alampauh

Saturday, August 26, 2017

The Legend Resort Cherating - Hafiz's Firefly tour

Assalamualaikum / Salam sejahtera

Hari Pertama - Kelip-kelip / sesi suai kenal

          Bermula pengembaraan selama 3 hari, 2 malam di Legend Resort Cherating. Acara Family Day KBBA9 kali ini memang yang aku nanti-nantikan sebab aku ni memang jarang berjalan-jalan di pantai timur. Tentatif program yang telah disusun oleh pihak penganjur memang sangat menarik. Kebanyakkan aktiviti untuk family day ni merupakan yang pertama kali untuk aku.

Laluan perjalanan ke The Legend Resort, Cherating.

          Perjalanan bermula pada petang jumaat 18/08/2017. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa lebih kurang 3 jam ( kalau banyak berhenti, mungkin 4 jam kot). Trip kali ni, aku menumpang kereta travel blogger terkenal, si Faizal Fredly dan kami sampai ke destinasi lebih kurang dalam pukul 6.00 petang (bertolak dari Puchung pukul 2.30 petang).

Terima kasih buat blogger femes ni sudi bagi tumpang...

           Oleh kerana hari kerja dan ramai yang mempunyai anak-anak yang masih bersekolah, ramai yang sampai agak lewat pada hari tersebut di sebabkan jarak perjalanan yang agak jauh dari KL. Aku sangat bersyukur kerana penganjur telah menukar program melepaskan anak penyu pada keesokkan harinya kerana hendak memberi peluang semua peserta merasai pengalaman yang sangat mengujakan ini (tq tq tq En. Meor). Pada mulanya program ini hanya kepada peserta yang dapat tiba awal pada hari tersebut sahaja.

Kelip-kelip Sungai Cherating

          Acara pada malam pertama adalah melihat kelip-kelip di Sungai Cherating. Ramai yang masih tidak tahu terdapat kawasan hidupan kelip-kelip di sini. Ada rakan sekerja aku yang berasal dari Kuantan, sanggup ke Kuala Selangor untuk melihat kelip-kelip. Bagi aku pula, ini merupakan pengalaman pertama aku melihat kelip-kelip... hmmm kalau kat kampung dulu, ada juga kelip-kelip yang tersesat masuk rumah.. tapi saiz berbeza dengan yang ada di Sungai Cherating ni. Ada yang kata itu kunang-kunang.. tak sama eh kunang-kunang dan kelip-kelip?.. dan aku takut dengan kelip-kelip/kunang-kunang tu masa kecil dulu sebab ada yang cakap kelip-kelip tu sebenarnya 'kuku hantu'... huhuhu

naik bas dalam 10-15 minit je...

Jom tengok kelip-kelip...

          Perjalanan dari Legend Resort ke tempat untuk melihat kelip-kelip lebih kurang dalam 10 minit dengan menaiki bas ataupun kereta. Sampai di sana, kami telah diberikan satu taklimat ringkas mengenai kelip-kelip yang terdapat di Sungai Cherating. Kelip-kelip di sini merupakan satu-satunya spesis non synchronous yang terdapat di dunia. Ini bermakna spesis kelip-kelip di sini memancarkan cahaya tidak serentak, berlainan dengan yang terdapat di Kuala Selangor dan tempat-tempat yang lain.
Inilah rupanya keli-kelip di Sg. Cherating, besar nyamuk je..

'Firefly whisperer'... bukan ghost whisperer tau...

          Selepas memdengar taklimat daripada En. Hafiz, yang telah mmengkaji kelip-kelip selama 5 tahun, baru aku tahu tujuan kelip-kelip ni memncarkan cahaya, antaranya adalah untuk;
                                                              *   berkomunikasi
                                                              *   Mencari pasangan/ mengawwan
                                                              *   amaran bahaya

         Habitat kelip-kelip di sini sekitar 7 kilometer sepanjang Sungai Cherating. Kami semua dibawa menyusuri Sungai Cherating dengan menaiki bot yang mampu memuatkan seramai 15 - 18 penumpang. Semasa berada di kawasan habitat kelip-kelip kami tidak dibenarkan untuk mengeluarkan peralatan yang mempunyai cahaya kerana ini akan mengganggu suasana habitat kelip-kelip tersebut.

Semua tak sabar... bot boleh memuatkan sehingga 15 orang

          Sepanjang menyusuri hutan bakau tersebut, suasana sunyi dan kelam, hanya kedengaran bunyi enjin bot, memang sangat menyenangkan. Ianya satu suasana yang jarang dapat dinikmati. Memang seronok sesekali menikmati keindahan alam semula jadi begini.

menuruni tangga jeti.. hati-hati ye..

         Apa yang paling menarik, En Hafiz merupakan seorang 'firefly whisperer'. Kalau bagi sesiapa yang biasa menonton rancangan 'dog whisperer' mungkin dapat meneka apa itu 'firefly whisperer'. Selama kajiannya tentang kelip-kelip ini, En Hafiz telah mendapat kaedah untuk berkomunikasi dengan kelip-kelip di Sungai Cherating. Ini memang pengalaman yang sangat menarik apabila segerombolan kelip-kelip terbang ke arah bot bila En. Hafiz memancarkan cahaya mengikut ritma yang tertentu. Tapi semua ni tak dapat nak dirakamkan kerana kamera dan telefon tak dibenarkan. Jadi ni je gambar-gambar yang ada;

bergambar sebelum sesi taklimat kelip-kelip.. mat saleh kat belakang tu pun join sekali

geng-geng kaki celoteh dalam bot..ada je topik nak borak..

bergambar lagi...

dan lagi...

inilah ciri-ciri blogger yang bagus.. tepuk dahi En. Meor..

          Lebih kurang sejam kami menyusur Sungai Cherating melihat kelip-kelip, tiba masa untuk pulang ke Legend Resort untuk aktiviti selanjutnya... walaupun badan terasa penat tapi pengalaman memang sangat berharga.

Sesi suai kenal blogger baru

          Aktiviti kali ramai juga blogger-blogger baru yang baru 'join' Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9). Makanya satu aktiviti  suai kenal pun diadakan... Aku ni memang paling segan ah bab-bab nak cakap depan orang  ramai ni.. tapi terpaksalah jugak kan.. Lagipun aktiviti macam ni barulah dapat merapatkan sikit silaturrahim tu..

        Selain blogger-blogger baru, ada juga blogger-blogger lain yang baru pertama kali aku berjumpa. ye lah, bukan semua ahli kelab KBBA9 ni menetap di KL. Merata ceruk ada, Kelantan, terengganu dan merata lagi. Jadi program-program macam ni, dapatlah kami bersua muka. Kalau tak sembang kat dalam group wassap je la,

          Selain daripada aktiviti suai kenal, juga diadakan acara penyampaian produk-produk daripada penaja program kali ni. Antara produk yang disampaikan adalah daripada Cosmoderm dan juga Zing + detergent film.

'ice-breaking' session

Otai sedang berucap...

amanat daripada Big Boss...
                    Selesai sesi suai kenal, semua beredar ke bilik masing-masing dan tak sabar untuk acara 'Day 2' Family day KBBA9 di Legend Resort, Cherating ni... 


tunggu ye untuk aktiviti-aktiviti menarik hari ke-2 pula... :)



Wednesday, August 23, 2017

Cosmoderm's travel pack : Don't leave home without Cosmoderm

Assalamualaikum / salam sejahtera...

www.cosmoderm.com.my

          Sekali lagi berpeluang untuk menyertai aktiviti KBBA9. Kali ini kami berpeluang bercuti ke Cherating. Aku belum pernah sampai lagi ke Cherating. Memang teruja sangat bila diberi peluang untuk menyertai aktiviti Family Day KBBA9 ini.

          Tengok pada tentatif program yang diatur oleh penganjur, memang terbaik. Program padat sepanjang kami berada di sini. Bermula dari hari pertama sampai sehingga check out, memang acaranya telah disusun dengan rapi.
Antara penaja-penaja program kali ni
          Bagi program kali ini, Cosmoderm juga salah satu di antara penajanya. Pada hari pertama kami semua dibekalkan dengan set travel pack setiap seorang. Seronok sangat bila dapat set travel tu (bila dapat barang percuma memang seronok lain macam kan).

          Set travel pack dari Cosmoderm ni terdiri daripada Vitamin E Cream, Tea Tree Oil Magic Body Lotion dan Advanced Moisture Therapy Cream. Selain daripada tu, kami juga di bekalkan dengan BB cream dan Tea Tree Oil Shower Gel.

       
Vitamin E Cream

lepas aktiviti luar jangan lupa sapu Vitamin E Cream ye.. abam pun pakai..
                                                             - Sesuai digunakan untuk:
                                                             - Parut pembedahan
                                                             - Parut jerawat
                                                             - Rekahan kulit
                                                             - Selar matahari
                                                             - Tona kulit tak sekata
                                                             - Kulit kering
                                                             - Kedutan pra-matang
~lepas aktiviti di bawah terik matahari, memang sapu krim ni. rasa segar je.

Tea Tree Oil Magic Body Lotion
Kegunaan
                                - Masalah kulit~bantu kurangkan jerawat badan dan iritasi kulit.
                                - Deodoran~mencegah bau badan agar nyaman sepanjang hari.
                                - Kelembapan~diperkaya dengan aloe vera dan vitamin E dan B5
~aku memang pengguna setia krim ni, sejak pertama kali guna masa program di Taman negara tahun 2016. Masuk hutan nyamuk pun tak gigit. Memang sesuai untuk gatal-gatal.

Advanced Moisture Therapy Cream
kegunaan untuk:
                                        - Meredakan iritasi kulit.

                                       - Melembut kulit kering, kasar, gatal dan merekah di tangan dan kulit.


~aktiviti kali ni banyak di bawah panas matahari dan aktiviti berjalan kaki,. Sapu setiap kali habis aktitivi, aku jadikan sebagai krim urut kaki.. :)


          Selain daripada produk-produk di atas, kami juga dibekalkan dengan BB Cream dan juga Tea Tree Oil Shower gel. BB cream ni memang sangat membantu terutamanya ketika bermain acara sukaneka di bawah terik cahaya matahari... terbakar kulit wei, panaih lit-lit orang utara kata.

          Dan satu produk yang aku telah jatuh cinta adalah shower gel cosmoderm ni. Aku dah guna shower gel ni sejak pergi beraya rumah Ben Ashaari dulu. Masa nak balik Ben bagi 'duit raya' produk Cosmoderm ni. 'Duit raya' yang aku dapat adalah Tea Tree Oil Shower gel ni dan juga Magic Lotion. Sejak hari tu aku menjadi pengguna shower gel ni. Tak sangka trip kali ni pun dapat lagi shower gel ni... memang hati ada suka lahhh... 
'Duit raya' shower gel

I'm in love..
satu kat rumah, satu lagi untuk travel..

terima kasih Cosmoderm...
          
          Sepanjang berada di Legend Resort Cherating ini, produk-produk dari Cosmoderm memang sangat berguna. Travel Pack ni memang sesuai dibawa kemana saja. Untuk mereka yang nak pergi melancong tu, jangan lupa dapatkan Travel Pack Cosmoderm ni, mudah dibawa.

Dimana nak dapatkan travel pack ni?
Produk Cosmoderm banyak dijual di farmasi-farmasi terpilih, Watson dan Guardian. 
Kalau nak lebih senang, beli secara online... terus dihantar ke rumah je. 

Nak beli secara online anda boleh layari laman-laman Cosmoderm seperti di bawah :


Promosi keras baq hang...

          Menarik sekarang ada promosi untuk travel set cosmoderm ni kalau beli secara online. Anda akan dapat Deep Heat Lotion percuma.. best ooo Deep Heat Lotion ni.. dan nampak tak tu? Logo HALAL dari JAKIM.. jadi boleh guna produk Cosmoderm ni tanpa was-was.

Tunggu apa lagi....

I Love My Skin



Tuesday, May 2, 2017

Piala OFMA 2017 - We did it!!!

Assalamualaikum / Salam sejahtera



          OFMA 2017 sudah pun melabuhkan tirai, legasi acara tahunan sukan bolasepak 9 sebelah interbatch diteruskan. Apa yang pastinya ianya sudah menjadi satu acara yang aku nantikan saban tahun. Kembali ke bumi bertuah yang banyak mengajar aku tentang hidup berdikari. Kembali menjalin ikatan persahabatan antara bekas warga Penang Free School. Once a FREES, always a FREES!

          Tahun ni makin hebat dengan setiap batch ada logo masing-masing. Tapi batch aku, tak sempat nak siapkan logo, kat banner pakai yang penganjur tolong buatkan je. Bukan tak ada ye. Bila aku tengok banner dengan logo setiap batach pun dah rasa semangat dah. Hurm.. mungkin tahun depan kalau setiap batch siap ada bendera logo masing-masing mesti lagi gempak kan? Batch 96, bertanding atas nama 9Sixers.




          Jumlah pasukan yang bertanding pada tahun ini adalah 35 kesemuanya. Seperti tahun-tahun sebelumnya, pasukan/batch dibahagikan kepada 3 kategori;

1) Piala OFMA YDP

Group A
- 89ners
- RimauAkaq 84 Liaq
- Mamus 85B
- PFS 79'ers

Group B
- RimauAkaq 84 Jinak
- Frees 87
- Sixty Niners FC
- Dalca 88

Group C
- One 8 One 6 FC
- LeGasi Legenda 83
- Mamus 85A

2) Piala OFMA NYDP1

Group A
- Frees 99
- Frees 95C
- 9sixers
- Frees 97
- Class of 98

Group B
- Retro 9t
- Old Frees 93
- PFS Puskas92
- Frees 91
- Frees 94

3) Piala OFMA NYDP2

Group A
- Casarena 07
- Forte e Sabio B
- Batch 2004A
- MIDI Fortune FC

Group B
- Forte e Sabio A
- Batch 2004B
- Sikayzie FC
- Batch 2006

Group C
- Ola Bola FC
- Batch 2005
- Fidelis 02

Group D
- Shempoi 2010
- Fortis 02
- Batch 2001



          Fuh..memang banyak pasukan yang bertanding...mujurnya padang sekolah ni besaq kan... 4 padang bola muat ko! tu pun perlawanan berlangsung dari pukul 9 pagi ...dan perlawanan akhir jam 6 petang... seharian lah kami kat sini.. tapi masa lepak bersama member-member ni memang berharga. Setahun sekali je kot. 

          Ok la cerita pasal bab bola... Batch kami dapat result yang memberangsangkan tahun ni. Ye la team kami ni pada hari perlawanan baru berjumpa... training apa pun tak dak, turun padang sekolah terus lawan je...hehehehe...


          9sixers berjaya menjadi juara Group A untuk piala NYPD1 dan Retro 9t menjadi juara untuk Group B. Maka untuk semifinal 9sixers bertemu dengan naib juara Group B iaitu Frees 94. Retro 9t pula akan berjumpa Class of 98 yang menjadi naib juara Group A berdasarkan kiraan jariangan gol kerana medapat jumlah mata yang sama dengan Frees 97.

Keputusan Semifinal
1. 9sixers (0) vs Frees 94 (0) - 9sixers menang sepakan penalti.
2. Retro 9t (2) vs Class of 98 (0)



Final
Perlawanan akhir yang menemukan 9sixers dan Retro 9t juga berkesudahan dengan keputusan 0-0. Sekali lagi penentuan menerusi sepakan penalti untuk mengetahui juara pada tahun ini. Nasib tidak menyebelahi kami 9sixers pada kali ini apabila keputusan sepakkan penalti menyaksikan kami tewas akhirnya. Namun kami tewas bermaruah! 



          Menjadi Naib Juara Piala NYDP1 pada tahun ni juga satu keputusan yang sangat memberangsangkan. Sebenarnya tujuan utama kebanyakkan yang hadir adalah untuk berjumpa rakan-rakan lama yang jarang bertemu, jumpa senior, junior dan sama-sama bergelak ketawa mengenang secebis memori lama semasa bergelar pelajar di Penang Free School.

Keputusan-keputusan lain;




          Aku macam biasa lah, nak main keadaan tak mengizinkan. Hehehehe biasalah masalah lutut, nak lari pun tak boleh. Jadi aku jadi cameraman tak bertauliah je lah macam biasa... pusing-pusing padang snap gambar... jom tengok momen-momen pada hari tu... harap jumpa lagi tahun depan...




































          Maaflah keputusan penuh untuk 2 piala lagi aku terlupa... maklumlah dah penat menunggu dan rush nak balik. Kalau macam tahun lepas penganjur sediakan keputusan kat whiteboard... tahun ni tak de... jangan ingat jadi jurugambar ni tak penat... brapa kali aku pusing pandang entah... padang Penang Free bukan kecik weiii... 

p/s: kalau sesiapa yang ada keputusan penuh tu, tolong bagitau ye...nanti aku update