alampauh

Friday, September 16, 2011

Syawal dah nak habis....

alkisahnya:

pejam celik pejam celik...
kejap jer rasanyakan...dah nak abih dah pun syawal..
so macam mana?
bnyk ke rumah terbuka yg korang pi?
aku? ada la skit...

time nak makan mmg sedap kan..
tapi bila time nak  timbang berat badan..
FUHH....berat je mata nak memandang
angka-angka yg mendadak naik lepas puasa nih..
haihh...nak turun punya la susah..
nak naik bukan main senang lagi...

Nak buat cmnakan..redha jer la..
boleh ker nak redha jer?
sedangkan apa yg masuk mulut tu kita sendiri yg suapkan..
bukan apa keba beringat jugak lah kan..
makan mmg sedap...tp yg sampai berlebihan..
bukan apa...takot nanti kot2 penyakit pulak yg hinggap..

Jadi sama2 lah kita ke gym ye...
bersenam skit..kasi gerak2 sikit semua lemak2
yg dok berkumpul kat badan tuh...
aku pun tgh cuba2 nak control nih..
susah gila...Malaysia kan penuh ngan makanan...
tambah2 kalau balik kampung...diet? 
letak ke tepi ler.. ;)

Tapi tak salah kalau beringat sblm kena..
tumpang badan nih tk berapa besaq lagik..
elok ler jaga2 sikit kan..
ok la..sampai sini dulu la aku merapu buat kali nih..
nak kuar carik makan jap..
lapaq..
;)

p/s: buat jiran sblh, ada niat nak turun gym...chayokk!!!

Thursday, September 8, 2011

Kembali aktif?


Dah tersangat lama dah rasanya tak bergiat aktif dlm blog nih..
rasa-rasanya masih ada ke yg nk 'follow' blog ni...
hehehe

bukan apa...angin kus-kus malas melanda..
dah tu posa plak kan...malas la nk belek benda2 nih
time bulan-bulan posa..
letih la...

so sekarang nih kiranya angin malas tuh dah kureng skit...
tu yang tetiba rasa nk update blog ni tu...

buat stakat nih update gambar raya je la dulu..
hehehehe...masih dlm mood raya lagi no..

so tgk lah yer...jgn ngumpat...tk baik...

;P

gambar tuan tanah

budak yg suka begambaq..qheyeh jer...

tak cukup sorang...my anak2 menakan

keluarga Abg BD

OTW...sempat posing lagik

best?

wanita2 keluarga Pak Ad Puteh

rombongan che kiah nk bermula....

bergerak....

kiri-kanan-kiri-kanan....ini barisan kita~

Keluarga Hamidah

Keluarga Jot

Man n Mak

sama tak?


bnyk ni jer?


another posing dijalanan..

Wednesday, July 20, 2011

tunggu....


SALAM....
rasanya da lama sangat tk belek2 blog nih...
bukannya tak de cerita...
cuma tetiba sampai tahap kemalasan tahap GABAN...

semenjak dua menjak nih keja bnyk sgt kt opis tuh..
jadi lepas balik umah je terus dah malaih nk pikir2 nk taip nih..
dah seharian dok naip kat opis tuh..
sampai dh juling n berpinau bijik mata nih..

jadinya nanti ler saya update blog nih yer...
Rasanya tahap 'kemalasan' tu dh kurang skit kot..
hehehhe...

so TUNGGU...

Friday, July 1, 2011

Tahniah kepada Imam Muda Hassan..

JUARA Imam Muda 2..

Syukran...alhamdulillah..walaupun kekadang
aku tengok, kekadang miss...tapi program nih mmg
best...Ye la...dalam hati aku harap kalau lah
boleh jadi mcm depa kan...

Wlaupun Naib Juara..tp aku minat ngan cara Nazrul nih..
Kalau dpt jd mcm niih kan..sejuk perut ibu mengandungkan..
Tahniah la pada AStro walaupun asyik dok kebas
duit aku tiap2 bulan...sekurang2nya ada gak
program yg berfaedah nih kan...

harap2 tahun depan ada lagi..
Jangan lah jadi mcm AF pulak kan..
berkubur...

Ni program yg baik harap2 dpt le penaja
lagik...
Tak ler terkubur cm tu jer...

"Ya Allah lapanglah dadaku utk menerima ilmu dari Mu"
amin...



Wednesday, June 29, 2011

AYAH...sentiasa diingatan...

AL-FATIHAH...
"Minggu sebelumnya mmg aku dok rasa semacam..ingat nak balik kampung jer.
Jadi aku pun dah plan nk balik kampung pada 24/6/2011. Cuti pun dh amek. Aku tk kira manager
bagi ke tak ke..yang aku tau aku nak balik...
Rasa mcm dh lama tk balik kampung jenguk org tua. Tapi perasaan nk balik kampung
kali ni rasa lain macam jer.."
"Tiba2 pada hari Rabu 22/06/2011 jam 12.11tghari dpt mesej dr kakak aku..
"cuma nk bgtau, ayah sakit, dah tk boleh bangun.."
jantung aku dah berdegup kencang...aku paham sgt dgn perangai keluarga aku..
kalau tak teruk depa tk akan hantar mesej...
aku bgtau kakak aku mmg aku nk balik hari khamis nanti...
Then dia kata ok lah...
Mmg suka bergambar...Pak Ad Puteh
 "Petang tu, aku ke Lanai nak makan sblm men badminton...tetiba dpt mesej lagi...adik aku tny nk balik tak?
balik kampung? aphal nih..aku dh makin tk sedap perut...dia kata ayah aku dh tenat..lepas tuh 
dpt mesej dr kakak aku
"AYAH TENAT"
Mmg sah selera aku terus hilang...tk jadi order..dan aku terus balik...sblm tu minta maaf le kt member 
aku sbb dh janji nk balik penang skali dgn dia...nk buat cm mana emergency...
Sempat posing sblm pi masjid...
"Malam tuh kami bertolak ke Penang dalam kul 9mlm...sbb kena setelkan
beberapa urusan dulu..beli nasi lemak 2 bungkus..mkn dlm keta jer...
sepanjang perjalanan aku cuma minta kepada tuhan supaya
jgn le jadi benda2 tak elok...harap dpt sampai dgn selamat dan sempat jumpa
ayah...aku dpt tau org ramai dh ada kat umah di kampung..org masjid dh baca yasin..
Aku rasa cm perjalanan tuh lama sgt w/pun dh berkali2 aku asyik ulang-alik
penang-KL.."
basikal yg bnyk berjasa...kenderaan ke masjid dan pasar..
"Kami sampai kt kampung kul satu pagi. Yang ada kt umah cuma ahli keluarga aku jer..
Orang kmpung dh blk..mklum lah dh pukul 1 pagi.
Aku tgk sorang drpd kakak aku tgh baca Yasin..anak menakan aku tgh picit kaki ayah..
Lepas letak barang semua, aku baring kat ujung kaki ayah...picit kaki ayah..
waktu tu ayah aku dh tk sedar..cuma kelihatan dada dia jer berombak menghela nafas.
Mata dh tertutup rapat..kami gilir2 sapu air kt bibir kering ayah...dan mengesat liur yg tk tertelan...
like father, like son... kenangan abadi
"aku baring kejap utk hilangkan lenguh badan...adik aku ambil giliran jaga ayah. Agak dlm 10 minit..
adik aku minta ganti..mengantuk sgt katanya...maklumlah drive jauh..
aku pun ambil giliran utk jg ayah...aku ke bilik air ambil wuduk dan baca surah yasin...
Sambil baca, aku lap bibir ayah, sapu air di bibir ayah...sambil urut dada ayah...sambil aku baca yasin.."
Semasa cuti2 M'sia ke C.highland
"Tiba2 aku tgk keadaan ayah agak pelik...nafas ditarik dalam...dada makin berombak...
aku makin panik...mcm terlintas difikiran...
aku ucap kalimah 'lailahaillallah, muhammadur rasulullah' di telinga ayah...
berkali-kali...kemudian aku lihat badan ayah bergetar....
Adik aku terjaga...terus dia kejutkan semua org...aku terpaku...Mak aku bangun sambil
melafazkan syahadah ditelinga ayah..Mak suruh kejutkan semua orang. aku cuba sambung bacaan yasin...ayat 66...tp aku tk dpt baca kerana pandangan dah kabur..aku sebak bila dgr perkataan
"AYAH DAH TAK ADA"
2.40 a.m .. 23/06/2011
Hobi... w/pun sakit..pokok2 bunga tetap nk belek..
"Pagi tu kami sekeluarga sibuk membuat persiapan apa yang perlu...
Orang kampung perlu diberitahu, sanak saudara dan sahabat handai..
masing dgn tugas masing2...seperti diatur2...semua mcm paham2 apa yg perlu 
dilakukan..
Paginya..seusai Subuh, tetamu mula bertandang...memandangkan hari tu hari
bekerja, ramai yg datang seawal pagi....
Buah hati pengarang jantung Tokwan..mampu buat Tokwan tersenyum w/pun ketika sakit..
Dalam pukul 9.40 pg, jenazah dimandikan...aku dan adik beradik aku turut sama memandikan jenazah...
Bakti terakhir yg dpt kami buat utk ayah...selesai jenazah dimandikan...tiba masa utk dikapan...
Saat yg sgt hiba bila disuruh utk mengucup wajah ayah buat kali terakhir...
Airmata menitis ketika wajah ayah ditutup buat selama-lamanya...."
Antara sanak saudara, jiran dan kenalan yg hadir...
"Selesai dikapankan, jenazah ayah dibawa utk disembahyangkan di Masjid Permatang Janggus.
Aku berterima kasih kepada yg menolong mengusung jenazah ayah ke Masjid. 
jarak perjalanan agak jauh...selesai disembahyangkan...jenazah dibawa ke tanah perkuburan berdekatan rumah aku...liang lahad ayah berhampiran dgn tok dn tokwan...
Dibawah terik matahari...talkin dan tahlil dibuat...selepas semuanya selesai kami beredar
dari tanah perkuburan...aku hanya berdoa...semoga doaku sampai kepadamu...

"Ya Allah tempatkan roh ayah bersama golongan yg beriman, jauhkanlah dari siksaan kubur,
terangilah kubur ayah, terimalah semua amalan baik beliau, ampunilah semua dosa2
beliau..amin"
potret terakhir...
Doaku lagi... Ayah semoga kita sekeluarga dipertemukan sekali lagi di syurga..Amin


Wednesday, June 22, 2011

AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU

Santai Bersama BEN ASHAARI

hehehe..tgh bos tk de...blogwalking...and ternampak segmen nih..
try je la...tak pernah aku join xtvt blogger nih...
tak rugi pun kan...  :)

Budak baca ayat al-Quran elak dirogol

Berita Harian Online Budak baca ayat al-Quran elak dirogol

Subhanallah... kepada semua yg bergelar ibu dan bapa hayatilah kisah ini..
Jgn hanya mengejar ilmu dunia ( ada ke ilmu dunia? semua ilmu sekiranya kita
beramal dengan rasa ikhlas kepada Allah, semuanya mendapat balasan yg baik..)

Dalam sibuk kita memberi pendidikan kepada anak-anak kecil diharap jgn dipinggirkan
kelas2 Al-Quran...jangan lah Al-Quran dipandang dgn sebalah mata...ilmu Al-quran bukan
hanya untuk bekalan di dunia tetapi juga menjadi bekalan di akhirat nanti..wallahualam...

Saturday, June 18, 2011

BOwlIng TIme ..AGAIN..!!

aL-kiSAHnyA:

Ingat lagi pasal post bowling yang lepas..
yoo...akhirnya tiba lah hari utk pertarungannya..
hahaha...cm nk nk wakil negara jer kan..

Game dijadual start kul 9.00..
aku kuar umah kul 8.15..bajet sempat..
alih2 tersangkut jugak kat summit usj...jem..
tp sampai ok ler..kul 8.50

sampai jer sana..tgk org ramai giler..mak aii..
aku melenggang jer...tgk org lain...siap bawak bola,glove semua bagai..
1 team 4 org..yg mai baru 3 org mana lagi sorang nih?
tunggu punya tunggu...batang hidung dia tk nampak jugak..
call tk jawab2...hampeh..sah2 kena kencing lagi nih..
kalau tk nak mai baik jgn bg nama..
bagi je la kat org lain kan..

DAh tu terpaksa ler main ngan 3 members jer..
time giliran 'dia' kami gilir2 baling..
malu siot nk baling...org tgk jer..
team lain asyik tny plak...malu arr nk bgtau kena kencing..
siot..terpaksa la..nk buat cm na...tk baling kang..tk jalan plak
game tuh..

selamat ler dpt team sblh yg tk bnyk songeh kan..
agak2 sekepala jugak..
'level' permainan pun lebih kurang jer..
kalau dok ngan team lain..mak aaii..
semua tgk pro-pro jer..
kitaorg nih PRO-sak jer..
main utk suka suki jer..

baling2 punya baling...sedar2 dah habih..
tak tau plak penganjur ada sedia hadiah
utk team yg cepat habih...kami no 2..
tak dpt hadiah...ceh ada lagi team yg lagi cepat habis dr kami rupa nya..
melepas ler hadiah tuh...

sambil tuh..aku sempat gak jalan tgk score team lain..
mak aaiii...score sampai ada yg 248...
tu dah kira taraf wakil malaysia tuh..
abih cmno den nk monang?

Aku punya score?
1st game : 145
2nd game : 117
3rd game : 175
ok tak?

team yg menang?
1. Sunshiri
2. BNM2
3..??? (tk ingat ler)

 ok la...tgk jer la photo kat bawah nih...meriah tul.
Sblm bermula acara, ucapan alu-aluan dr penganjur, Maybank

para peserta yg tk sabar-sabar nk nk tunjuk taring masing2


jiran kitaorg..dr MSC smelting..phot team aku? tak do..malu nk bergambar

ni ler tean BNM2 yg dapat no 2..maap ler gambar bontot jer..pakcik maleh nk pusing . mmg tk leh  jd paparazi  betauliah!!


DAN..
sebelum terlupa..to my lovely father...
HAPPY FATHER's DAY
semoga cepat sembuh..
SAAD BIN ADBULLAH
semoga tuhan memberkati kita sekeluarga..amin

Thursday, June 16, 2011

JANggut Oh JaNGGut..!!!

ihsan dari : Laa Tahzan 16 June 10:59

The many shades of Brad Pitt: The actor sported a grey goatee beard on his way to the US Capitol building to discuss his charity efforts

DILAKNAT MENYERUPAI WANITA


Tidak dapat dinafikan bahawa pembeza lelaki dan perempuan adalah janggutnya. Oleh kerana itu berkata Imam al-Ghazali rahimahullah:

“Dengan memelihara janggut, dapat dibezakan lelaki dengan wanita”. (Lihat: Ihya Ulumuddin, 2/257)


Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa-sallam melaknat orang lelaki yang sengaja menyerupai perempuan sebagaimana sabda baginda:


لَعَنَ رَسُولُ اللهَ الْمُتَشَبِّهِيْنَ مِنَ الرِّجاَلِ بِالنِّسَاءِ

"Rasulullah melaknat orang-orang lelaki yang menyerupai perempuan".
(Hadis Riwayat Bukhari)
Antara pahlawan melayu terbilang..terkenal dengan 'JANGGUT'nya..
Menurut Ibn Qaiyim al-Jauziyah rahimahullah:

"Adapun setiap helai janggut ada kebaikannya, antaranya ialah perhiasan, kesegakan (sebagai lelaki) dan kehebatan, juga pembeza antara lelaki dan perempuan". (Lihat: التبيان فى اقسام القرآن hlm. 231)


Berkata syeikh Muhammad Nashiruddin al-Albani rahimahullah:

"Sesungguhnya dengan mencukur janggutnya seseorang lelaki tidak dapat dibezakan dengan perempuan sebagaimana yang telah dibezakan oleh Allah, kerana janggutlah yang benar-benar membezakan antara lelaki dengan perempuan". (Lihat: اداب الزفاف hlm. 123. Nashiruddin al-Albani)
Sebenar penyerupaan yang nyata pada seorang lelaki dengan seorang perempuan ialah dengan pencukuran janggutnya. Kerana tidak terdapat perempuan yang berjanggut. Dengan mencukur licin janggutnya, lelaki telah melakukan penyerupaan mengatasi segala penyerupaan lainnya. Kerana jika dibandingkan dengan pakaian, perempuan telah memakai seluar dan baju yang dipakai oleh lelaki dan lelaki pula telah memakai apa yang dipakai oleh perempuan, di segi pakaian mereka hampir sama, tetapi janggutlah yang benar-benar dapat membezakan antara dua jantina ini. Oleh yang demikian, al-Allamah al-Kandahlawi berkata:

“Tidak seorang pun yang meragukan bahawa penyerupaan secara sempurna seorang lelaki dengan seorang perempuan didapati dengan mencukur janggutnya. Penyerupaan ini melebihi sekadar penyerupaan dari segi pakaian dan selainnya. Sebab janggut seorang lelaki adalah pembeza pertama dan pembeda terbesar antara lelaki dan wanita seperti yang diketahui dan disaksikan oleh semua manusia, tidak ada yang mengingkarinya kecuali orang yang ingin menipu dirinya sendiri, mengikuti kehendak hawa nafsunya dan menjadi waria setelah Allah memberi kenikmatan kepada dia berupa bentuk lelaki yang tampan yang difitrahkan kepadanya”. (Lihat: وجوب اعفاء اللحية hlm. 31-32. Al-Kandahlawi)
 
Semoga dpt dihayati bersama...wallahualam..

Wednesday, June 15, 2011

Merempit wei..!!

alkisahnya..
Minggu lepas kalau pi
kerja best jer...jalan kosong.
bukan yg betul2 kosong...kt KL ni
kalau nk tunggu jalan kosong time raya la kot..
tu pun aku dengar orang criter jer...sbb
time2 raya ni aku sama gak ngan
orang lain...BALIK KAMPUNG..
nk raya kat kl ni? oh TIDAKKK..

ok sambung balik bab merempit nih..
aduh hari nih nk pi keja...
keta punya la bnyk..tak tau aku cerok mana
dia mai bnyk2 nih..

Apa lagi kena ler guna skill yg bertahun2
aku timba..sejak dari form 4 lg dah
merempit ke sekolah kan...bukan dekat..
dari Matang Pauh sampai Ayaq Itam tu..
hari2 naik jambatan pulau pinang...

So bab2 jem nih..terpaksa ler kuarkan semua
skill yg ada...keta ni pun satu.ikut suka hati mak
bapak depa jer nk tukaq2 lane..
dengan ada yg signal pun tak kasi..
main hentam jer..
tak perihatin langsung dgn penunggang motorsikal nih..

OII..!! org yg nek moto ni pun bayaq cukai jalan jugak tau..
bukan hangpa jer yang bayaq..awat ingat org yg nek moto
ni bayaq RM 2 hinggit jer ka?
HELLO..
Kami pun ada pakai keta gak...bayaq gak cukai jalan utk
keta..cuma nk pi keja nek moto jer..
jadi tolong ler jgn pandang sblh mata jer..
bertimbang rasa skit la kan..

kalau dah korang tersangkut dlm jem..jgn ler nk blok
jalan tu sampai org yg nek moto pun tk leh jalan..
untung gak kan kitaorg nek moto..
kureng skit sesak kat jalan tuh..

Jadi pd pemandu kereta semua..
bertimbang rasa le sama ngan yg beroda dua nih..
kami pun sayang nyawa juga..
kalau nk belok tu tgk ler side mirror dulu ye..

Dah tua2 nih nk merempit pun dah rasa penat :p

pikir2 kan lah ye

Sunday, June 12, 2011

1st CLASS..!!

sebelum tuh ...baca ni dulu..BOWLing TIme!!

YES!!!!
free movie...again...hehehe..
x-men mmg cerita kesukaan aku..
semua filem aku pi tgk kat wayang..
kira 'MATI SUSAH KIPAS' ler..

aku pi tgk kat GSC Pavilion..
lepas main boling td aku terus ke Pavilion..
hmmm..samapi sana agak awai gak ler..
2.30 pm..movie kul 3.00pm

dah samapi tuh aku call ler mereka2
yang kata nk mai..
mula2 aku call FW (bkn nama sbnr)
she said " OTW" dan suruh aku call 'Azrina'(juga bkn nama sbnr)
Baru jer ckp 2-3 patah tetiba 'Azrina' letak phone..
Aik?! 

lepas tuh baru aku tau cerita sebenar..
rupa2nya masa aku call dia, dia tgh driving..
and ada sorg polis nampak dia jwb phone masa drive..
So apa lagi..polis tu gertak nk saman..
dia kata nak saman saman lah..
pastu polis kata boleh 'settle' kat situ..
WHAT?!! mmg tk bermaruah punya polis..
saja cari kesalahan org semata2 nk 'duit kopi'

"apa pun i'm sorry 'Azrina', x tau u tgh drive"

kembali cerita pasal x-men..
kepada semua yg minat x-men, movie ni mmg 
dok dlm kategori wajib tonton ler..
so korang boleh tau pasai apa
x-men n magneto gaduh..pasai apa prof-x lumpuh..

REVIEW:
PLOT: 7.5  (menarik dan tersusun...tk le pening2 kepala nk pikir..)
WATAK: 7 (ok.. tp aku rasa sesetengah watak perlu di'kembang'kan..)
SINEMATOGRAFI: 7 (sbb 1/2 scene tu CGI tk berapa smooth)
PELAKON: 7 (ok ler)
AKSI: 6.5 (aku rasa aksi bertarung between 'mutant' kureng)

dan aku bagi 4 drpd 5 bintang..sebab aku suka X_MEN
:)

BOwlIng TIme..!!! JOm ASah BaKAT BERkaraT ni..!!

Al-kiSAHNya;

Hari ni ada game boling..hmm
dah hampir dekat 3 tahun kot aku tk men boling..
Ye ke? rasanya lah..

so ari ni dpt lah asah balik bakat yg dah 
berkarat nih..
nk buat mcm mana..nk men kat sini tk dak geng ler..

Jd pagi2 lagi kena ler kuar umah..tk le pagi sgt..dlm kul 9.30..
yo la... nk terjah ke AMPANG..dah la aku tak
pernah pi situ..jauh ooo dr SHAH ALAM ni nk ke sana..

Pada yg kenai aku..tahu2 je la kan..aku nih mmg buta jalan skit,
selamat ler ada 'Pak Garmin' tolong tunjuk jalan..
klu tk mmg aku sesat ler jawabnya..

Sampai sana, tgk2 cuma ada 5 org jer yg ada..
aik bnyk nih jer..lor..dlm email berkobar2 sampai 14 org..
last2 5 ketul jer yg mai..

ceh..mmg tak leh pakai..
*your word is ur bond*
bukan apa..kesian ler kat org yg organize
at least support la skit kan..

Tp tk kisah la kan..janji yg ada, kita MAIN!!!!
nk pilih 4 org utk wakil dept...HAHAHAA
sian ye kat sorang yg tk terpilih...
aku? uuu kecut...dh lama tak main...

So apa lagi..LET THE GAME BEGIN!!

MAka bermula lah game pemanas badan..
agak berkarat gak ler..
nak try bola mana yg sesuai...
lane condition lagi..
final score aku utk 1st game
113 jatuhan pin 

Dan...second game..
cewah cewah..tgk score tuh..
163 tuh...
tak sangka2 plak menjadi...ramai yg cemburu tu..
ok la kan utk org kebanyakkan nih..

Dan lepas tu...satu 'pakatan' utk menjatuhkan score
aku bermula..tetiba je semua harapkan aku
baling masuk longkang...
hampeh tul..tk dak semangat kesukanan langsung..
hehehe tak de ler..depa cuma jeles jer...dengki ler tuh!!
oleh kerana 'tekanan' yg diberikan..
aku hanya berjaya menjatuhkan 128 pin jer..

Apa pun mmg best dpt men bowling nih..
dah lama tak men..
pastu masa nak balik singgah makan dulu..
kat pelita nasi kandaq..
wooo...nasi kandaq wei..
mmg favourite..makan nasi goreng ayam..
mmg sedap...ataupun aku mmg lapaq sbb tk breakfast...
thanks to Mr Aiman sbb belanja makan..

:)

...Bersambung...aku pi tgk wayang lepas tu..