teringin gak nk guna 'free wifi'..
(alasan semata-mata)
tpon lama ni tk de..jeles plak tgk org len teruja
klau tempat tuh ada 'wifi'..
dan mmg ramai yg dok 'racun' suruh beli...
bak kata depa "reward yourself, bila lagi..."

Dan ptg tadi lepas keja apa lagi..
pemburuan bermula...dan inilah tempat tujuan..
hahhaa..memusing gak aku cari temapt nih..
dok je sini dah lama, haram tak penah jejak kaki lg kat low yat nih..
ari ni baru 1st time..

Alih-alih bila sampai low yat..
benda lain plak yg aku dok ushar..
yg nih pon dah dok peram lama dah nih..
teringin jer...jadi apa lagik...
dah alang2 mai sini survey sekali la ghega dia..hmm
masih mampu milik kot...
(kena check akaun dulu ..hehehehe)
memusing2 jugak le aku kt low yat tuh..jap pi tgk phone..jap pi tgk cam..

Ni pun dok idam lama dah..


ish...yg mana satu yg nk tangkap dulu nih...
phone ke cam... cam ke phone...
jiwa ku kacau-bilau..huhuhu

Kita tungguu dan lihat lah ye...


P/s : Inilah makcik sebelah aku..tgk cmna aku jg jiran..penuh meja dia ngan makanan...kira jiran yg baik la aku nih...hehehehe...
gembira kan dia, senyum sambil ....ngap..ngap...ngap..
atas meja kiri kanan ada supply...





Tuesday, February 8, 2011

Tersampok 'hantu' BLOG la plak...

ALKISAH:
Hmm...tetiba jer jadi rajin plak nak ber'blog' nih. Padahal sejak mula-mula buat blog pada tahun 2009 brapa kerat sangat ler 'entry' yg aku dok posting...hehehehe 2 je kot...
Ntah tersampok hantu mana ntah..aku ni bukannya rajin sgt pun nk mengarang nih...ye la kan sejak meninggalkan zaman sekolah dah berpuluh tahun lamanya...ayat pun dah tunggang langgang...kalau kak aku baca blog aku ni mesti dia geleng kepala.maklumlah cikgu Bahasa Melayu...errr..skrg nih guna 'Bahasa Melayu' ke 'Bahasa Malaysia' ek?? kementerian pelajaran pun satu gelong.....buat pening kepala org jer..
Hari nih cm besa ler..men badminton..fuhh..apa lagi...segala skill cuba dikeluarkan...silang sana silang sini, bak kata org tua2 dah mcm kera kena belacan..hahaahahaha.. tak kisah la kan janji enjoy..had fun..release tension beb...lantak ler apa org nak kata. hari nih main pun tak ramai, 6 orang je. Nk dijadikan cerita, ada sorang hamba Allah ni (WAK..bukan nama sebenar..) dah last game, tetiba jer masa nk amek servis ntah mcm mana jatuh dan ada bunyik 'POP'..
ALAMAK!!!!...ngeri jer aku dengar...terus ngilu n seram jer aku rasa...tetiba ter'flashback' masa aku terkehel lutut gara-gara buat aksi LIN DAN dan tak sedar lantai basah dan berminyak...apalagi lutut twist...dan berbulan aku tak leh men badminton..dan mlm ni ada lagi yg kena..aduh...maap ler aku tak dpt nk nolong..ngeri...dlm aku dok pusing2...dan member2 lain dok tolong WAK...terdengar bunyi 'POP' yg kuat sekali lagi...arghhh bertambah ngeri..then terdengar WAK kata "Dah masuk balik dah"
Fuhh lega aku dgr....syukur....lepas tuh terus stop main...harap2 berhati2 lah semasa bersukan ekk....dan permainan badminton pun BERSAMBUNG pd hari rabu nih... :P

(alamak dh pukul 1.30pg..baju blum bergosok...ARGHHHH!!...)

@nan

Monday, February 7, 2011

Satu Perjalanan....



Alkisah: Sempena meraikan semangat satu Malaysia...
aku pun cuti gak ..hehehe..seminggu beb...
so, kongsi raya sakan la..tapi tak pi mana sgt pun.
bnyk dok rumah jer...

Then,lepas dah abih cuti nih time utk balik ke shah alam ler..
Ingatkan balik awai skit dapat ler elak jem teruk...hampeh
sama jer....sembilan jam gak perjalanan yg biasanya ambil masa 4 jam jer
(ada yg kurang..bergantung pd CC kenderaan anda n sikap memandu
masing2 la kan...)

Makanya, sepanjang perjalanan asyik sesak jer...dan bnyk yg nampak
muka melayu jer...semangat 1Malaysia betoi...Cina yg raya melayu
plak yg bnyk balik kg...termasuklah aku ni...hehehehe

Dan inilah gambaran sepanjang perjalanan....
"jem mmg tk hingat...ni sempat aku snap
foto nih masa keta tgh berhenti la...boring
gila arr time tu"

" huhuhu...tgk la meter tu...kelajuan setakat
0 - 20 km/j jer..bila la nak sampai"

"Inilah co-pilot aku...takpa bagi can dia tidoq
dulu..pasni giliran dia plak drive"

"Lepas tuh amik keputusan ikut jalan lama...
mula o.k..tak jem..pastu sama jer...kurang lebih
mcm highway gak jem nya"

"Dan apa yg paling penting selamat sampai w/pun
penat skit...Masjid Wilayah: tempat persinggahan sblm hantar
co-pilot aku amek keta dia"